Het bezige bijtje: de hommel

In juni 2012 hadden we nog niet zoveel echt zonnige weekend gehad. Maar als het dan zover is, voelt het heerlijk om de dag in de tuin door te brengen, waar de bloemen in bloei staan en de aardbeien rood aan de struiken hangen. De bos lavendel in de tuin staat in volle bloei en het is een drukte vanjewelste met het aan- en afvliegen van een van een bezige bijtje: de hommel. Ze zijn druk in de weer om de stuifmeel te verzamelen die in de kleine paarse kelkjes van de lavendelbloempjes verborgen zit.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Midden op de dag zijn de hommels verschrikkelijk actief. Ze zitten geen seconde stil en vliegen in schijnbare willekeur van bloem naar bloem. Onder het gewicht van deze dikke lijfjes buigen de stengels zover door dat het ‘van te voren instellen’ van de camera geen doen is. Dat betekent erbij zitten en mikken – scherpstellen – afdrukken; en dat allemaal in een fractie van een seconde.

Het bezige bijtje: de hommel
De Aardhommel op de lavendel

De hommel fotograferen met een macro objectief

Met een macro objectief en de geringe scherptediepte is het geen eenvoudige taak om scherp te stellen. Ik vraag me af wat ik in het fotograferen van deze hommels verkeert doe. Want ik moet toegeven; als ik de foto’s van doorwinterde macro-fotografen zie voel ik toch wel steken van jaloezie.

Het bezige bijtje: de hommel
De keuze voor diafragma f/8 is ingegeven vanwege de minimale scherptediepte bij macro-fotografie

Fotografeer als de insecten nog niet actief zijn

Het antwoord op de vraag hoe je insecten goed kunt fotograferen is logisch als je het hoort. ‘s-Morgens, wanneer het nog kil en vochtig is, zijn deze kleine diertjes nog niet actief. Dan zin ze natuurlijk makkelijker te fotograferen want ze zijn dan traag of zitten te wachten tot de dauw opgedroogd is.

Lees meer over mijn ochtendfotografie met waterjuffers
In de ochtend tussen het gras

Een reklame boodschap

De ochtend is dus geschikter tijdstip. Bovendien levert overdag het felle zonlicht grote contrasten op waardoor de belichting moeilijker is dan in het zachte ochtendlicht. Dat betekent toch weer een keer vroeg uit bed.

close up van de hommel

Gezien de situatie en keuze van tijdstip ben ik niet toch niet ontevreden over het resultaat. Het percentage geslaagde foto’s mag dan misschien laag zijn, het heeft toch een paar leuke foto’s opgeleverd.

De foto’s van het bezige bijtje: de hommel, zijn allemaal uit de hand gemaakt met een Canon EOS 1Dmk3 en Canon EF100mm f/2,8 macro. De hommel is hoogstwaarschijnlijk een Gewone Aardhommel (Bombus terrestris)


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geedebee
11 jaren geleden

Mooie opnames, ik kamp met hetzelfde probleem om van uit de hand te fotograferen en de scherptediepte goed te krijgen…Je kan immers niet altijd met een statief rondlopen. Vooral bij deze beweeglijke diertjes.