Menu Sluiten

Fotosessie met Roos en een Hasselblad

Hasselblad X1D-50C

 

Met veel blijdschap kreeg ik de mogelijkheid om de X1D-50C uit te proberen; de nieuwste telg uit de middenformaat serie van het merk Hasselblad. Een unieke kans, die ik natuurlijk ten volle benut heb.

Advertisements

Landschapsfotografie is voor mij een belangrijke toepassing en als ik de gelegenheid krijg om een camera uit te proberen, zal dat zeker een groot deel uitmaken. Dat was zo met de Fujifilm X-Pro2, en onlangs met de Nikon D500. En nu dus ook met een Hasselblad X1D-50C, die een sensor heeft die bijna 30% groter is dan een fullframe.

Maar landschapsfotografie is natuurlijk niet de enige toepassing voor een camera van dit kaliber. Ook portretfotografie moet aan bod komen en gelukkig was Roos wederom bereidt om voor de camera te verschijnen, net zoals ze dat een tijd geleden voor de review van de Profoto B2 flitser ook al deed. Helaas had ik deze keer niet de beschikking over een trigger waarmee ik mijn flitser kon aansturen, maar ik dacht dat met een hogere ISO waarde, in combinatie met het modellicht van de Profoto B1 flitskop, het ook moest lukken. Zo lang de afstand van de flitser maar niet te groot zou worden.

Alles lekker knus bij elkaar; Roos, flitser, camera
Alles lekker knus bij elkaar; Roos, flitser, camera

 

Zo brachten we de middag door, met wat extra hulp van een paar led-paneeltjes voor wat extra continu licht. Doordat alleen het modellicht van de flitser gebruikt kon worden waren de mogelijkheden beperkt, net als de brandpuntsafstand die ik ter beschikking had (een 90mm brandpunt wat overeenkomt met 71mm op fullframe). Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het enige waar ik op moest letten was de sluitertijd, die natuurlijk veel te lang werd als ik gebruik wilde maken van kleinere lensopeningen. Om die reden maakte ik dit keer gebruik van een statief. En gelukkig kon Roos bijzonder goed stil zitten zodat sluitertijden van 1/4 sec (!!) geen noemenswaardig probleem opleverde. Niettemin moest ik vrijwel continu werken met ISO1600 wilde ik niet met alleen maar maximale lensopening werken. Roeien met de riemen die je hebt, heet dat. En het werkte.

Ojee, moet ik zoooo lang stil blijven zitten? (90mm - ISO800 - f/3,2 - t=1/40)
Ojee, moet ik zoooo lang stil blijven zitten? (90mm – ISO800 – f/3,2 – t=1/40)

 

Hoe het fotograferen met de Hasselblad X1D-50C is, dat wil ik hier nog niet verklappen. Hoewel ik mijn enthousiasme natuurlijk niet kan verbergen. De ervaring met deze camera kan ik ook niet in een paar woorden samenvatten. Maar er staat nu een uitgebreide review op de website van Cameraland.nl waarin ik alle ervaringen aan bod laat komen (inclusief enkele foto’s van deze serie, aangevuld met zoveel meer).

De foto’s van deze fotosessie wil ik echter graag eerder laten zien, om ze volledig tot hun recht te laten komen. Daarom, met enige trots, presenteer ik Roos, gefotografeerd met de Hasselblad X1D-50C.

 

(90mm - ISO1600 - f/8 - t=1/4sec)
(90mm – ISO1600 – f/8 – t=1/4sec)

 

(90mm - ISO1600 - f/5,6 - t=1/30sec)
(90mm – ISO1600 – f/5,6 – t=1/30sec)

 

(90mm - ISO1600 - f/5,6 - t=1/15sec)
(90mm – ISO1600 – f/5,6 – t=1/15sec)

 

(90mm - ISO1600 - f/8 - t=1/4sec)
(90mm – ISO1600 – f/8 – t=1/4sec)

 

(90mm - ISO1600 - f/5,6 - t=1/20sec)
(90mm – ISO1600 – f/5,6 – t=1/20sec)

 

Lees ook mijn andere blog over deze camera: Review: Hasselblad X1D-50c


Gebruikte apparatuur

  • Hasselblad X1D-50C
  • Hasselblad XCD 90mm f/3,2
  • Profoto B1 To-Go-kit
  • Profoto 2′ OCF Beauty Dish
  • Profoto 1×3′ OCF Strip Light
  • Metz LED-480 Mecalight (2 stuks)
  • Gitzo GT3542LS statief met RRS BH-55 balhoofd
  • Manfrotto 1052BAC light stands

Met dank aan Roos voor het poseren en Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de camera

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] mij was de eer om de dag te starten. Ik had een van de foto’s van Roos die ik lang geleden met de Hasselblad gemaakt hebt gekozen. Daarmee kon ik laten zien wat er in Lightroom mogelijk is. En dat moet in niet meer dan 45 […]

trackback
5 jaren geleden

[…] testen… en om er vooral veel mooie foto’s mee te maken. Niet alleen landschappen, maar ook personen moesten eraan geloven. Helaas lukte het niet om de camera ook mee te krijgen naar Lofoten, waar echt tot het uiterste […]

WIllem.
WIllem.
5 jaren geleden

Mooie serie Nando, en tja, een Hasselblad de camera onder de cameras zegt men.
Ben ook zeer benieuwd naar de landschapsfoto’s.

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x