Menu Sluiten

Gebruik Photopills voor de hyperfocale afstand

Fotografeer je zo nu en dan met hyperfocale afstand? Dan zal je weten dat het lastig kan zijn om het juist scherpstelpunt in het veld te bepalen. Aflezen op het objectief is tegenwoordig vrijwel onmogelijk, en een meetlint is niet echt praktisch. Maar er is een heel handig hulpmiddel. Gebruik Photopills voor de hyperfocale afstand te bepalen.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Advertisements

Even een korte uitleg over wat hyperfocale afstand is. Het scherptediepte gebied loopt van voor je scherpstelpunt tot achter je scherpstelpunt. Wanneer je scherpstelpunt te ver naar achteren ligt, kan je scherptediepte tot voorbij oneindig komen, en daar heb je weinig aan.

De hyperfocale afstand is de afstand waar je op moet scherpstellen, zodat het verste punt van je scherptediepte op oneindig ligt.

Je kunt het hyperfocale afstand eenvoudig uitrekenen met apps en op websites. Eén daarvan is bijvoorbeeld dofmaster.com. De app die ik altijd gebruik is PhotoPills.

Gebruik Photopills voor de hyperfocale afstand.
Met PhotoPills kun je een heel eenvoudig je scherptediepte, èn hyperfocale afstand bepalen. Je moet de camera instellen voor alle sensor informatie die nodig is, je brandpuntafstand en je diafragma. Zo krijg je alle info die je nodig hebt, en meer.

Lees meer over de hyperfocale afstand en scherptediepte
in de tutorials op mijn site

Hyperfocale afstand gebruiken

Scherptediepte in de praktijk

Het probleem is de scherpstelafstand uitmeten

De hyperfocale afstand bepalen is heel eenvoudig. Je weet de brandpuntsafstand en het diafragma. Daarmee kun je de afstand bepalen waarop je scherp moet stellen zodat je scherptediepte tot oneindig loopt en niet verder weg. Het is dan een kwestie van op dàt punt scherpstellen, of net daarachter. Maar waar ligt dat punt nu eigenlijk? Hoe kom je daarachter?

Gebruik photopills voor hyperfocale afstand
De hyperfocale afstand is eenvoudig uit te rekenen. Deze komt uit op 1,72 meter. Maar waar ligt dat punt nu eigenlijk? Weet jij het?

Gebruik de AR functie van Photopills voor de hyperfocale afstand

De app Photopills heeft een heel handige optie voor het bepalen van waar de hyperfocale afstand precies ligt. Niet alleen rekent de app het uit voor je, er is een handige tabel waar je de waarde heel eenvoudig kunt aflezen. Je hoeft dan niet elke keer de brandpuntafstand en diafragma in te voeren. Je swiped gewoon naar de juiste combinatie.

Heb je de juiste combinatie brandpuntafstand en diafragma in de tabel opgezocht, dan weet je precies wat de hyperfocale afstand is. Vervolgens heb je de Augmented Reality functie om die afstand zo nauwkeurig mogelijk in het veld te bepalen.

Het enige wat je moet doen is op AR te klikken, en de smartphone in de juiste richting te houden. Op je beeld verschijnt een afstandsschaal, en de lijn die de berekende afstand aangeeft. Zo weet je precies waar de hyperfocale afstand ligt. Eenvoudiger kan het niet.

hyperfocale afstand bepalen in Photopills
Met de Augmented Reality van Photopills is het een peuleschil om de hyperfocale afstand in het veld af te lezen. Zo weet je exact waar je op moet scherpstellen.

Zorg dat je instellingen goed zijn

Om dit goed te laten werken zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Zorg allereerst dat je de juiste instellingen in PhotoPills hebt ingevoerd. Natuurlijk is dit de camera die je gebruikt, de brandpuntafstand en het diafragma. Maar vergeet ook vooral niet de hoogte van je smartphone in te geven. Die is namelijk belangrijk voor deze Augmented Reality functie goed te laten werken.

Stel je de hoogte van het gebruik van je smartphone niet goed in, dan wijkt de afstandsschaal in Augmented Reality af en is het mogelijk dat je op een punt te dichtbij, of te ver weg scherpstelt. Te ver weg is niet zo erg, maar te dichtbij wel. Dan loopt het scherptediepte gebied namelijk niet meer tot oneindig.

Een HDR opname met gebruik van hyperfocale afstand
Het resultaat van het gebruik van hyperfocale afstand, zodat zowel voorgrond als de horizon perfect scherp zijn.

Je moet ook rekening houden met eventuele hoogteverschillen in het veld. Met een helling in beeld zal het niet zo nauwkeurig werken. Een helling omhoog zal het hyperfocale punt in je Augmented Reality namelijk te dichtbij brengen, een helling omlaag zal het te ver weg brengen.

De Augmented Reality van PhotoPills je een heel fijn handvat in het landschap om de hyperfocale afstand zo eenvoudig mogelijk vast te stellen. Niet alleen het berekenen ervan, maar ook om die afstand in het landschap te bepalen. Let wel op eventuele hellingen in je beeld, en zorg dat je instellingen goed zijn.

Gebruik jij ook wel eens hyperfocale afstand? Hoe bepaal jij dan de juiste afstand in het veld? Ik ben benieuwd hoe jij te werk gaat. Deel het in een reactie onder dit bericht.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette Schoof
Annette Schoof
7 maanden geleden

Hoi Nando, dank je voor de uitleg. Ik gokte tot op heden met 1/3 voor en 2/3 na het scherpstelling scherp. Zit er dan ook wel regelmatig naast. Ik ga zeker wat doen met photophills. Ik wil voor mezelf nog wel de cijfermatige onderbouwing voor de verandering in brandpunt en diafragma opening uitzoeken (sorry, ik ben een beetje een nerd om dingen te willen beredeneren.)

Annette schoof
Annette schoof
Antwoord aan  nandoonline
7 maanden geleden

Ja, maar ik zie in de tabel ook dat hij veranderd bij hetzelfde brandpunt maar een andere diafragmaopening. Dat vind ik lastig te beredeneren. Het is maar weinig, maar wel een verandering.

Guido Bellens
Guido Bellens
7 maanden geleden

Hallo Nando,

Ik gebruik ook PhotoPills en zie nu hoe ik de hyperfocale afstand kan vinden.Alleen zie ik niet waar ik de hoogte van de smartphone kan inbrengen?

Groetjes,

Guido

M Noorlander
M Noorlander
7 maanden geleden

Ik zet mijn scherpstel punt weleens op 1/3 van het beeld.
Meestal krijg ik het dan wel goed scherp van voor naar achter.

Laatst bewerkt op 7 maanden geleden door M Noorlander
Toni De Groof
Toni De Groof
7 maanden geleden

Dag Nando, ik heb de meeste apps van mijn smartphone verwijderd want Photopills heeft voor alles een uitstekende oplossing.

Rene Verschuren
7 maanden geleden

Hoi Nando, ik gebruik altijd simple dof , die laat het visueel zien aan de hand van een autosnelweg, kei gaaf om te gebruiken en uit te leggen bij beginners cursus

Simple DoFjpeg.jpeg
11
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x