Hautes Fagnes in de winter

Hautes Fagnes in de winter kan adembenemend mooi zijn. Als er sneeuw ligt is het net een sprookjesland. Het is ook afwisselend, met bossen en uitgestrekte veengebieden dat door de heuvels niet zo plat is als in Nederland. We gingen een dagje naar dit gebied. Uiteraard toen er sneeuw lag.

Geschatte leestijd: 8 minuten

In januari 2017 bezocht ik de skeletbomen van Noir Flohay. Het is een plek waar legio fotografen naar toe gaan, al dan niet in groepsverband of middels een workshop. Ik had in 2017 het geluk om de bomen in prachtig ochtendlicht te fotograferen, en bovendien met een zeldzame mistboog.

Hoe bijzonder het ook mag zijn, de bomen zijn zo vaak gefotografeerd zodat je de vraag kan stellen of deze bomen nog wel op een unieke manier op de foto gezet kunnen worden. Wat echter vaak vergeten wordt is het gebied zelf, het hoogveen van Hautes Fagnes waar kilometers knuppelbruggetjes de wandelaar een kans biedt om over het natte veen te wandelen. Het oog is vaak alleen gericht op die ene groep bomen.

Hautes Fagnes in de winter
Wandelen over het hoogveen van Hautes Fagnes. Pas op dat je niet naast het pad terecht komt

Hautes Fagnes in de sneeuw

Het gebied ging verscholen onder een dik pak sneeuw. Deze witte wereld verborg het veen, het gras en het had de struiken en bomen getooid met een laagje bevroren sneeuw. Sneeuw heeft altijd al iets magisch, maar in dit uitgestrekt veengebied, waar het zicht tot voorbij de horizon lijkt te lopen, heeft het toch iets extra’s. Misschien is het wel omdat we in Nederland nauwelijks meer sneeuw hebben, of alleen van hele korte duur.

Hautes Fagnes in de winter
Niet alles is bedekt met sneeuw, Hier en daar zijn er poelen die verraden dat het gebied heel erg nat is.
Een eenzame berk in een landschap van sneeuw
Een eenzame berk in een landschap van sneeuw. De besneeuwde takken tegen de bewolkte lucht maken het bijna grafisch.

De bomen van Noir Flohay

Een van de plekken voor Hautes Fagnes in de winter zijn de bomen van Noir Flohay. De wandeltocht er naartoe is een avontuurlijke tocht. Je moet bereidt zijn om de veilige knuppelbrug te verlaten en het natte veenland te trotseren. Ze lijken dichtbij te staan, maar de weg is niet recht en veel langer dan verwacht.

Daar staan ze, aan de horizon: de skeletbomen van Noir Flohay; het doel van menig fotograaf
Daar staan ze, aan de horizon: de skeletbomen van Noir Flohay; het reisdoel van menig fotograaf. Maar het vergt een avontuurlijke wandeling over het veen.

Uiteindelijk sta je dan tussen de roerloze skeletten die in vreemde vormen gebogen staan. Achter je, In de verte, is de donkere lijn van de knuppelbrug te zien. De kleine stipjes zijn de wandelaars die in grote getale de ronde over het veen voltooien.

Een reklame boodschap

Hoewel de bomen zelfs na één enkele keer eerder bezocht te hebben een zekere vertrouwdheid uitstralen zien ze er in de sneeuw toch compleet anders uit. Het is een onwerkelijke plek, ver van de bewoonde wereld, aan het eind van de wereld, eenzaam. De aanwezigheid van een andere fotograaf prikt die illusie door, net als de paar wandelaars die de veiligheid van de knuppelbrug achter zich gelaten hebben en tussen de bomen door passeren.

Een impressie van de skeletbomen van Noir Flohay

Hautes Fagnes in de winter
In een vreemd licht, tegen een achtergrond van wolken vol sneeuw, staan de roerloze bomen van Noir Flohay
Hautes Fagnes in de winter
Unieke foto’s kun je er niet maken, alles is eerder gefotografeerd, en tegelijkertijd is het licht in combinatie met de omstandigheden toch elke keer uniek op een geheel eigen manier.
Hautes Fagnes in de winter
Het lot van deze bomen ligt verborgen in deze foto, bedekt met een laag sneeuw; afgebroken takken en omgevallen stammen. Het is slechts een kwestie van tijd dat meer bomen zullen volgen. Maar dit kan nog vele jaren duren
De sneeuw, de vormen, het egale licht... het levert bijna abstracte beelden op.
De sneeuw, de vormen, het egale licht… het levert bijna abstracte beelden op.
Hautes Fagnes in de winter
Hoewel ontelbare keren gefotografeerd; het blijft heerlijk om rond te dwalen voor een foto die erg toch anders uit ziet. Of in ieder geval om het te proberen. Maar misschien moet je daar niet teveel aan denken, en gewoon je eigen draai aan de foto’s geven. je fotografeert ten slotte voor jezelf, niet voor anderen.

Terug voor het donker wordt

Uiteindelijk is het tijd om terug te gaan want de schemering is aanstaande. Het is een hele tocht door het veen met alleen de voetstappen van de voorgangers als indicatie waar je heen moet.

Het is makkelijk om te denken dat je met het fotograferen van de bomen klaar bent om vervolgens regelrecht en snel naar de auto te marcheren. Het loont de moeite goed rond te kijken, in plaats van gefixeerd de ogen op het pad voor je te richten. Er ligt veel schoonheid verborgen in Hautes Fagnes in de winter, soms in bedrieglijke eenvoud. En hoewel het nauwelijks mogelijk is om van het pad af te wijken wanneer je de knuppelbrug bereikt hebt kan met enige oplettendheid veel moois op de foto gezet worden.

Hautes Fagnes in de winter
Overal zijn de restanten van bomen te zien. Wie weet veranderen deze stronken uiteindelijk in het kienhout.
Hautes Fagnes in de winter
De ijzige sneeuw op de stammen en takken verraad de richting van de wind. In de verte trotseren wandelaars die koude wind
Golven van sneeuw... het lijkt een zee, bewegingsloos, stil, sereen.
Golven van sneeuw… Het lijkt bijna een zee, bewegingsloos, stil, sereen.
Hautes Fagnes in de winter
De laatste wandelaars van de dag op de weg terug naar de auto.
Hautes Fagnes in de winter
Langzaam valt de schemering die in deze bewolkte dag vroeg haar opwachting maakt

Gebruikte apparatuur

Met dank aan Harald voor een gezellige dag in de Hoge Venen.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem te hennepe
Willem te hennepe
5 jaren geleden

Dag nando,

Ik ben hier zelf ook geweest ,maar de foto s die jij er hebt gemaakt.hier ben ik jaloers op zo mooi zij ze.

Willem te H.

Roland
Roland
6 jaren geleden

heerlijke serie met een mooi verhaal erbij !

Harald Harms
6 jaren geleden

Leuk blogje, het was een hele mooie dag! Jij ook nog bedankt voor de gezelligheid!

ostendnomadography
ostendnomadography
6 jaren geleden

Prachtig locatie, nog nooit geweest. Mss eens tijd om wat meer in ons bellenlandje te exploreren:). Mooie fotos, zoals steeds:)!

Bart Telling
Bart Telling
6 jaren geleden

Wat een wonderschone foto’s nando. Het is een schitterend gebied dat ik overigens alleen van foto’s ken. De combinatie sneeuw en licht maakt iedere foto anders. Compliment