Glow 2012

In 2006 werd voor de eerste keer Glow georganiseerd. Het festival met diverse kunstuitingen in licht en geluid heeft in de loop der jaren een grote groei doorgemaakt met enorme bezoekersaantallen. In 2008 won ik met de Glow-fotowedstrijd van het Eindhovens Dagblad de hoofdprijs.

Krantenartikel over de winnaar van de fotowedstrijd Glow 2008

Ook dit jaar vindt het festival wederom in Eindhoven plaats met een duidelijke commerciële tint eraan. Hele arrangementen worden aangeboden, een webshop, rondleidingen en ‘glow-food.’ Uiteraard is het opnieuw een mekka voor de (amateur)fotograaf, en ook om die reden ben ik weer van de partij.

De fotografen aan de slag bij Faces of the Netherlands

 

Glow voor kinderen: lichtbloemen

De opening was groots opgezet. Die heb ik overgeslagen. Zondag was het (gelukkig) een stuk rustiger en ook dinsdag was het niet overdreven druk. De route is lang en op sommige stukken ronduit saai te noemen. Het aantal objecten die de moeite waard zijn (vanuit fotografisch oogpunt), zijn op een hand te tellen. Zo is er weer een projectie op de Catharinakerk, een herhaling van andere jaren hoewel de projectie natuurlijk anders is, en de projectie op de Admirant is ook weer terug van weg geweest. De grote kop aan de Philips toren (Faces of the Netherlands van Jan Ising) is het meest in het oog springend object.

Faces of the Netherlands (Jan Ising)

De bezoeker loopt door het object LSP van Edwin van der Heide heen. Dit vind ik een object wat werkelijk “Glow waardig” genoemd kan worden, en wat doet denken aan de eerste edities van het festival. Voor de voorzichtige fotograaf een ramp, want de lasers worden zichtbaar gemaakt door een regen van verneveld water. Mijn camera is in ieder geval kletsnat geworden.

LSP van Edwin van der Heide

Verborgen op het plein bij de Witte Dame staan nog enkele leuke objecten, die al snel over het hoofd gezien worden door de dominerende projectie op de Admirant. De vele Bwindi maskers gaan helaas verborgen achter een hek en alleen zichtbaar vanaf de ‘tribune’ en het object Homeostase wordt bijna vergeten omdat slechts weinigen de trappen op gaan.

Een reklame boodschap
Bwindi Light Masks van Richi Ferrero

Het Wilhelmina plein is voorzien van een mooi object met lampenkappen. Het is vooral de moeite waard om voorbij het plein nog even achterom te kijken, in richting van de Admirant die parmantig boven de Witte Dame uitsteekt. Vanaf dat punt wordt de route saai en lang, zonder indrukwekkende dingen.

Boeketten van Lampenkappen

Alles bij elkaar genomen valt Glow dit jaar erg tegen. De route is lang en de objecten doen aan als een herhaling van eerdere jaren, of ze zijn niet bepaald indrukwekkend. Alles heeft een duidelijk commercieel tintje gekregen waardoor het voor mij aan charme ingeleverd heeft.

Ondanks alles ben ik tevreden met de foto’s die ik gemaakt heb. De complete set foto’s van Glow 2012 zijn te bekijken op de volgende pagina:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157631985742136/show/

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bordspelman
Bordspelman
10 jaren geleden

Tja ach, vergeet niet dat de foto’s alleen maar mooi zijn omdat de kunstwerken mooi zijn…