Helmond by night

Het centrum van Helmond

In het donker fotograferen is wezenlijk anders dan in het daglicht. Het grootste verschil is het rekening houden met schaduwen tijdens de dag, en het rekening houden met licht tijdens de nacht. Het is ook heel divers. Bij nachtfotografie in de natuur is het zoeken naar het aanwezige licht en spelen met de vormen van de natuur. Nachtelijke industrie gebieden zoals Moerdijk en onlangs Chemelot is een zee van licht. Ik ging de Verlichte Stad fotograferen. In dit geval Helmond by night.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Helmond by night
Het centrum van Helmond

Wat het leuke aan nachtfotografie in een stad is, is de verandering die het stedelijk landschap ondergaat. Plekken die in het daglicht niet zo interessant lijken worden plotseling veel mooier. Zeker als er een creatieve verlichting is toegepast – en dat wordt tegenwoordig veel gedaan.

De Verlichte Stad

Zo is er een tijd geleden in Helmond een nieuw station verrezen waar verlichting een belangrijke rol speelt. Maar er zijn meer plekken in Helmond die de moeite waard zijn om in de avond te fotograferen en het lijkt me leuk om daar weer eens workshop te gaan geven. Dus werd het tijd om eens te kijken welke plekken interessant zijn, en om gewoon zelf relaxed een avondje te fotograferen. Te beginnen met station Helmond by night.

Trappen van het station

Licht en schaduw

Lichtreflecties

Spiegelplafond
Lichtbalken onder het spoor

Foto’s van het station heb ik al eerder gezien. Maar om te gaan voor een groothoekfoto van het hele station, dat wilde ik niet. Groothoek is leuk, kan heel leuk zijn, maar vaak staat er gewoon weg tè veel op een enkele foto waardoor het druk en onoverzichtelijk wordt. Bovendien zullen er bijna altijd elementen in de foto komen die je liever niet in de foto hebt. Daarom ben ik voor details gegaan, lekker met de telelens elementen van de verlichting rond het station in beeld brengen. Spelen met licht in het donker.

Het centrum van Helmond by night

Vanaf het station ben ik naar het centrum gelopen. De drukke doorgaande weg die we kennen als de Traverse waar een wirwar aan elementen de ‘luchtbrug’ langs het Kasteel Helmond ontsieren. Ik zeg bewust ontsieren, want er zijn zoveel dingen (windmolens, verlichting, bloempotten, glaspanelen, lantaarns, trappen) dat ze niet meer tot hun recht komen. Toch ligt daar een uitdaging, een waar ik nog eens vaker naar moet gaan kijken.

Een reklame boodschap
Helmond by night

WIndmolen
Helmond by night

Het Kasteel van Helmond

Het Kasteel van Helmond, met de kasteeltuin vol kunstbeelden, staat vrijwel tegen een grote massieve muur van de Vlisco. Deze fabriek ontsiert het de hele omgeving. Aan de andere kant van het kasteel is de Traverse, de drukke doorgaande weg. Toch kan het kasteel, met zijn speelse verlichting een leuk onderwerp zijn.

Ik heb niet alle mogelijkheden die het kasteel en zijn slotgracht biedt gefotografeerd. Nachtfotografie kost met zijn langere sluitertijden nu eenmaal meer tijd dan overdag en ik had nog een plek in gedachten waar ik deze avond wilde fotograferen. Deze plek ligt echter niet in het centrum, maar ver daarbuiten, aan de rand van het kanaal de Zuid-Willemsvaart.

Helmond by night
Helmond by night
De kraanvogel in de kasteeltuin

Langs de nieuwe Zuid Willemsvaart

Elke keer als ik uit het Noorden of Westen van Nederland kom, rij ik vanaf Veghel langs de Zuid-Willemsvaart naar huis. ‘s-Avonds zie ik dan de flatgebouwen en de typische “zeilbootwoningen” weerspiegelen in het water. Keer op keer bedacht ik me dat ik dit beeld van Helmond by night wilde vastleggen en nu wilde ik dat eindelijk een keer doen.

De laatste stop voor ik op huis aan ging was dus de kade van het kanaal, met uitzicht op de wijk van Helmond-Oost. Het laat zien dat een normaal straatbeeld met de juiste elementen tijdens het donker plotseling een interessant beeld kan worden.

Helmond by night

Helmond by night

Daar, langs het water van de Zuid-Willemsvaart, vond ik plotseling de eerste plek waar ik het groothoek objectief nodig had. De hele avond heb ik Helmond by night gefotografeerd met een 24-70 en een 70-200 objectief, puur om te voorkomen dat ik ongewenste elementen in de foto kreeg, en om de details in de foto te krijgen die ik wilde. Maar hier, onder een fietsbrug, was de plek waar een 17mm brandpunt de beste keuze was.

Fietsbrug over het kanaal

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chir Bours
Chir Bours
9 jaren geleden

Al weer een prachtige reeks foto’s. Elke weer opnieuw genieten.