Het Beuven onder Nederlandse luchten

Prachtig uitzicht op het Beuven

Het Beuven is het grootste natuurlijke ven van Nederland. Van West-Europa zelfs, zegt Staatsbosbeheer. Onlangs vroeg Staatsbosbeheer om een foto van het Beuven en ik kwam tot de ontdekking dat ik daar niet zoveel foto’s van heb. Wel van het Starven, Kiezelven, Grafven of het Witven. Maar juist die ene grote waar de Strabrechtse Heide bekend om is of wil zijn staat vrijwel niet op de foto. De enige foto’s die ik kon vinden was in regenweer in de tijd dat er een Visarend zat. Het werd dus de hoogste tijd om daar foto’s te gaan maken.

360° panorama van het Beuven

Afgelopen zondag was het geluk hebben. Een mooie Nederlandse lucht die zo perfect is voor een aantal aardige ‘overzichtsfoto’s’. Nu het kappen van al het bos op de Strabrechtse Heide bijna klaar is, is het gebied bijna onherkenbaar veranderd. De wind heeft vrij spel gekregen en raast over de heide heen. Veel paden zijn onbegaanbaar door modder en diepe sporen van graafmachines ondanks ze nu zo breed als snelwegen zijn geworden. Naast de open heide is het pad echter goed begaanbaar. Zo goed zelfs dat het Beuven helemaal bereikbaar is geworden voor de wandelaar. Hierdoor is het nut van de vogelhut verdwenen want er is door het ontbreken van begroeiing volledig vrij zicht op al die wandelende mensen en fietsers waardoor de vogels nu helemaal aan de overzijde van het ven blijven. Het levert echter wel de gelegenheid om een aantal aardige vergezichten op de foto te zetten die voorheen moeilijk of onmogelijk waren.

    

Een reklame boodschap

De foto’s laten een mooie uitgestrekte watervlakte zien en geven mooi weer hoe weids de Strabrechtse Heide overkomt voor de wandelaar. Toch blijven de doorkijkjes op het Beuven de mooiste; verborgen in het gras, achter solitaire bomen of lage struiken waartussen het water soppende geluiden maakt als je er tussendoor probeert te komen. Juist vanuit die beschutting opent het landschap zich adembenemend als je dan uiteindelijk aan het water beland bent.

Het Beuven, verborgen aan de “horizon”
Prachtig uitzicht op het Beuven
Prachtig ‘verborgen’ uitzicht op het Beuven

Naarmate de middag vorderde trok de lucht helemaal dicht en verdween de zon achter een dik wolkendek. Gelukkig heb ik nog deze luchtige fotoserie kunnen meepikken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
10 jaren geleden

genieten weer.