(Geen) overstap naar Nikon

Onlangs kreeg ik de vraag van Cameraland.nl of ik interesse had in het testen van een Nikon D500. Dat leek me wel wat, zeker omdat ik al meer als een decennium met Canon apparatuur werk. Hoe zou een Nikon aanvoelen, zou de D500 bevallen, zou het de basis worden naar een uiteindelijke overstap naar de conculega?

De Canon EOS 7D mark II versus de Nikon D500. Vergelijkbare camera's met vergelijkbare capaciteiten. Maar tegelijkertijd met veel verschillen.
De Canon EOS 7D mark II versus de Nikon D500. Vergelijkbare camera’s met vergelijkbare capaciteiten. Maar tegelijkertijd met veel verschillen.

De Nikon D500 is een camera die gebouwd is voor actiefotografie. Een camera met de mogelijkheid van 10 beelden per seconde en een autofocus die erg snel is. Het is het kleine broertje van de Nikon D5, voor een vriendelijker bedrag en het voordeel van een cropsensor zodat er net dat beetje extra profijt genomen kan worden bij objectieven met lange brandpuntsafstanden. In feite de tegenhanger van de Canon EOS 7D mark II.

Een vergelijk van deze twee snelheidsmonsters, de Nikon en de Canon, wilde ik niet doen. Dat is te voor de hand liggend, te gemakkelijk, een te grote valkuil in mijn ogen aangezien ik er heilig van overtuigd ben dat het belangrijkste verschil tussen deze twee camera’s het hanteergemak is. Voor de een ligt de Canon beter in de hand, voor de ander is de Nikon veel prettiger. En mocht je al een dozijn objectieven hebben, dan is de keuze voor welk merk evident.

De NIkon D500 in de hand, voorzien van een polarisatiefilter van het merk Haida
De NIkon D500 in de hand, voorzien van een polarisatiefilter van het merk Haida

De review is dus een review geworden zonder de Canon ernaast te houden. Gewoon een pure review die – hopelijk – de camera tot zijn recht laat komen zonder dat er direct iets tegenover moet staan, zonder dat er een vergelijk gemaakt moet worden. Toch besef ik me dat mijn kijk op de camera niet geheel zonder vooroordeel kan zijn. Ik ben immers al heel erg lang gewend aan de hantering van Canon en de menu’s van Canon.

Hoe ik de camera ervaren heb kun je lezen in de review die op Cameraland.nl is verschenen. Het is een uitgebreide review geworden met veel beeldmateriaal. Een ding kan ik alvast verraden: het is een fantastische camera waarvan een aantal foto’s die ik ermee gemaakt heb hieronder te zien zijn.

Benieuwd? Lees de review op:   http://www.cameraland.nl/blog/review-nikon-d500/197

Nikon D500

Nikon D500

Nikon D500

Nikon D500

Nikon D500

Nikon D500

 

5 Replies to “(Geen) overstap naar Nikon”

 1. Leuke review en prachtige foto’s (welke je waarschijnlijk ook met een Canon had kunnen maken).
  Je kwam erg vaak terug op de scroll wieltjes logica ivm de belichting. Volgens mij is de logica voor diafragma en sluitertijd juist heel eenduidige. In P, A, S en M mode (op een D7100) heeft ieder wieltje altijd de zelfde taak. Enkel is in de A en S mode 1 wieltje overbodig geworden. Wat je dan weer voor een andere functie kan configureren.
  Het verschil tussen INFO en i heb ik ook nooit begrepen 🙂

  1. Dank je wel voor je reactie Edgar.

   Uiteraard heeft elk scrollwieltje een functie die afhankelijk is van de gekozen PSAM modes. Een wieltje gebruik je bij de A en S mode om het diafragma cq sluitertijd te verzetten, dat is duidelijk. Het andere wieltje gebruik ik dan om de belichtingscorrectie in te stellen, zonder dat ik eerst het knopje voor de belichtingscorrectie hoef in te drukken.
   Welk wieltje dat gebruikt wordt voor de belichtingscorrectie wisselt dus als je tussen de A en S mode schakelt. In dat geval heeft het scrollwieltje juist niet altijd dezelfde taak en dat werkt (voor mij) erg verwarrend.

  1. Dank je wel Herbert,
   De objectieven staan genoemd in de review, maar ik zie dat ik ze hier inderdaad niet vermeld heb. Het zijn de de AF-S 18-80mm f/2,8-4 VR en de AF-S 70-200mm f/4 VR

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)