Met alle activiteiten rondom nachtfotografie, ben ik er eens voor gaan zitten om het gebruik van een dark frame uit te zoeken. Hiermee kun je een deel van de ruis, maar vooral de hot pixels verwijderen uit een foto. Dit bericht gaat over het gebruik van een dark frame, en het verwijst naar de pagina waar ik dit uitgebreid heb uitgelegd.
Ruis in een foto ontstaat wanneer er hoge ISO waarden worden gebruikt. Dat weten we allemaal. Sommige camera’s hebben hier sneller last van dan andere. Wil je dat wegwerken, dan kun je ruisreductie gebruiken. Er is echter een verschil tussen hoge ISO ruisreductie en lange sluitertijden ruisonderdrukking.
Hoge ISO ruisonderdrukking
Wanneer je de hoge ISO ruisonderdrukking gebruikt, filter de camera de ruis uit de foto, net zoals je dat in je favoriete fotobewerkingsprogramma doet. Het is slechts een instelling die bij je raw bestand op opgeslagen.
Hoge ISO ruisonderdrukking kan er wel voor zorgen dat het iets langer duurt voor je foto opgeslagen is, maar dit zal een fractie van een seconde zijn. Je merkt hier niets van. Met andere woorden, je kunt gewoon continu blijven fotograferen.
Lange sluitertijden ruisonderdrukking
Het wordt anders wanneer je lange sluitertijden ruisonderdrukking gebruikt. Daarmee zal de camera een extra foto maken na je eigenlijke belichting, met dezelfde instellingen, maar dan met de sluiter gesloten zodat er geen licht op de sensor komt; een dark frame. Hiermee registreert de camera ruis en hot pixels, waarna die informatie gebruikt wordt om de eigenlijke foto van die ruis en hot pixels te ontdoen.
zoals de naam suggereert gebeurt dit met lange sluitertijden. Maak je een foto van 30 seconden, dan duurt het een extra 30 seconden voor je de volgende foto kan maken, vanwege deze extra handeling. Maak je een foto van 2 minuten, dan duurt het maken van deze dark frame ook 2 minuten.
Zelf een dark frame maken
Wil je tijd besparen op het fotograferen, en toch gebruik maken van een dark frame? Dan kun je er ook eentje zelf maken, en die gebruiken voor alle foto’s die je maakt. Ik heb een uitgebreide uitleg daarover geschreven, die te vinden is via de volgende link: