Menu Sluiten

Herfstkleuren

Herfst is een prachtig jaargetijde. Dat vinden we allemaal. Het is ook het meest fotogenieke jaargetijde, met prachtige ochtend landschappen die in mist en nevel gehuld zijn of de kleurrijke bomen die schitteren in het zonlicht. Het enige waar we misschien wat minder blij mee zijn, zijn de regenbuien en grijze dagen wanneer de lucht een grijs/witte massa is zonder detail. Maar ook dan zijn de mogelijkheden er om mooie herfst taferelen vast te leggen.

Een zonnige zondag in het door de herfst gekleurde Speulderbos. Gele herfstbladeren in de bomen, bruine herfstbladeren op de grond en mooi groen mos in het licht van het zonnetje (ISO800, f/16,  -1,3EV, 1/60sec, 11mm brandpunt)
Een zonnige zondag in het door de herfst gekleurde Speulderbos. Gele herfstbladeren in de bomen, bruine herfstbladeren op de grond en mooi groen mos in het licht van het zonnetje (ISO800, f/16, -1,3EV, 1/60sec, 11mm brandpunt)

Met die intentie, grijze en totaal oninteressante luchten, zijn we naar het beroemde Speulderbos gegaan. Niet ‘s-morgens, om het ontwaken van de dag te zien, met de hoop op mist, maar gewoon vroeg in de middag, het moment dat half Nederland in het bos gaat wandelen (al dan niet met de hond), fietsen, fotograferen (inclusief een heuse luidruchtige fotoclub met heel veel vrouwelijke modellen), paardrijden, en noem zo maar op. Het was een bos dat niet alleen gevuld was met vallende herfstbladeren en een heerlijke najaarszonnetje, maar ook met de geluiden van blaffende honden, gillende kinderen, discussiërende wandelaars en in de verte de auto’s en motoren die nog meer zondagsmensen naar het bos brachten. Kortom, het was erg druk. Gezellig, toch?

Advertisements

Het fotograferen van de herfst taferelen lijkt dan onmogelijk want overal zijn mensen te zien. Maar het voorkomt het vastleggen van wéér dat ene bospad met die dansende bomen aan weerszijden. Het verplicht je anders te kijken en om dan toch maar die groothoek zoveel mogelijk in de tas te laten. Dat prachtige zonlicht dat de bladeren bijna licht laat geven is op vrijwel geen enkel ander tijdstip van de dag te fotograferen en afgezien van een hele rustige doordeweekse dag ontkom je er niet aan om samen met half Nederland door het bos te wandelen.

De serie foto’s die ik heb gemaakt zijn, afgezien van de foto in het begin van dit blogbericht, natuurlijk met een telelens gemaakt. Dit is en blijft het mooiste brandpunt in het bos, en wellicht het enige brandpunt dat het mogelijk maakt om foto’s te maken zonder dat alle dagjesmensen in beeld komen.

De bomen in silhouet want niets mag afleiden van de schitterende bladeren waar het zonlicht doorheen schijnt. (ISO200, f/5, -0,6EV, 1/400, 88mm brandpunt)
De bomen in silhouet want niets mag afleiden van de schitterende bladeren waar het zonlicht doorheen schijnt. (ISO200, f/5, -0,6EV, 1/400, 88mm brandpunt)
Verandering van groen naar bruin (ISO400, f/5,6, -1,3EV, 1/200, 200mm brandpunt)
Verandering van groen naar bruin (ISO400, f/5,6, -1,3EV, 1/200, 200mm brandpunt)
Enkele bruine bladeren tegen het geelgroene bladerendek van de beuken op de achtergrond. (ISO200, f/4, 1/125, -0,6EV,  200mm brandpunt)
Enkele bruine bladeren tegen het geelgroene bladerendek van de beuken op de achtergrond. (ISO200, f/4, 1/125, -0,6EV, 200mm brandpunt)
Het contrast: de laatste groene beukenbladeren tegen het gouden bladerendek van de in herfsttooi geklede beukenbomen (ISO200, f/4, 1/200, -0,6EV,  160mm brandpunt)
Het contrast: de laatste groene beukenbladeren tegen het gouden bladerendek van de in herfsttooi geklede beukenbomen (ISO200, f/4, 1/200, -0,6EV, 160mm brandpunt)
Een doorgang in het door zonlicht overgoten balderendek naar de dansende bomen in het Speulderbos, verborgen in de duisternis van het bos (ISO400, f/4,5, 1/250, -2,3EV, 105mm brandpunt)
Een doorgang in het door zonlicht overgoten balderendek naar de dansende bomen in het Speulderbos, verborgen in de duisternis van het bos (ISO400, f/4,5, 1/250, -2,3EV, 105mm brandpunt)
De kleuren van de herfst worden het beste zichtbaar als het vanuit de duisternis van het bos gezien wordt. (ISO400, f/4,5, -2EV, 1/400 115mm brandpunt)
De kleuren van de herfst worden het beste zichtbaar als het vanuit de duisternis van het bos gezien wordt.
(ISO400, f/4,5, -2EV, 1/400 115mm brandpunt)

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard Seijger
5 jaren geleden

Zelf ben ik altijd een beetje ongelukkig met de donkere delen in mijn foto’s. Hier, zo in serie, kan ik het zeker wel weer waarderen. Mooie registratie van wat we dezer dagen allemaal zien. Top!

Groet Richard

Miek
Miek
5 jaren geleden

Je hebt weer een mooie en andere kijk op de herfst laten zien.
Sfeervol.
Groet,
Miek

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x