Herfstsfeer: paddenstoelen

Herfst is hèt jaargetijde voor paddenstoelen. Op de verschillende fotografie fora zijn de foto’s talrijk en dat is begrijpelijk. Paddenstoelen zijn gewoon leuk om te fotograferen. Ze bewegen (vrijwel) niet, hebben geduld en zien er allemaal anders uit. Deze herfst heb ik me voor de verandering ook verdiept in het fotograferen van paddenstoelen. Andere jaren heb ik ze natuurlijk ook op de foto gezet, maar dat was wanneer ik ze ‘toevallig’ trof. Het is heel anders wanneer je op zoek gaat.

Fotograferen van paddenstoelen is niet makkelijk. Foto’s die ondoordacht gemaakt worden zien er vaak niet aantrekkelijk uit. De foto’s ogen vaak heel druk en onrustig. Een interessante compositie vereist enige moeite. Dat is ook direct een leuke uitdaging en als er één ding is dat ik weer eens gemerkt heb is, dat je de tijd moet nemen om te fotograferen. Beter één goede foto dan tien middelmatige foto’s.

Eekhoorntjesbrood door  de bladeren van varens gefotografeerd.

De variatie aan paddenstoelen viel tegen. Ten minste, daar waar ik geweest ben. Het gaat bij fotograferen van paddenstoelen echter minder om de soortenvariatie, danwel om de manier hoe een paddenstoel op de foto is gezet. De twee bovenstaande foto’s laten in feite zien hoe ik ze graag wil fotograferen: geïsoleerd uit de achtergrond, in een rustige omgeving, in mooi licht. Het standpunt is belangrijk. Laag bij de grond om te voorkomen dat ze van bovenaf gefotografeerd worden. Dat betekent op de grond liggen. Een natte broek is dan al snel regel in plaats van uitzondering. Maar een achtergrond is nog veel belangrijker. De achtergrond is het doek waarop de paddenstoel geschilderd staat.

Mooi contrast tussen de witte paddenstoel en de herfstkleuren van de achtergrond

Waar ik veel plezier aan heb beleeft tijdens het fotograferen is het gebruik van een kleine scherptediepte in combinatie met het fotograferen door een voorgrond heen. Door gebruik te maken van de dingen die op de bosgrond liggen kan er een mooie omlijsting gecreëerd worden. Het is ook niet belangrijk om de paddenstoel zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Tegelijkertijd is het leuk om details vast te leggen. Vooral plaatjeszwammen met al die lamellen onderaan de hoed zijn een dankbaar onderwerp om van echt dichtbij te fotograferen. Ook hier werkt een goede scherptediepte erg fijn, maar de achtergrond (of voorgrond) wordt dan veel minder belangrijk. Ik ben erg content met de onderstaande foto die met een 100mm macro objectief is gemaakt, samen met een 25mm tussenring.

De lamellen van een plaatjeszwam in zacht, natuurlijk licht (100mm macro + 25mm tussenring)

Die macrolens is een uitkomst, hoewel de combinatie EF 135mm f/2,0L met 25mm tussenring ook een gouden combinatie blijkt. Voor paddenstoelen is de 100mm macro ideaal en erg breed inzetbaar. Ik zou niet met een korter brandpunt macro’s willen fotograferen.

Omdat ik de afgelopen weken beperkt ben geweest in tijd, heb ik veel gefotografeerd bij slechte lichtomstandigheden. Een bewolkte lucht levert natuurlijk een mooi diffuus licht op, maar licht met een richting is natuurlijk ook prachtig. Dit kan door de laagstaande zon te gebruiken, maar dan moet die wel schijnen. Door gebruik te maken van een draadloos aangestuurde flitser is natuurlijk ook mooi licht te creëren. Laat ik die mogelijkheid nu nèt hebben. Helaas heb ik niet veel kunnen oefenen met deze vorm van paddenstoelen fotografie, maar het eerste resultaat is wel aardig gelukt.

Strobist fotografie met een paddenstoel

Het valt nog niet mee om op deze manier te fotograferen. Omdat er zo laag bij de grond gewerkt wordt raken al snel delen overbelicht. Afstand houden is daarom belangrijk, hoewel ik dat bij de bovenstaande foto niet gedaan heb. Het flitslicht sturen door de flitskop te bedekken met bladeren levert ook nog een mooi warm licht op. Maar natuurlijk helpt een 1/2 CTO filter ook goed.

Toch blijft natuurlijk zonlicht het mooiste. Er is maar een kort moment nodig om een dromerige sfeer te creëren zoals in de volgende foto: een Grote Parasolzwam in een weide. Het voordeel van deze paddenstoel is het formaat. Met bijna 40 centimeter in diameter en hoogte is er geen macro objectief nodig. Een goede telelens werkt perfect voor dit soort foto’s.

Grote Parasolzwam in het ochtendlicht (135mm brandpunt)

Ik heb de afgelopen weken veel plezier beleefd aan het fotograferen van paddenstoelen. Het was leerzaam en uitdagend om nèt iets meer aan de foto mee te geven dan alleen een plaatje. Licht is belangrijk, net als standpunt en de omgeving. Daarmee staat of valt een foto. Hopelijk krijg ik de komende tijd weer gelegenheid om verder op zoek te gaan naar mooie exemplaren, en hopelijk ook enkele bijzondere. Maar ik denk dat ik daarvoor gerichter zal moeten zoeken. Een andere uitdaging is het determineren. Dat blijft een lastige klus.

Mijn paddenstoel foto’s zijn verzameld in de volgende fotoset op flick-r:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157636872058384/show

     

14 Replies to “Herfstsfeer: paddenstoelen”

 1. Weer een goede en mooie uitleg Nando, in dit geval geen landschappen of Startrails maar hoe paddenstoelen zo interessant mogelijk vast te leggen. Toch mis ik nog iets: het gebruik van een groothoek. Met bv de 10-20mm kun je erg mooi het onderwerp (de paddenstoel) op de voorgrond zetten met dan veel omgeving (landschap) eromheen. Brandpunt op 10mm, diafragma F3.5 en dan erg dicht (ca 30cm) voor de paddenstoel gaan liggen.
  Ik neem aan dat dit jou ook bekend is.
  Maar verder niets dan lof.

  Gr. Jan Huijbers

  1. Dank je voor je bericht, Jan.
   Het klopt wat je zegt; met groothoek zijn paddenstoelen ook mooi te fotograferen. Het is een andere manier dan welke ik hier heb laten zien. Ik zou echter niet snel voor diafragma f/3,5 gaan, maar eerder richting f/16 om een zo groot mogelijke scherptediepte te krijgen. Zo nodig zelfs een hyperfocale afstand instellen. Dit is een voorbeeld daarvan, gemaakt met een fisheye objectief:
   Paddenstoelen met de fisheye
   Het is natuurlijk precies wat je zegt: niet beperken tot een bepaalde manier van fotograferen, maar op alle mogelijke manieren denkbaar. Dat maakt het gevarieerd.

   1. Opnieuw een goede tip om hierbij een klein diafragma toe te passen, dank je.
    Bij macro’s wil je de bg vervagen en isoleren maar zoals in je voorbeeld doet de omgeving helemaal mee.
    Voor mij even omschakelen dus, maar dat gaat wel goed komen :-).

    Gr. Jan

    1. Dat isoleren door gebruik van scherptediepte gaat niet zo goed met groothoek. Er bestaat dan al snel een kans dat de achtergrond nèt niet scherp genoeg op de foto komt, of nèt te scherp. Maar ik zou altijd adviseren om het toch te proberen: één foto met grote scherptediepte, en een met een kleine. Het is namelijk nooit een geschreven regel. Elke foto reageert anders op scherptediepte.
     WIl je de achtergrond vervagen? Grijp dan altijd naar een telelens. Hoe langer je brandpunt, hoe egaler die achtergrond kan worden.

 2. Goed idee, door de voorgrond heen fotograferen.
  Moet ik onthouden voor de volgende keer. Ik gebruik het al regelmatig bij portretten, maar heb er niet aan gedacht toen ik afgelopen weekend in het bos lag..

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)