HEIF op de Canon EOS R5

HEIF instellen op Canon EOS R5

HEIF is een nieuw bestandsformaat dat een alternatief is voor JPEG. De nieuwe Canon EOS R modellen hebben de optie om dit in stellen. Als je de Canon EOS R5 en EOS R6 bekijkt, dan mis je de mogelijkheid. Maar je kunt op toch HEIF instellen op de Canon EOS R5 en EOS R6. In dit bericht vertel ik je hoe dit moet.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Normaal gesproken kies je bij het maken van een foto voor raw of JPEG beeldformaat. Maar er is nog een derde optie, die niet bij elke camera aanwezig is, of makkelijk vindbaar. Dat is het HEIF formaat, wat ook wel eens onder naam HEIC te vinden is.

Wat is HEIF?

Het kan lastige zijn om een simpel antwoord op de vraag, wat is HEIF, te kunnen geven. HEIF betekent High Efficiency Image File Format, een nieuwe standaard in bestandsformaat. Het is een alternatief voor JPEG, wat betekent dat een HEIF ook een foto is die al bewerkt is. Het is geen alternatief voor een raw bestand. Apple gebruikt voor dit bestand de naam HEIC.

HEIC op de Apple
Door High Efficiency in te stellen op een iPhone ga je in HEIF formaat fotograferen.

In tegenstelling tot de 8-bit beeldinformatie van een JPEG, wat invloed heeft op de kwaliteit van het beeld, heeft HEIF 10-bit beeldinformatie met de zogenaamde HEVC compressie. Om het simpel te houden, een HEIF kan tot 4x zoveel gradaties weergeven, en heeft bovendien meer kleurruimte dan sRGB en Adobe RGB.

Wil je de volledige vrijheid voor het bewerken van foto’s? Dan is raw de enige manier om dit te doen. HEIF is niets meer dan een (beter) alternatief voor JPEG.
Lees ook Kun je JPEG nog bewerken?

Een HEIF afbeelding kan meerdere beelden bevatten, samen met allerlei aanvullende informatie over rotatie, crop, tekst, enzovoort. Het kan een burst van opnames bevatten, wat animaties mogelijk maakt. Ondanks dit zijn HEIF beelden vaak kleiner in bestandsformaat van een JPEG.

Om het zo eenvoudig mogelijk te omschrijven, een HEIF afbeelding geeft meer mogelijkheden dan een JPEG, een betere beeldkwaliteit, en een kleiner bestandsformaat. Maar om er ten volle gebruik van te kunnen maken, moeten HEIF foto’s bij voorkeur op een HDR geschikte monitor bekeken worden.

Op Canon camera’s die dit bestandformaat hebben, wordt het HDR PQ HEIF 10-bit recording genoemd. Hoewel HDR een welbekende term is, zal PQ dat niet zijn. Dit staat voor Perceptual Quantization, een helderheidscurve die gebaseerd is op de karakteristieken van het menselijk oog. Canon slaat dit bestand op met de extensie HIF.

HEIF/HEIC foto’s bekijken

Het probleem met HEIF/HEIC is, dat dit bestand nog niet goed ondersteund wordt op zowel Windows computers als het internet. Met andere woorden, een HEIF/HEIC foto is niet zomaar bruikbaar zonder speciale stukjes software te installeren: de speciale HEVC codec. Voor Windows is dit helaas niet gratis, en zelfs met de installatie van de juiste software wil het nog niet vlekkeloos gaan. Ik heb het in ieder geval nog niet voor elkaar gekregen.

MS App Store
Je krijgt in Windows niet gratis de mogelijkheid om HEIC/HEIF te bekijken. Er zijn twee apps voor nodig, de uitbreiding voor HEVC video, en de HEIF extension voor foto. Er is geen garantie dat het dan vlekkeloos werkt.
Het is belachelijk dat dit 99 cent moet kosten. Het is niet veel, maar het zou gewoon gratis moeten zijn.

Aangezien Apple HEIC als standaard heeft aangenomen, kun je deze bestanden zonder problemen op een Apple bekijken. Hou er wel rekening mee dat je IOS 11 of hoger moet hebben, of MacOS High Sierra of hoger.

Wil je HEIF/HEIC foto’s gebruiken voor internet, dan moet je de foto overzetten naar een normale JPEG of PNG bestand. Je verliest in dit nieuwe bestand dan de extra informatie die in het HEIF/HEIC bestand zijn opgeslagen. Apple doet dit automatisch voor je, op een Windows systeem kan je weer extra software nodig hebben.

HEIF op de Canon EOS R5

Bij de nieuwste camera’s is HEIF meestal wel vermeld als optie. Je kunt dan kiezen tussen raw, JPEG of HEIF. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Soms kan het HEIF bestandsformaat verborgen zijn. Dit is zeker het geval op de Canon EOS R5.

Een reklame boodschap
HEIF instellen op Canon EOS R5
Je hebt de keuze tussen raw en JPEG. Maar waar stel je het HEIF formaat in?
Je moet er bij de Canon EOS R5 wat voor doen om dit mogelijk te maken.

Je hebt in de Canon EOS R5 normaal gesproken alleen de beschikking over JPEG, behalve als je een paar instellingen in het menu verandert. Dan verandert JPEG plotseling in HEIF. Dit is zover ik weet ook het geval bij de Canon EOS R6. Volg de stappen zoals hieronder beschreven, en krijgt HEIF ter beschikking.

Stap 1 – Stel activeer HDR PQ

Het eerste, en principe enige, wat je moet doen is het activeren van de HDR PQ instelling. Je vindt dit in het tweede tabblad van het rode menu.

HEIF instellen op Canon EOS R5
Activeer de optie HDR PQ instelling. Deze is te vinden in het rode menu, op het tweede tabblad.
HEIF instellen op Canon EOS R5
Activeer ook de lichte tonen prioriteit. Dat is in dit geval een goed advies.
Had je lichte tonen prioriteit al ingeschakeld, dan zie je dat de HDR-PQ instelling ook geadviseerd wordt.

Stap 2 – Activeer Lichte Tonen Prioriteit

Hoewel je met stap 1 al de beschikking hebt gekregen over het HEIF bestandsformaat, kan het verstandig zijn om ook de Lichten Tonen Prioriteit te activeren. Er zijn twee keuzes, D+ en D+2. Kies de laatste, de optie vergroot, en de camera zorgt voor de bescherming van de lichte delen in de foto. Hou er rekening mee dat de laagste ISO waarde met deze instelling ISO 200 is.

HEIF instellen op Canon EOS R5
Lichten tonen prioriteit is te adviseren voor de HDR PQ instelling. Het beschermt de hoge lichten in de foto.

Stap 3 – Je hebt HEIF ter beschikking

Dit is niet echt een extra stap, maar het is wel goed om even te kijken naar je venster met bestandsformaat instellingen. Je ziet dat vanaf het moment dat je HDR PQ gekozen hebt, de camera niet langer het bestand als JPEG zal opslaan, maar als HEIF.

HEIF instellen op Canon EOS R5
HEIF is geactiveerd met de HDR PQ instelling. Wil je terug naar normale JPEG bestanden, deactiveer de HDR PQ optie.

Let erop, dit bestand zal te vinden zijn met de extensie HIF. Het wordt niet door Lightroom Classic ondersteund, en veel Windows software kan er niet mee omgaan. Of Lightroom Classic met een werkende HEVC codec en bijbehorende HEIF extensie het bestand wel kan lezen, dat weet ik (nog) niet.

HDR PQ en raw

Wil je zowel raw als HEIF op je geheugenkaart opslaan, een instelling zoals dat in de bovenstaande afbeelding weergegeven wordt? Heeft de HDR PQ instelling dan invloed op je raw bestand.

Ga je HEIF instellen op de Canon EOS R5, dan hoef je hier niet bang voor te zijn. De HDR PQ instelling is de bewerking van je raw bestand die nodig is om er een HEIF te maken. Het raw bestand is wat het is: ruwe sensor informatie waar uitsluitend de camera instellingen als extra informatie bij zijn opgeslagen.

Wil je zowel raw als HEIF opslaan, dan is dit dus geen probleem. De HDR PQ instelling zal niets aan je raw bestand veranderen.

Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en lees mijn blogbericht
Jouw camera-instellingen staan verkeerd

HEIF gebruiken, of toch niet?

Wanneer kies je er nu voor om HEIF op te slaan? Indien je gewoon in raw fotografeert is er weinig reden om HEIF of JPEG te kiezen. Je hebt met het raw bestand de ruwe sensordata waarmee je de foto naar wens kunt bewerken. HEIF (en JPEG) is een in-camera bewerkt bestand.

HEIF is in feite niets meer dan een alternatief voor JPEG, maar wel met meer beeldinformatie dan een JPEG ooit kan hebben. Het is echter geen backup voor een raw bestand, maar een foto voor wie geen zin heeft in een raw workflow en de voorkeur heeft voor een bewerkte foto direct uit de camera.

Maar, wellicht heb je zelf een goede reden om naast je raw bestand een JPEG of HEIF op te slaan. In dat geval weet je nu meer over he HEIF bestandsformaat, en hoe je dit moet instellen op de Canon EOS R5.


Met dank aan Henk Houben (www.henkhouben.nl) voor het opzoeken van de manier van instellen op de Canon EOS R5.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties