Herfstkleuren

De kleuren van de herfst worden het beste zichtbaar als het vanuit de duisternis van het bos gezien wordt. (ISO400, f/4,5, -2EV, 1/400 115mm brandpunt)

Herfst is een prachtig jaargetijde. Dat vinden we allemaal. Het is ook het meest fotogenieke jaargetijde, met prachtige ochtend landschappen die in mist en nevel gehuld zijn of de bomen in herfstkleuren die schitteren in het zonlicht. Het enige waar we misschien wat minder blij mee zijn, zijn de regenbuien en grijze dagen wanneer de lucht een grijs/witte massa is zonder detail. Maar ook dan zijn de mogelijkheden er om mooie herfsttaferelen vast te leggen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Herfstkleuren op een zonnige zondag in het door de herfst gekleurde Speulderbos. Gele herfstbladeren in de bomen, bruine herfstbladeren op de grond en mooi groen mos in het licht van het zonnetje (ISO800, f/16,  -1,3EV, 1/60sec, 11mm brandpunt)
Een zonnige zondag in het door de herfst gekleurde Speulderbos. Gele herfstbladeren in de bomen, bruine herfstbladeren op de grond en mooi groen mos in het licht van het zonnetje (ISO800, f/16, -1,3EV, 1/60sec, 11mm brandpunt)

We zijn naar het beroemde Speulderbos gegaan. Niet ‘s-morgens, om het ontwaken van de dag te zien maar gewoon vroeg in de middag. Dit is het moment dat half Nederland in het bos gaat wandelen, al dan niet met de hond. Of ze gaan fietsen en paardrijden. Maar ook fotograferen, inclusief een heuse luidruchtige fotoclub met heel veel vrouwelijke modellen. Het was een bos dat niet alleen gevuld was met vallende herfstkleuren in een heerlijke najaarszonnetje, maar ook met de geluiden van blaffende honden en gillende kinderen. Ongelofelijk luid discussiërende wandelaars en in de verte de auto’s en motoren die nog meer zondagsmensen naar het bos brachten. Kortom, het was erg druk. Gezellig, toch?

Een reklame boodschap

Op een andere manier naar het bos kijken

Het fotograferen van de herfsttaferelen lijkt onmogelijk want overal zijn mensen te zien. Maar het voorkomt het vastleggen van wéér dat ene bospad met die dansende bomen aan weerszijden. Het verplicht je anders te kijken en om dan toch maar die groothoek zoveel mogelijk in de tas te laten. Dat prachtige zonlicht dat de bladeren bijna licht laat geven is op vrijwel geen enkel ander tijdstip van de dag te fotograferen.

De serie foto’s met herfstkleuren die ik heb gemaakt zijn natuurlijk met een telelens gemaakt. Dit is en blijft het mooiste brandpunt in het bos, en wellicht het enige brandpunt dat het mogelijk maakt om foto’s te maken zonder dat alle dagjesmensen in beeld komen.

De bomen in silhouet want niets mag afleiden van de schitterende bladeren waar het zonlicht doorheen schijnt. (ISO200, f/5, -0,6EV, 1/400, 88mm brandpunt)
De bomen in silhouet want niets mag afleiden van de schitterende bladeren waar het zonlicht doorheen schijnt. (ISO200, f/5, -0,6EV, 1/400, 88mm brandpunt)
Herfstkleuren van groen naar bruin (ISO400, f/5,6, -1,3EV, 1/200, 200mm brandpunt)
Verandering van groen naar bruin (ISO400, f/5,6, -1,3EV, 1/200, 200mm brandpunt)
Enkele bruine bladeren tegen het geelgroene bladerendek van de beuken op de achtergrond. (ISO200, f/4, 1/125, -0,6EV,  200mm brandpunt)
Enkele bruine bladeren tegen het geelgroene bladerendek van de beuken op de achtergrond. (ISO200, f/4, 1/125, -0,6EV, 200mm brandpunt)
Het contrast van Herfstkleuren: de laatste groene beukenbladeren tegen het gouden bladerendek van de in herfsttooi geklede beukenbomen (ISO200, f/4, 1/200, -0,6EV,  160mm brandpunt)
Het contrast: de laatste groene beukenbladeren tegen het gouden bladerendek van de in herfsttooi geklede beukenbomen (ISO200, f/4, 1/200, -0,6EV, 160mm brandpunt)
Een doorgang in het door zonlicht overgoten balderendek naar de dansende bomen in het Speulderbos, verborgen in de duisternis van het bos (ISO400, f/4,5, 1/250, -2,3EV, 105mm brandpunt)
Een doorgang in het door zonlicht overgoten balderendek naar de dansende bomen in het Speulderbos, verborgen in de duisternis van het bos (ISO400, f/4,5, 1/250, -2,3EV, 105mm brandpunt)
Herfstkleuren worden het beste zichtbaar als het vanuit de duisternis van het bos gezien wordt. (ISO400, f/4,5, -2EV, 1/400 115mm brandpunt)
De kleuren van de herfst worden het beste zichtbaar als het vanuit de duisternis van het bos gezien wordt.
(ISO400, f/4,5, -2EV, 1/400 115mm brandpunt)

Wat ik als bijzonder heb ervaren, was hoe je tijdens daglicht in een bos heel mooie beelden met herfstkleuren kan maken. Juist door gebruik te maken van het zonlicht dat in het bos speelt. Natuurlijk speelt het ook mee dat tijdens de herfst de zon niet zo hoog meer aan de hemel staat. Met al deze herfstkleuren lijkt het wel alsof je de hele dag door het gouden uurtje hebt. Zelfs met alle dagjesmensen om je heen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard Seijger
8 jaren geleden

Zelf ben ik altijd een beetje ongelukkig met de donkere delen in mijn foto’s. Hier, zo in serie, kan ik het zeker wel weer waarderen. Mooie registratie van wat we dezer dagen allemaal zien. Top!

Groet Richard

Miek
Miek
8 jaren geleden

Je hebt weer een mooie en andere kijk op de herfst laten zien.
Sfeervol.
Groet,
Miek