Heide op de Veluwezoom

In augustus staat de heide (struikheide – Calluna vulgaris) in bloei. In de Groote Peel en de Strabrechtse Heide zijn stukken te vinden waar de heide het landschap vult met mooie paarse ‘vlekken’. Maar op de Veluwezoom kleurt het landschap tot aan de horizon paars. Genoeg reden om daar een kijkje te nemen. Vanuit de Posbank is het gebied prachtig te bereiken. Het is er dan ook altijd verschrikkelijk druk. In dit blogbericht lees je over mijn bezoek aan de heide op de Veluwezoom.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Heide op de Veluwezoom
Posbank op de Veluwezoom

Om op tijd te zijn (lees: vroeg) zijn we op vrijdag naar het gebied gereden met een klein tentje om op één van de vele campings te overnachten. Die avond trok er een flinke regenbui over, werd het tegen het einde van de nacht kraakhelder. Toch bleek het rond zonsopkomst grijs en somber bewolkt. Pas tegen het einde van de ochtend brak de bewolking.

De Posbank

‘s-Morgens zijn we naar uitkijkpunt ‘de Elsberg’ gelopen waar helaas weinig heide te zien was. Aan de horizon, in de richting waar de Posbank ligt, was de paarse gloed van de heide wel te zien. In de namiddag zijn we dus naar, en om de Posbank heen gereden.

Een reklame boodschap

Het stuk dat het Herikhuizerveld genoemd wordt, is van alle kanten te bekijken. Door de overtrekkende bewolking speelde het licht en schaduw een prachtig spel over het gebied. Vanuit de noordzijde van dit gebied was dit prachtig te zien.

Heide op de Veluwezoom
Spel van licht en schaduw

Het was de bedoeling om het Rozendaalse Zand ook nog te gaan bekijken. Helaas ben ik dat vergeten. Dat klinkt vreemd, maar ik was ‘afgeleid’ door een prachtig stuk bos waar een kleine groene vijver in verborgen lag. Ook hier speelde het licht een mooi spel.

Bos op de Veluwezoom
Een verborgen waterplas in het bos aan de rand van het Herikhuizerveld

Er is veel meer dan alleen de Posbank. Maar dit is niet allemaal te bezoeken in slechts één weekend. Reden genoeg om weer eens terug te gaan naar de heide op de Veluwezoom. Wanneer dat zal zijn, dat weet ik nog niet. Geniet van de foto’s die ik in dit veel te korte weekend gemaakt heb.

Galerij

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elly
11 jaren geleden

Wat een prachtige foto’s. Ons landje is zo prachtig als je het maar wilt zien. Wij hebben een piepklein tweede huisje op de Veluwe aan de hei, maar door werk kan ik er helaas niet naar toe om te fotograferen. Ik geniet dus hier mee.

pieter klaas
pieter klaas
Antwoord aan  Elly
9 jaren geleden

wow wat interessant