Gothic fotosessie in de thuis studio

madouc als gothic

Een heel spontane, ongeplande fotosessie kan een uitdaging zijn. Wat voor soort verlichting gebruik je en wat doen je met de achtergrond? Over kleding en visagie heb ik niet hoeven nadenken, dat stond direct vast. Dit is een blogbericht over de gothic fotosessie in de thuis studio.

Mijn dochter Madouc kwam op bezoek, helemaal opgedoft in haar gothic stijl. Ik had er helemaal geen rekening mee gehouden, maar ze wilde graag een paar foto’s van zichzelf. Dat kwam mooi uit, want ik was de afgelopen weken toch al druk met een review over de Nikon Z6 II. Een sessie portretjes fotograferen kwam perfect uit.

Nikon Z6 II voor de gothic fotosessie in de thuis studio
De Nikon Z6 II met een 50mm objectief. Ideaal voor portretten. Toch heb ik deze sessie met de 70-200mm gefotografeerd.

Mensen fotograferen met de Nikon Z6 II

Dit is géén review van de Nikon Z6 II (die komt later op de website van Cameraland.nl). Maar het is wel een verslagje van de fotosessie zelf. Het was natuurlijk een perfecte gelegenheid om de oog-autofocus van de camera te testen. Ik had deze al wel uitgeprobeerd, maar nog niet in de praktijk.

Er waren een paar dingen die ik speciaal voor deze gothic fotosessie in de thuis studio moest doen. Aangezien ik normaal gesproken gebruik maak van Canon, moest ik de Profoto A1 flitser op X-sync zetten omdat ik geen Nikon trigger heb. Dit betekende ook dat ik de belichtingssimulatie van de camera uit moest zetten wilde ik iets door de zoeker zien in de donkere thuis studio situatie.

Lees meer over de dingen waarop je moet letten bij een mirrorless camera met het flitsen:
Nadelen van de elektronische zoeker bij mirrorless camera’s – deel 1

Ondanks (of juist vanwege) de krappe ruimte thuis, was ik verplicht om gebruik te maken van een 70-200mm objectief, zodat de beeldhoek klein genoeg was. Alleen op deze manier kon ik voorkomen dat er storende elementen aan de zijkanten in beeld kwamen.

Een reklame boodschap

Flitsen met een grote Profoto octabox

Ik heb eens een video over een bepaalde soort studioverlichting gezien, waarbij niets meer dan een grote softbox en een reflectiescherm gebruikt werd. Het leek me leuk om deze eens te gebruiken. Met mijn grote 4″ octabox zou dat wel moeten kunnen, leek me.

De opstellen van de gothic fotosessie in de thuis studio
De opstelling in de thuis studio. Een lampje, een octabox, en een haarlichtje

Het idee achter deze opstelling is eenvoudig. Eén belangrijke lichtbron om een heel egale belichting te krijgen, en een reflectiescherm om de schaduwen onder de kin op te lichten. Een extra lampje is om een haarlichtje te creëren, een rimlight waardoor er extra diepte ontstaat.

Nu, achteraf, denk ik dat een beauty dish in een soortgelijke opstelling ook prachtig gewerkt zou hebben. Reden genoeg om weer een een fotosessie in de thuis studio te gaan doen, maar dan met de beauty dish.

Bekijk ook de fotosessie die ik van mijn zoon Aillas heb gemaakt
Portretsessie van Aillas in de huiskamer studio

De gothic fotosessie in de thuis studio

Een uurtje fotograferen, een muziekje erbij, en veel plezier heeft een hele mooie set foto’s opgeleverd.

Met dank aan Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de Nikon Z6 II en objectieven.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties