Het begin en het eind van een dag

met tele

Anderhalve maand voor de langste dag van het jaar start de dag al heel vroeg, en eindigt de dag laat. Wil je een zonsopkomst mee pikken, dan is het zaak om ruim voor 6:00 uur in de ochtend al op de plek te zijn waar je foto’s wil maken. Wanneer je de zonsondergang dan ook nog wilt zien, samen met de kleuren van de avondschemering, dan is het alweer laat in de avond. In dit bericht wil ik het begin en het eind van een dag op in mei laten zien.

De ochtend ontwaakt

Ik weet goed dat ik het niet moet doen, maar als de wekker om 5:00 uur gaat, en het is nog donker buiten, denk ik altijd dat ik nog wel een half uurtje kan blijven liggen. Zo vroeg opstaan kan moeilijk zijn.

Maar het is belangrijk om niet aan de verleiding toe te geven, want als je pas naar buiten gaat als het schemert, dan ben je te laat. Dan zijn de kleuren al in de lucht als je de deur uit gaat, of verdwijnen juist wanneer je op de plek bent waar je wilde fotograferen.

Voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je weet waar de zon op komt als je een mooie plek hebt. (screenshot Photopills Augmented Reality) Het begin en het eind van een dag
Voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je weet waar de zon op komt als je een mooie plek hebt. (screenshot Photopills Augmented Reality)

Om de mooiste foto’s te maken, moet je dus op de plek van bestemming zijn voor de kleuren in de lucht verschijnen. Je weet tevoren natuurlijk nooit of het ook daadwerkelijk zal gaan kleuren. Voor hetzelfde geld is het een relatief saaie ochtend in het weiland, zonder enig wolkje aan de lucht.

Dit keer had ik geluk, en kleurde de lucht prachtig. Het duurde een kwartiertje, voldoende om vanaf twee (en een halve) plek te fotograferen voor de kleuren weer verdwenen. Het voordeel van heel vroeg dag is, dat je ruim voor het ontbijt weer thuis kunt zijn. Maar niet voor een mooi plekje gevonden is voor de zonsondergang.

Een reklame boodschap
Met de app Photopills is het makkelijk om een goede plek te vinden voor de zonsondergang. 
Het begin en het eind van een dag
Met de app Photopills is het makkelijk om nog voor je naar huis gaat een goede plek te vinden voor de zonsondergang.

En toen viel de avond

Laat op de avond nog even naar buiten. Het is beter dan op de bank voor de TV hangen, en het avondeten is gezakt. Met een blik op de lucht kun je redelijkerwijs inschatten wat de zonsondergang en avondschemering kan brengen. Hoewel, zeker weten doe je het natuurlijk nooit; het blijft altijd weer een verrassing.

Het opzetten van de camera voor de foto van de avondschemering. Nu alleen nog de filters erop.
Het opzetten van de camera voor de foto van de avondschemering. Nu alleen nog de filters erop.

De avond tevoren had ik gemist, met een prachtig pallet aan kleuren na zonsondergang. Maar ik gokte dat het dit keer ook zou zijn, met een gebroken sluierbewolking die de zon dan weer wel, dan weer niet liet zien. Je moet dan de gok nemen, en afwachten of het fotogeniek gaat worden. Een plek hoefde ik niet meer te zoeken, die had ik ‘s-morgens voor het ontbijt al gevonden.

Het resultaat van het fotograferen aan het begin en het eind van een dag

Het is heerlijk om op deze momenten van de dag te fotograferen. ‘s-Morgens als de wereld ontwaakt, met het gezang van de vogels en de roep van de koekoek in de boom achter je. ‘s-Avonds als de wereld weer tot rust komt en langzaam ondergedompeld wordt in het duister van de nacht.


Gebruikte apparatuur

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cees
Cees
4 jaren geleden

Erg vroeg op en s’avonds nog een keer terug. Maar dan heb je ook wat.
Prachtige serie landschapsfoto’s Nando.