Herfst in de Groote Peel

De afgelopen weken heb ik voornamelijk ‘s-avonds foto’s gemaakt wegens mijn workshops Nachtfotografie. Vandaag was het tijd om er ook eens bij daglicht op uit te gaan. De herfst in de Groote Peel nodigde uit voor een eenvoudige wandeling waarbij ik meteen de gelegenheid had om wat foto’s te maken voor een nieuwe lezing die ik aan het samenstellen ben.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Herfst in de Groote Peel
Een eenvoudige HDR opname van het landschap van de Groote Peel

De lucht verandert vandaag met de minuut. Wolken jagen door de hemel op een kille wind die de nadering van koning winter aankondigt. Het spel van zon en schaduw nodigt uit voor fotografie. In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met mijn 35mm objectief, zoals in de bovenstaande opname, maar al snel ben ik overgestapt op de 70-200mm om meer details in het landschap vast te leggen.

Herfst in de Groote Peel
Kale bomen in een zee van gras
Herfst in de Groote Peel
Een kleine scherptediepte blijft een fijn hulpmiddel

In deze tijd van het jaar staat de zon niet hoog aan de hemel. Laat in de middag zijn de schaduwen al lang, en speelt het zonlicht door de bomen en takken van het bos. Dit lichtspel in het bos is mooier dan de egale verlichting in het open veld. De telelens is hiervoor prachtig te gebruiken. Het geeft de gelegenheid om het lichtspel uit de omgeving te isoleren.

Een reklame boodschap
Prachtig licht
Prachtig tegenlicht door een laagstaande zon

Met het licht mee fotograferen is niet aan te raden: de foto wordt niet alleen vlak van belichting, maar het risico dat je eigen schaduw op de foto staat is erg groot. Het mooiste is tegenlicht, hoewel er moet worden opgepast dat de laagstaande zon geen flares veroorzaakt. De belichtingsmeter van de camera weet ook niet goed raad met dit soort lichtomstandigheden. Een of twee stops onderbelichten is aan te raden voor het mooiste resultaat, zeker in het ‘donkere bos.’Prachtig licht
Het gouden zonlicht in het bos.

Heel bijzonder zijn de jonge berken die gegroepeerd tussen de bomen verscholen staan. Sommige berken dragen nog het herfstblad, maar de echte jonge loten lijken in een eigen mist gehuld te zijn: grijs-blauw lichten ze op. Ze lijken de kou te benadrukken die ons deze winter te wachten staat.

Prachtig licht tijdens herfst in de groote peel
Berken, gehuld in een grijs-blauwe mist

Het is gelukt om een aantal foto’s te maken voor de nieuwe lezing, die over HDR fotografie zal gaan. Maar de mooiste foto’s heb ik vandaag gemaakt met een ‘eenvoudige’ enkelvoudige belichting. En eerlijk is eerlijk: dat is toch de mooiste manier van fotografie: het spelen met licht en donker.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties