Menu Sluiten

Het bezige bijtje: de hommel

Dit weekend hebben we weer een van de tot nu toe zeldzame zonnige dagen van 2012 gehad. Een heerlijke dag in de tuin waar de bloemen in bloei staan en de aardbeien rood aan de struiken hangen. De bos lavendel in de tuin staat in volle bloei en het is een drukte vanjewelste met het aan- en afvliegen van de hommels. Ze zijn druk in de weer om de stuifmeel te verzamelen die in de kleine paarse kelkjes van de lavendelbloempjes verborgen zit.

De Aardhommel op de lavendel

Midden op de dag zijn de hommels verschrikkelijk actief. Ze zitten geen seconde stil en vliegen in schijnbare willekeur van bloem naar bloem. Onder het gewicht van deze dikke lijfjes buigen de stengels zover door dat het ‘van te voren instellen’ van de camera geen doen is. Dat betekent erbij zitten en mikken – scherpstellen – afdrukken; en dat allemaal in een fractie van een seconde. Met een macro objectief en de geringe scherptediepte is dat geen eenvoudige taak en ergens vraag ik me af wat ik in het fotograferen van deze hommels verkeert doe. Want ik moet toegeven; als ik de foto’s van doorwinterde macro-fotografen zie voel ik toch wel steken van jaloezie.

Advertisements
Advertisements
De keuze voor diafragma f/8 is ingegeven vanwege de minimale scherptediepte bij macro-fotografie

‘s-Morgens, wanneer het nog kil en vochtig is, zijn deze kleine diertjes natuurlijk makkelijker te fotograferen. Ze zijn dan traag of zitten te wachten tot de dauw opgedroogd is. Dat is dus geschikter tijdstip. Bovendien levert overdag het felle zonlicht grote contrasten op waardoor de belichting moeilijker is dan in het zachte ochtendlicht. Dat betekent toch weer een keer vroeg uit bed.

Gezien de situatie en keuze van tijdstip ben ik niet toch niet ontevreden over het resultaat. Het percentage geslaagde foto’s mag dan misschien laag zijn, het heeft toch een paar leuke foto’s opgeleverd.

De foto’s zijn allemaal uit de hand gemaakt met een EOS 1Dmk3 en EF100mm f/2,8 macro. De hommel is hoogstwaarschijnlijk een Gewone Aardhommel (Bombus terrestris)

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geedebee
8 jaren geleden

Mooie opnames, ik kamp met hetzelfde probleem om van uit de hand te fotograferen en de scherptediepte goed te krijgen…Je kan immers niet altijd met een statief rondlopen. Vooral bij deze beweeglijke diertjes.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x