De band XMH heb ik voor het eerst zien optreden in 2008 (Baroeg, Rotterdam). Tijdens de zes jaar die sindsdien verstreken zijn heb ik ze maar liefst 11 keer gezien. Soms gepland, vaker als verrassing als onverwachte support act. De bandleden zijn inmiddels goed bevriend geraakt en ze zien mijn live foto’s graag verschijnen. Het was erg fijn dat ze mij eind vorig jaar een fotosessie lieten maken voor de release van hun nieuwe album ‘In Your Face‘. Dit bericht gaat over de fotosessie met XMH in Vlissingen.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Voor een Industrial band is een industriële locatie natuurlijk de aangewezen plek om foto’s te maken. In Nederland zijn verlaten en vervallen fabrieken moeilijk te vinden. Maar er staat een enorme oude fabriekshal aan Het Dok in het Scheldekwartier van Vlissingen; een plek waar ooit motoren voor grote schepen werden gemaakt.
Het is oud en vervallen, een walhalla voor de urban fotograaf. Het is ook vooral een smerige plek. Zo gauw je iets aanraakte zat je onder de vuiligheid. Opletten dus. We hadden toestemming om hier foto’s te maken. Dus geen stiekem inbreken of over muurtjes klimmen. Nee, rustig een middag fotograferen zonder bang te zijn betrapt te worden. Perfect.
Zoeken naar de beste plekken
Uiteindelijk is het een hele zoektocht geworden om een aantal hoekjes in deze enorme fabriek te vinden die voor ons doel geschikt waren. In een fabriek die zo groot is als deze, is mogelijk om er uren rond te lopen en dingen te ontdekken.
Sommige plekken zijn geschikt voor bandfoto’s, andere plekken minder of helemaal niet. En soms bleken ideeën toch niet zo leuk uit te vallen dan wat we in eerste instantie dachten. Uiteindelijk hebben we een plek uitgezocht en een start gemaakt. En wat blijkt? Het is bijna alsof je aan een paar vierkante meter voldoende hebt en het niet nodig is om alle plekken in de fabriek te vinden.
Spelen met het licht tijdens deze fotosessie met XMH
Om de juiste sfeer in deze egaal verlichte hal te creëren heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de softbox voor mijn reportage flitser. Geen problemen met het vinden van een werkend stopcontact om extra verlichting te hebben – als er die in deze plek al een zou zijn. En als alles dan is opgesteld, is het een kwestie van spelen met het licht. Neerzetten, testfoto’s maken, verplaatsen, nog wat testfoto’s. En als alles dan goed staat de echte foto.
Op sommige plekken lukte het niet om de softbox of flitser te gebruiken vanwege afstand en moeilijk of gevaarlijk bereikbare plekken. Dan moest het bestaande licht voldoen. Andere keren is het een kwestie van de flitser gewoon op de juiste plek op de grond leggen en de foto maken. Die foto heeft uiteindelijk een plekje in het CD-boekje gevonden.
Het eind resultaat van de fotosessie met XMH: de foto in het album
Ik heb gedurende de dag een hele reeks foto’s gemaakt in verschillende settings. Elke setting heeft zijn unieke uitstraling gekregen. Het is grappig om te beseffen dat van de hele dag die eerste paar foto’s direct raak waren. Het kantoor met de drie kozijnen leken ervoor gemaakt te zijn. Ik vind het dan ook geen verrassing dat deze foto dan ook gekozen is om in het CD boekje te verschijnen.