Soms zijn reflecties niet gewenst. Zeker bij water en natte oppervlaktes willen we dat vaak liever niet. Maar natuurlijk wist je al dat wanneer je bewust reflecties in een foto gebruikt, dit ook tot bijzondere resultaten kan leiden. Soms vind je die reflectie op ongewone plekken, als je er maar oog voor hebt. In dit blogbericht vertel ik je over het geheim van reflecties.
Geschatte leestijd: 10 minuten
Reflecties kunnen hinderlijk zijn. Lichtreflecties, welteverstaan. We kopen er een polarisatiefilter voor, om zo die reflectie uit de foto te verwijderen. Vaak leidt dit tot mooiere foto’s, soms heeft het een averechts effect.
Lees meer over het gebruik van een polarisatiefilter in mijn artikel
Het polarisatiefilter
Bewust reflecties in een foto gebruiken
Als het onderwerp in een foto via de reflectie te zien is, kan dat heel erg mooi zijn. Je kunt die reflecties op veel plekken vinden, meer dan je in eerste instantie zou denken. Een spiegel is een vanzelfsprekende bron van reflecties. Een raam ook, in verchroomde oppervlakten zie je ze natuurlijk, en soms zelfs in metaal.
Natuurlijk is water ook een fantastische spiegel, waar met landschapsfotografie veel gebruik van gemaakt wordt. Reflecties van een prachtig gekleurde lucht in een foto hebben we als landschapsfotograaf allemaal wel eens gezocht en vastgelegd. Maar het echte geheim van reflecties is niet in die grote wateroppervlaktes te vinden.
Het nut van reflecties
Waarom zou je een onderwerp laten reflecteren? De reden is simpel, het kan je foto gewoonweg veel interessanter maken. Het biedt een mogelijkheid om de compositie te verbeteren, of om een relatief oninteressant deel van de foto interessanter te maken. In het voorbeeld van een landschap geeft het ook de gelegenheid om de helderheid van de voorgrond te verbeteren, zodat je minder last hebt van een groot contrast.
Het echte geheim van reflecties
Vaak denken we dat het reflecteren van een onderwerp alleen kan in een oppervlakte die redelijk groot van formaat is. Het voorbeeld van de landschapsfoto hierboven is daar een goed voorbeeld van. Je ziet daar een uitgestrekt strand dat helemaal bedekt is met een laagje water, en zo als spiegel werkt. De foto van de band Palais Ideal is gemaakt op een grote spiegelende tegelvloer.
Een onbeduidende plas water
Vaak heb je die grote oppervlaktes niet ter beschikking. En zo komen we op het echte geheim van reflecties. Je kunt het onderwerp ook laten reflecteren in een heel klein, of zelfs onbeduidend oppervlak. Ik heb na een regenbui een goed voorbeeld gevonden, zodat ik dit heel duidelijk kan laten zien.
Wist je dat dit kleine onbeduidende plasje water al voldoende is voor een goede reflectie? Hoe, vraag je je misschien af. Het geheim van een reflectie zit in de plaatsing van de camera. In dit geval op de grond, recht voor of boven de plas water. Op deze manier lijkt het alsof er een enorme wateroppervlakte is.
Elke glanzende oppervlakte werkt
Je bent niet verplicht om een waterplas te gebruiken. Alle reflecterende oppervlaktes zijn te gebruiken voor dit doel. Door de camera heel dichtbij het spiegelende oppervlak te houden, verandert het in een enorm vlak waarin je onderwerp reflecteert.
Ik heb nog een voorbeeld die het geheim van reflecties goed laat zien. Het zijn twee foto’s die tijdens een bruiloft gemaakt zijn, op dezelfde plek. De ene foto de met camera wat verder van de reflecterende ruit af, voor de andere foto is de camera tegen de ruit gehouden.
Een video op Photofacts Academy
Dit geheim van reflecties heb ik ook uitgelegd in een video van Photofacts Academy. Hierin laat ik zien hoe je te werk gaat, en wat je kunt proberen om reflecties op plekken te maken, ook als ze er niet zijn.
Nog meer voorbeelden
Ik heb nog een hele serie voorbeelden voor je, waarin het geheim van reflecties gebruikt is. Daarbij gebruik ik de middelen die ik ter beschikking heb, of die ik in mijn buurt vind. Dat kunnen spiegels zijn, ruiten, metaal, of zelfs mijn smartphone. Die laatste gebruik ik vaak voor het fotograferen van de ringen van een bruidspaar tijdens een huwelijksreportage.
Natuurlijk blijft een plas water de meest voor de hand liggende bron van reflecties. Je hebt gezien dat je geen grote oppervlakte nodig hebt, zo lang je de camera maar goed positioneert. Kijk naar de voorbeelden in mijn galerij, en laat het je inspireren.
Heb jij op deze manier al eens reflecties gebruikt voor je foto’s? Deel je ervaring in een reactie onder dit bericht. Ik nodig je uit om ook jouw mooiste foto met reflectie in deze reactie te laten zien.
Ik ben op 11 september 2022 gelijk met Nando z’n suggestie aan de slag gegaan. Het was betrekkelijk eenvoudig, want het had kennelijk geregend in Duisburg
Een heel gave foto, Jaap.
Dank je voor het delen.
2 weken geleden bij de zaanse schans gebruik gemaakt van reflecties
Welbekende plek, Daan (hoewel ik er nooit geweest ben). Mooi beeld 🙂