Gelukkig nieuwjaar

Een terugblik op 2012

Ik kan niet alles opschrijven, en beperk me op het gebied van mijn fotografie.

Het afgelopen jaar is er veel met mijn fotografie gebeurd. De exposities in het buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer en in de Bibliotheek in het Poolse Wolsztyn behoren toch wel tot de hoogtepunten. Maar er is meer gebeurd met mijn fotografie. Inmiddels heb ik voor veel fotoclubs lezingen gehouden die allemaal met enthousiasme zijn ontvangen. Het bracht me van Rheden op de Veluwezoom tot Tholen in de provincie Zeeland. Ik heb ook eindelijk de stap genomen en ben begonnen met het geven van fotografie workshops.

Het afgelopen half jaar heb ik het rustig aan gedaan met de bezoekjes aan concerten. Het is niet stil komen te liggen, maar de uitdaging is op dit moment minder groot. Ik stop er natuurlijk niet mee, maar bezoek alleen de optredens die ik echt leuk vind. Het mooiste van al de concertfotografie is de contacten met artiesten die het opgeleverd heeft: Schwarzblut, Mucky Pup en Angels & Agony, om maar een paar te noemen. Het meest indrukwekkende optreden dat ik gezien heb is Camerata Mediolanense op Summer Darkness – denk ik.

In 2012 heb ik ook een aantal mooie bruiloften gefotografeerd. Een daarvan was helemaal in steampunk stijl, een andere in een gothic-industrial sfeer. Ik heb veel inspiratie opgedaan en veel geleerd in het afgelopen jaar. Inmiddels heb ik een mooi compleet aanbod van albums waarbij vanaf dit jaar een DVD presentatie boek standaard meegeleverd wordt.

Helaas heb ik veel mooie momenten gemist met betrekking tot mijn natuurfotografie. Alle ontplooide initiatieven hebben een chronisch tekort aan tijd opgeleverd. Dit heeft zich deels geuit in minder concertbezoek, maar ook minder natuurfotografie. Toch zijn er in de keren dat we er op uit zijn gegaan mooie foto’s gemaakt die ook veel positieve reacties hebben opgeleverd. Een van de foto’s heeft ook de tweede prijs gewonnen in een fotowedstrijd. Dit heeft me een Wacom tekentablet opgeleverd, wat goed uitkwam omdat mijn Intuos 2 al geruime tijd defect is. Er zijn veel publicaties geweest, wat toch elke keer prachtig is en wat me trots maakt. Vooral de publicatie over mijzelf in Photo Digitaal is een hoogtepunt.

Het schrijven van verhalen is bijna tot stilstand gekomen. Helaas. Er is geen tijd meer om naast het werk en fotograferen ook nog verhalen te schrijven. Toch blijft het kriebelen en met een verhaal in de verhalenbundel ‘Horizon‘ ben ik dolgelukkig. Er liggen nog een paar langere verhalen op de plank waar ik toch wat aandacht aan wil geven. Maar dat zal voor het komende jaar zijn. En zo komen we op mijn voornemens voor 2013.

Een reklame boodschap

Vooruitblik op 2013

Ik heb veel plannen voor het komende jaar. Er staan enkele exposities op de planning waarmee ik erg blij ben: in januari in Kentaris, Eindhoven en medio 2013 een expositie over de foto’s die ik in Polen heb gemaakt. Ik wil ook doorgaan met mijn lezingen en de vooruitzichten zijn goed: een viertal tot maart waarbij een openbare lezing die voor iedereen te bezoeken is. De workshops moeten meer vorm krijgen. Daar ligt nog heel wat werk te verrichten.

Wat publicaties betreft wil ik graag twee doelen bereiken, beiden moeilijk te realiseren en onzeker: de uitgave van mijn fotoalbum ‘Stilte in de Peel als fotoboek en de publicatie van één van mijn verhalen in boekvorm. Geen verhalenbundel, maar een eigen uitgave. Het album Stilte in de Peel zal afhangen van geld en wellicht dat crowd-funding daarin een rol kan spelen.

Het komende half jaar zijn er een aantal bruiloften te fotograferen waar ik bijzonder naar uitkijk. De inspiratie die ik opgedaan heb kan ik dan in de praktijk uit gaan voeren. Concertfotografie blijft op een lager pitje staan. Toch wil ik dit niet opgeven want het is en blijft leuk om te doen. De drang is er om deze op een andere manier te gaan fotograferen, maar hoe weet ik nog niet. Misschien dat het fotograferen van de artiesten en bands ‘naast’ het podium trekt me.

Dan is er natuurlijk de natuurfotografie waarin ik me ook weer opnieuw in wil gaan onderscheiden. De weidse landschappen van heide moet plaats gaan maken voor iets anders. Hoe en wat weet ik niet, maar een ding wil ik me wel voornemen: minder gebruik maken van meerdere belichtingen. Let op, ik wil er niet mee stoppen, maar er gewoon minder gebruik van maken.Daar staat dan weer tegenover dat ik af en toe gebruik ga maken van gecomponeerde foto’s: Photoshop bewerkingen om van enkele eenvoudige onaantrekkelijke foto’s een sprekende ‘echte’ foto te maken. Hoe dit allemaal vorm gaat krijgen zal het nieuwe jaar brengen.

Er zijn genoeg voornemens op het gebied van fotografie (en schrijven) om het jaar lekker vol te krijgen. Maar vooral wil ik genieten van de dingen om me heen (om in een cliché te vervallen – maar oh zo waar), samen met mijn vriendin en kinderen – als ze bij me zijn. Ik wil graag contact houden met alle vrienden en kennissen die ik gemaakt hebt – zowel digitaal als in het echt.

Ik wil iedereen bedanken voor de steun en hulp in het afgelopen jaar, en ik wens iedereen het beste voor 2013 en ik hoop jullie allemaal weer te zien, waar dan ook.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pim
Pim
11 jaren geleden

Hee Nando, allereerst de beste wensen!

En kom maar op met de workshops 🙂
Je hebt er al vast 2 mensen die ze wil volgen!

Groetjes uit Mierlo.