Fotosessie met Petra

Impressie van de foto sessie met Petra

Ik ben gevraagd om in begin 2014 een lezing te geven over fotograferen met een reportage flitser. Het is niet eenvoudig om daar een goed samenhangende presentatie van te maken. Bovendien moet het geen saai theoretisch verhaal worden zodat het belangrijk is dat er beeldmateriaal bij komt. Mijn eigen beeld archief omvat heel veel foto’s die met flits gemaakt zijn, maar ik heb gemerkt dat het zoeken naar bruikbare beelden niet gelukt is. Ik probeer namelijk altijd de juiste manier van flitsen te gebruiken. Gelukkig was Petra bereid om als model te staan voor een reeks foto’s die in deze presentatie gebruikt gaan worden.

Impressie van de foto sessie met Petra
Een impressie van de fotosessie met Petra voor beeldmateriaal dat in de lezing over flitsfotografie gebruikt gaat worden.

De serie foto’s die ik van Petra heb gemaakt laten verschillende aspecten van flitsfotografie zien. Het omvat beelden van de werking van de flitser en de effecten die de verschillende instellingen op de foto hebben. Omdat er zoveel verschillende instellingen mogelijk zijn die invloed op het eindresultaat hebben wordt het al snel verwarrend. Door elk aspect te laten zien heb ik tientallen foto’s gemaakt die het verschil tussen goed en slecht gebruik van een flitser laten zien. Dit keer heb ik dus bewust ‘mislukte’ foto’s gemaakt. Dat is even wennen.

Uiteraard zijn we niet alleen voor dit doel aan het fotograferen geweest. Uiteindelijk heb ik mijn softbox en remote flash trigger tevoorschijn gehaald en zijn we in de lobby van hotel West End in Helmond aan de slag gegaan voor een aantal leuke foto’s. Het was ook de eerste keer dat ik een goed praktisch nut voor het gebruik van kleurgels heb gezien. Met een 1/2 CTO filter wist ik het flitslicht mooi af te stemmen op het kunstlicht waardoor de kleur over de hele foto gelijk bleef. Het verschil is duidelijk te zien.

Het kleurverschil tussen kunstlicht en flitslicht kan opgeheven worden door de flitser te voorzien van een kleurgel en de camera op kunstlicht te zetten.

 

Een reklame boodschap

Tot slot hebben we ook buiten nog enkele foto’s gemaakt. Niet met de softbox maar weer met de flitser op de camera. Het gebruik van de Rogue Flashbender bewees zich mooi in de praktijk bij het afschermen van de flitskop bij het indirect flitsen. De (witte) gevel van het hotel was een perfecte reflectiewand om Petra goed uit te lichten en de flashbender voorkwam dat er direct licht op haar viel (zie de twee onderstaande foto’s waarbij de overzichtsfoto een blik op de situatie oplevert). Dit is direct een mooie testcase voor de presentatie.

      

Een ander praktisch gebruik van de mogelijkheden van de Rogue flashbender is het concentreren van het flitslicht op één enkel punt. Dit heb ik al eens in de review van de flashbender laten zien, maar toepassen in de praktijk is aan de hand van dat voorbeeld moelijk voor te stellen. Het idee is om het flitslicht te bundelen om zo te voorkomen dat er lichtlekkage op de omgeving ontstaat. Ik heb het licht in de onderstaande foto zo nauwkeurig mogelijk op het gezicht van Petra gericht door de flashbender op te rollen. Het kunstobject op deze manier zelf wordt helemaal niet verlicht door de flitser.  Ook dit is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die een reportage flitser op een camera kan bieden.

Het combineren van flits en bestaand licht.
Petra in een van de kunstobjecten in Helmond. Mooi uitgelicht, en met een toefje licht van een flitser.

Het was een leerzame maar ook gezellige avond. Ik heb veel beeldmateriaal gekregen dat bruikbaar is voor de presentatie, waarvoor mijn dank aan Petra en aan hotel West End voor het beschikbaar stellen van de ruimte. En natuurlijk Hetwie voor de hulp en het maken van de overzicht foto’s.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harm
11 jaren geleden

Mooi stuk! Ik ben ook benieuwd wanneer je de lezing geeft….

Gaab
11 jaren geleden

Leuk stuk Nando.. wanneer en waar geef je die lezing? #dtv 😉

Andre
11 jaren geleden

Weer helder omschreven.

De volgende zin is heel goed: ‘Dit keer heb ik dus bewust ‘mislukte’ foto’s gemaakt. Dat is even wennen.

Bij mij is dat dan: ‘Dit keer heb ik per ongeluk een ‘perfecte’ foto gemaakt. Dat is even wennen.