Herfstsfeer en paddenstoelen

Herfst is hèt jaargetijde voor paddenstoelen. Op de verschillende fotografie fora zijn de foto’s talrijk en dat is begrijpelijk. Paddenstoelen zijn gewoon leuk om te fotograferen. Ze bewegen (vrijwel) niet, hebben geduld en zien er allemaal anders uit. Deze herfst heb ik me voor de verandering er ook eens in verdiept. Het fotograferen van herfstsfeer en paddenstoelen. Andere jaren heb ik ze natuurlijk ook op de foto gezet, maar dat was wanneer ik ze ‘toevallig’ trof. Het is heel anders wanneer je op zoek gaat.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Herfstsfeer en paddenstoelen

Fotograferen van paddenstoelen is niet gemakkelijk. Foto’s die ondoordacht gemaakt worden zien er vaak niet aantrekkelijk uit. De foto’s ogen dan al snel heel druk en onrustig. Een interessante compositie vereist enige moeite. Dat is ook direct een leuke uitdaging en als er één ding is dat ik weer eens gemerkt heb is, dat je de tijd moet nemen om te fotograferen. Beter één goede foto dan tien middelmatige foto’s. Zeker als je de herfstsfeer samen met paddenstoelen wilt combineren.

Herfstsfeer en paddenstoelen
Eekhoorntjesbrood door  de bladeren van varens gefotografeerd.

Niet de soorten, maar de manier van fotograferen telt

De variatie aan paddenstoelen viel wat tegen. Ten minste, daar waar ik geweest ben. Het gaat bij fotograferen van paddenstoelen echter minder om de soortenvariatie. Het gaat mijn inziens meer om de manier hoe een paddenstoel op de foto is gezet. De twee bovenstaande foto’s laten zien hoe ik ze graag wil fotograferen: geïsoleerd uit de achtergrond, in een rustige omgeving, in mooi licht.

Het standpunt is belangrijk. Laag bij de grond om te voorkomen dat ze van bovenaf gefotografeerd worden. Dat betekent op de grond liggen. Een natte broek is dan al snel regel in plaats van uitzondering. Maar een achtergrond is nog veel belangrijker. De achtergrond is het doek waarop de paddenstoel geschilderd staat.

Herfstsfeer en paddenstoelen
Mooi contrast tussen de witte paddenstoel en de herfstkleuren van de achtergrond

Gebruik van een kleine scherptediepte

Waar ik veel plezier aan heb beleeft tijdens het fotograferen is het gebruik van een kleine scherptediepte in combinatie met het fotograferen door een voorgrond heen. Door gebruik te maken van de dingen die op de bosgrond liggen kan er een mooie omlijsting gecreëerd worden. Zo krijg je de herfstsfeer en paddenstoelen mooi gecombineerd.

Wil je meer weten over scherptediepte?
Lees dan mijn artikel Scherptediepte in de praktijk

Het is ook niet belangrijk om de paddenstoel zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Tegelijkertijd is het leuk om details vast te leggen. Vooral plaatjeszwammen met al die lamellen onderaan de hoed zijn een dankbaar onderwerp om van echt dichtbij te fotograferen. Ook hier werkt een kleine scherptediepte erg fijn, maar de achtergrond (of voorgrond) wordt dan veel minder belangrijk. Ik ben erg content met de onderstaande foto die met een 100mm macro objectief is gemaakt, samen met een 25mm tussenring.

Een detailopname
De lamellen van een plaatjeszwam in zacht, natuurlijk licht (100mm macro + 25mm tussenring)

Die macrolens is een uitkomst, hoewel de combinatie van mijn Canon EF 135mm f/2,0L met 25mm tussenring ook een gouden combinatie blijkt. Voor paddenstoelen is de 100mm macro ideaal en erg breed inzetbaar. Ik zou niet met een korter brandpunt macro’s willen fotograferen.

Wil je meer weten over het verschil van tussenringen en een macrolens?
Lees dan mijn artikel over Tussenringen of een macro lens

Fotograferen met slecht licht

Omdat ik de afgelopen weken beperkt ben geweest in tijd, heb ik veel gefotografeerd bij slechte lichtomstandigheden. Een bewolkte lucht levert natuurlijk een mooi diffuus licht op, maar licht met een richting is natuurlijk ook prachtig. Dit kan door de laagstaande zon te gebruiken, maar dan moet die wel schijnen.

Een reklame boodschap

Door gebruik te maken van een draadloos aangestuurde flitser is natuurlijk ook mooi licht te creëren. Laat ik die mogelijkheid nu nèt hebben. Helaas heb ik niet veel kunnen oefenen met deze vorm van paddenstoelen fotografie, maar het eerste resultaat is wel aardig gelukt. Het is een mooie combinatie van herfstsfeer en paddenstoelen.

Herfstsfeer en paddenstoelen
Strobist fotografie met een paddenstoel

Het valt nog niet mee om op deze manier te fotograferen. Omdat er zo laag bij de grond gewerkt wordt raken al snel delen overbelicht. Afstand houden is daarom belangrijk, hoewel ik dat bij de bovenstaande foto niet gedaan heb. Het flitslicht sturen door de flitskop te bedekken met bladeren levert ook nog een mooi warm licht op. Maar natuurlijk helpt een 1/2 CTO filter ook goed.

Toch blijft natuurlijk zonlicht het mooiste. Er is maar een kort moment nodig om een dromerige sfeer te creëren zoals in de volgende foto: een Grote Parasolzwam in een weide. Het voordeel van deze paddenstoel is het formaat. Met bijna 40 centimeter in diameter en hoogte is er geen macro objectief nodig. Een goede telelens werkt perfect voor dit soort foto’s.

In het zonnetje
Grote Parasolzwam in het ochtendlicht (135mm brandpunt)

Er gaat niets boven plezier beleven

Ik heb de afgelopen weken veel plezier beleefd aan het fotograferen van herfstsfeer en paddenstoelen. Het was leerzaam en uitdagend om nèt iets meer aan de foto mee te geven dan een simpel plaatje. Licht is belangrijk, net als standpunt en de omgeving. Daarmee staat of valt een foto.

Hopelijk krijg ik de komende tijd weer gelegenheid om verder op zoek te gaan naar mooie exemplaren, en hopelijk ook enkele bijzondere. Maar ik denk dat ik daarvoor gerichter zal moeten zoeken. Een andere uitdaging is het determineren. Dat blijft een lastige klus.

Mijn paddenstoel foto’s zijn verzameld in de volgende fotoset op flick-r
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157636872058384/show

Inktzwammen
Koraalzwam

     

Stinkzwam

Herfstsfeer en paddenstoelen

Herfstsfeer en paddenstoelen

Herfstsfeer en paddenstoelen

 

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Huijbers - Gemert
Jan Huijbers - Gemert
10 jaren geleden

Weer een goede en mooie uitleg Nando, in dit geval geen landschappen of Startrails maar hoe paddenstoelen zo interessant mogelijk vast te leggen. Toch mis ik nog iets: het gebruik van een groothoek. Met bv de 10-20mm kun je erg mooi het onderwerp (de paddenstoel) op de voorgrond zetten met dan veel omgeving (landschap) eromheen. Brandpunt op 10mm, diafragma F3.5 en dan erg dicht (ca 30cm) voor de paddenstoel gaan liggen.
Ik neem aan dat dit jou ook bekend is.
Maar verder niets dan lof.

Gr. Jan Huijbers

Jan Huijbers
Jan Huijbers
Antwoord aan  Nando Harmsen
10 jaren geleden

Opnieuw een goede tip om hierbij een klein diafragma toe te passen, dank je.
Bij macro’s wil je de bg vervagen en isoleren maar zoals in je voorbeeld doet de omgeving helemaal mee.
Voor mij even omschakelen dus, maar dat gaat wel goed komen :-).

Gr. Jan

Mieke
Mieke
10 jaren geleden

In 1 woord: super!
Mieke, FC Houten

Elja Trum
10 jaren geleden

Goed idee, door de voorgrond heen fotograferen.
Moet ik onthouden voor de volgende keer. Ik gebruik het al regelmatig bij portretten, maar heb er niet aan gedacht toen ik afgelopen weekend in het bos lag..

Elja Trum
Antwoord aan  Nando Harmsen
10 jaren geleden

Graag, Nando!

Barbara
10 jaren geleden

Prachtige serie!

Wi||em.
Wi||em.
10 jaren geleden

Mooi man, wat moet ik er verder van zeggen.