Heb jij het e-book Licht Vangen al?

Heb jij het e-book Licht Vangen al?

Het plan was er al enkele jaren; het schrijven van een mooi e-book. Ik had al een paar digitale readers gemaakt, die ik in de wandelgangen e-book noemde, maar dat was niet het digitale boek dat ik voor ogen had. Nu is het eindelijk beschikbaar. Heb jij het e-book Licht Vangen al? Dit is het verhaal hoe ik tot het schrijven van dit e-book ben gekomen.

Het idee kwam lang geleden. Tijdens mijn workshops geef ik veel informatie en het is normaal dat er ook weer veel vergeten wordt, nadat de workshop voorbij is. Tijd voor aantekeningen is er vaak niet, of er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Om de deelnemers niet na de workshop in een zwart gat te laten vallen, besloot ik om een digitale hand-out te maken, een soort reader, dat ik later e-book begon te noemen waarin de meeste informatie in vogelvlucht vermeld stond.Een digitale hand-out in word geschreven

Ik schreef een digitale handout in Microsoft Word. Het was een ‘boekwerk’ dat veel informatie redelijk oppervlakkig, maar heel bruikbaar vermeldde. Vrijwel alle deelnemers aan de workshops in de afgelopen jaren hebben deze digitale reader ontvangen, en ik heb veel positieve reacties gekregen.

de handout natuurfotografie. Heb jij  het e-book Licht Vangen al?
Het eerste e-book dat ik geschreven heb, wat destijds een reader genoemd werd, of een handout.

De informatie in deze digitale hand-out was heel algemeen, met informatie over foto apparatuur, belichting, compositie, weersomstandigheden, en nog veel meer. Het was voldoende om als geheugensteuntje te dienen, met veel links naar mijn website.

Erg diep ding dit 63 pagina’s tellende Word document niet op de materie in. Maar wat mij altijd een beetje pijn gedaan heeft, is de beroerde lay-out, voornamelijk door de beperkte mogelijkheden tot de opmaak in Microsoft Word. Word is een handige tekstverwerker, maar niet geschikt voor het samenstellen van een goed e-book. Het werd dus tijd om iets te schrijven, en vervolgens op te maken in een programma dat daar perfect geschikt voor was. Dit werd natuurlijk InDesign.

InDesign leren en schrijven maar

Indesign leren is een kwestie van starten met gebruiken. Wanneer iets niet lukt, is het een kwestie van zoeken naar de oplossing in YouTube filmpjes, of in tutorials. Dat kost wat tijd, maar het werkt voor mij heel goed.

Langzaam maar zeker kreeg ik voldoende kennis om het programma binnen zekere grenzen goed te gebruiken (ik ken van In Design nog maar het tipje van de ijsberg, maar ik leer nog steeds). Het stelde me in staat op een redelijk mooi digitaal boekje te maken. De hand-out ‘In Het Maanlicht’ was een van de eerste geslaagde pogingen.

Het e-book In Het Maanlicht
Een van de eerste serieuze pogingen in InDesign was In Het Maanlicht. Nog geen e-book, maar het is een begin.

InDesign leren is één ding, schrijven een ander ding. Waar het aan lag weet ik niet zeker, maar het schrijven van het e-book heb ik keer op keer uitgesteld. Tot ik het advies kreeg om gewoon te beginnen en er verder niet over na te denken. Beter een e-book dat nog wat verbetering nodig heeft, dan helemaal geen e-book.

En zo begon ik dit jaar, 2020, met het schrijven. Eerst in Word, om een goede hoofdstuk indeling te krijgen, samen met de ruwe teksten. Daarna opende ik InDesign en startte ik eindelijk met het maken van mijn eerste echte e-book, dat uitsluitend en alleen over belichting zou gaan.

Het e-book over het belichten van een foto

Het onderwerp moest duidelijk zijn. Ik wilde niet een algemeen e-book met van alles een klein beetje informatie. Het moest heel compleet zijn, met de eenvoud van uitleg die ik ook op deze website gebruik. Bovendien moest het naadloos aansluiten op de informatie die op deze site te vinden is.

Een reklame boodschap

Het onderwerp werd al snel duidelijk; ik wilde tot in detail uitleggen hoe je tot een goed belichte foto kan komen. Het is informatie die over het algemeen als vanzelfsprekend beschouwd wordt, en kennis is waarvan verwacht wordt dat je het al kent.

Toch merkte ik tijdens mijn workshops dat er behoefde is aan een duidelijke uitleg over het instellen van de belichting en het beoordelen van de belichting. Dat was het onderwerp dat mijn e-book moest bevatten.

He schrijven en ontwerpen van mijn e-book Licht Vangen
Van een e-book van dertig pagina’s, naar vijftig, naar zestig, naar uiteindelijk iets meer dan 80 pagina’s

Illustraties maken en niet lenen van internet

Voor dit e-book had ik illustraties nodig van de belichtingsdriehoek en het histogram. Dit zijn ten slotte twee dingen die belangrijk zijn voor het onder de knie krijgen van de belichting.

Het is al te gemakkelijk om deze illustraties van internet te halen. Het internet staat er immers vol van. Maar dat was niet wat ik wilde. Daarom heb ik mijn eigen illustraties gemaakt, waarbij een hoge resolutie histogram van bestaande foto’s maken de meeste uitdaging gaf.

een pagina uit het e-book Licht Vangen
Een pagina uit het e-book Licht Vangen, met de histogrammen van bestaande foto’s in hoge resolutie. Het was een uitdaging om deze zo te maken, maar het is gelukt.

Het e-book Licht Vangen heeft zodoende een unieke set illustraties gekregen die volgens mij nergens anders te vinden zijn. Ik heb deze gecombineerd met foto’s van het LCD scherm van mijn camera, om zo een compleet beeld te schetsen dat heel herkenbaar is.

Heb jij het e-book Licht Vangen al?

Het e-book, waar ik maanden aan gewerkt heb, en jaren over heb gedacht, is dan eindelijk verkrijgbaar. Daarvoor heb ik een webwinkel functie voor mijn website gekocht en ingebouwd, wat niet heel simpel was, maar wat het voor de koper zo simpel mogelijk maakt om in het bezit te komen van het e-book.

Heb jij het e-book Licht Vangen al?
Een mockup van het e-book Licht Vangen. Zou het niet mooi zijn als het ook zo als in deze mockup verkrijgbaar zou zijn, een echt boek?

Er zijn inmiddels al veel positieve reacties gekomen op het e-book Licht Vangen. Het is heel compleet genoemd, makkelijk te volgen, en heel duidelijk verteld. Er is zelfs gezegd dat het teveel informatie bevat voor het bedrag dat ik ervoor vraag.

Niettemin heb ik een heel aantrekkelijke introductiekorting aangeboden op het bedrag wat ik voor het e-book wil hebben. Gezien de reacties geloof ik dat je sowieso veel waar voor je geld krijgt.

Mocht je het e-book Licht Vangen nog niet hebben? Je kunt het nu nog krijgen met 40% korting, zodat je een prachtig leerzaam en waardevol digitaal boek voor slechts 15 euro in bezit krijgt.Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties