Fotosessie met Roos en een Hasselblad

Met veel blijdschap kreeg ik de mogelijkheid om de X1D-50C uit te proberen; de nieuwste telg uit de middenformaat serie van het merk Hasselblad. Een unieke kans, die ik natuurlijk ten volle benut heb. Een van de dingen waarvoor ik de camera gebruikt heb is een fotosessie met Roos, en natuurlijk een Hasselblad.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hasselblad X1D-50C

Landschapsfotografie is een belangrijk onderdeel van mijn fotografie. Als ik de gelegenheid krijg om een camera uit te proberen, is landschapsfotografie dan ook een van dingen die ik ga uitproberen. Dat was zo met de Fujifilm X-Pro2, en onlangs met de Nikon D500. En nu dus ook met een Hasselblad X1D-50C, die een sensor heeft die bijna 30% groter is dan een fullframe.

Studio fotografie met de Hasselblad

Maar landschapsfotografie is natuurlijk niet de enige toepassing voor een camera zoals deze Hasselblad. Ook portretfotografie moet aan bod komen en gelukkig was Roos wederom bereidt om voor de camera te verschijnen, net zoals ze dat een tijd geleden voor de review van de Profoto B2 flitser ook al deed. 

Helaas had ik deze keer niet de beschikking over een trigger waarmee ik mijn flitser kon aansturen, maar ik dacht dat met een hogere ISO waarde, in combinatie met het modellicht van de Profoto B2 flitskop, het ook moest lukken. Zo lang de afstand van de flitser maar niet te groot zou worden.

Alles lekker knus bij elkaar; Roos, flitser, camera
Alles lekker knus bij elkaar; Roos, flitser, camera

Roeien met de riemen die je hebt

Zo brachten we de middag door, met wat extra hulp van een paar led-paneeltjes voor wat extra continu licht. Doordat alleen het modellicht van de flitser gebruikt kon worden waren de mogelijkheden beperkt, net als de brandpuntsafstand die ik ter beschikking had (een 90mm brandpunt wat overeenkomt met 71mm op fullframe).

Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het enige waar ik op moest letten was de sluitertijd, die natuurlijk veel te lang werd als ik gebruik wilde maken van kleinere lensopeningen. Om die reden maakte ik dit keer gebruik van een statief. En gelukkig kon Roos bijzonder goed stil zitten zodat sluitertijden van 1/4 sec geen noemenswaardig probleem opleverde.

Een reklame boodschap

Niettemin moest ik vrijwel continu werken met ISO1600 wilde ik niet met alleen maar maximale lensopening werken. Roeien met de riemen die je hebt, heet dat. En het werkte. Zo verliep de fotosessie met Roos en een Hasselblad.

Ojee, moet ik zoooo lang stil blijven zitten? (90mm - ISO800 - f/3,2 - t=1/40)
Ojee, moet ik zoooo lang stil blijven zitten?

Ik ben enthousiast over de Hasselblad

Hoe het fotograferen met de Hasselblad X1D-50C is, dat wil ik hier nog niet verklappen. Hoewel ik mijn enthousiasme natuurlijk niet kan verbergen. De ervaring met deze camera kan ik ook niet in een paar woorden samenvatten. Maar er staat nu een uitgebreide review op de website van Cameraland.nl waarin ik alle ervaringen aan bod laat komen (inclusief enkele foto’s van deze serie, aangevuld met zoveel meer).

De foto’s van deze fotosessie wil ik echter graag eerder laten zien, om ze volledig tot hun recht te laten komen. Daarom, met enige trots, presenteer ik Roos, gefotografeerd met de Hasselblad X1D-50C.

Fotosessie met Roos en een Hasselblad
Een fotosessie met Roos en een Hasselblad
De fotosessie met Roos en een Hasselblad
Een fotosessie met Roos en een Hasselblad
De fotosessie met Roos en een Hasselblad

Lees ook mijn andere blog over deze camera: Review: Hasselblad X1D-50c


Gebruikte apparatuur

  • Hasselblad X1D-50C
  • Hasselblad XCD 90mm f/3,2
  • Profoto B2 To-Go-kit
  • 2′ OCF Beauty Dish van Profoto
  • Profoto 1×3′ OCF Strip Light
  • Metz LED-480 Mecalight (2 stuks)
  • Gitzo GT3542LS statief met RRS BH-55 balhoofd
  • Manfrotto 1052BAC light stands

Met dank aan Roos voor het poseren en Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de camera


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] mij was de eer om de dag te starten. Ik had een van de foto’s van Roos die ik lang geleden met de Hasselblad gemaakt hebt gekozen. Daarmee kon ik laten zien wat er in Lightroom mogelijk is. En dat moet in niet meer dan 45 […]

trackback
7 jaren geleden

[…] testen… en om er vooral veel mooie foto’s mee te maken. Niet alleen landschappen, maar ook personen moesten eraan geloven. Helaas lukte het niet om de camera ook mee te krijgen naar Lofoten, waar echt tot het uiterste […]

WIllem.
WIllem.
7 jaren geleden

Mooie serie Nando, en tja, een Hasselblad de camera onder de cameras zegt men.
Ben ook zeer benieuwd naar de landschapsfoto’s.