Het geologisch actieve IJsland

De pre-eruptiebel ontstaat, waarna de eruptie plaats vindt. Dit is het moment dat de pre eruptiebel daadwerkelijk breekt.

Mijn eerste reis naar IJsland was in november 2021. Het was een ontdekkingsreis dat slechts een klein deel van het eiland heeft laten zien. De diversiteit aan landschappen is groot, en je kunt heel gevarieerd fotograferen. In dit bericht laat ik slechts één deel van dit land van vuur en ijs zien. Het gaat over het geologisch actieve IJsland en dit is het eerste deel in een serie over de fotoreis.

Geschatte leestijd: 7 minuten

De reis naar IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Ik was een van de twee reis- en fotografiebegeleiders van een groep fotografie liefhebbers. Gedurende een week trokken we over slechts een klein deel van dit eiland, dat ruwweg drie keer zo groot is als Nederland. De eerste dagen stond min of meer in het teken van het geologische actieve IJsland. Vulkanische bronnen en de welbekende geiser.

Het geologisch actieve ijsland
De geologische bronnen van Gunnuhver veroorzaken naar zwavel ruikende wolken boven het land.

Lees ook mijn andere blogberichten over de reis naar IJsland
Impressies van IJsland
IJsland en de watervallen
Het ijs van IJsland
Het noorderlicht op IJsland
Een landschap in zwartwit

Geothermische bronnen op IJsland

IJsland ligt op de grens van twee tektonische platen die langzaam uit elkaar bewegen. Hierdoor is IJsland geologisch heel actief, met veel geothermische bronnen waar de hitte uit het inwendige van de Aarde dicht bij de oppervlakte ligt. Mijn grote wens was het bezoeken van deze bronnen, met als hoogtepunt de werkende vulkaan die in 2021 zoveel fantastische beelden heeft opgeleverd.

Helaas was het gedurende deze reis niet mogelijk om deze vulkaan te bezoeken, die bovendien al niet meer zo actief is als eerder in het jaar. We bezochten wel enkele andere bijzondere plekken, zoals de zwavelbronnen en modderpoelen van Gunnuhver.

gunnuhver
Gunnuhver, genoemd naar een legende van de heks Gunnu die daar begraven werd. Het zonlicht schijnt prachtig in de dichte wolken.
het geothermisch actieve ijsland
De enorme naar zwavel ruikende wolken verduisteren de zon, zelfs midden op de dag.

De enorme wolken die daar uit de bronnen ontsnappen ruiken sterk naar zwavel. Dicht bij de bron zelf wordt je nat door het opspattende hete water en de wolken kunnen het zicht volledig tot nul reduceren. Het landschap wordt soms helemaal verduistert waardoor het een onaards uiterlijk krijgt.

Het Krýsuvík vulkanische gebied

De Seltún is onderdeel van het Krýsuvík vulkanische gebied, waar ook de nieuwe vulkaan Fagradalsfjall toe behoort. Het is een van de vele geologisch actieve gebieden op IJsland, met bronnen en modderpoelen van hoge temperaturen. Het landschap is vreemd gekleurd door calciumcarbonaat, zwavel en ijzeroxide afzettingen. Het is geel, rood en groen in onwerkelijke tinten.

Een reklame boodschap
het geothermisch actieve ijsland
Allerlei mineralen en andere afzettingen zorgen voor intense kleuren in het landschap.
Het geologisch actieve ijsland
Hoewel het er onschuldig uitziet, is de grond heet en giftig. Blijf op de paden voor je eigen veiligheid.
De Seltún in het Krýsuvík vulkanische gebied
De Seltún in het Krýsuvík vulkanische gebied
De Seltún in het Krýsuvík vulkanische gebied
Let op de kleuren van de afzettingen.

De geiser Strokkur

In de vallei Haukadalur (Haviksdal) ligt Geysir, waarvan de alom bekende naam geiser is afgeleid. Vanaf 2003 is deze niet meer actief. Maar daarnaast ligt Strokkur, ook wel de kleine Geysir genoemd. Deze spuit vanaf 23 meter diepte elke 4-8 minuten een kolom water maar liefst 30 meter de lucht in. Hoewel dat maar een kwart is van de hoogte die Geysir in 2003 behaalde, is het nog steeds indrukwekkend.

Strokkur in het Haukadalur dal
Een eruptie van de Strokkur bij zonsopkomst. Het water komt elke 4-8 minuten tot eruptie en spuit tot 30 meter hoog.

Het water in deze geologisch actieve bron op IJsland wordt op 23 meter diepte oververhit tot 120°C. Als de bron tot 16 meter is gevuld gaat het explosief koken en spuit de ontstane waterdamp omhoog. Soms komen er twee erupties vlak achter elkaar. We stonden bij zonsopkomst bij deze geiser. Je ziet een bel ontstaan waarna de geiser tot eruptie komt. Ongeveer een uur na zonsopkomst stak er een flinke wind op. Vanaf dat moment spoot de geiser niet meer zo hoog.

Het geologisch actieve IJsland
De dampbel ontstaat, waarna de eruptie plaats vindt. Dit is het moment dat de dampbel daadwerkelijk breekt.
De pre-eruptiebel ontstaat,  waarna de eruptie plaats vindt. Dit is het moment dat de pre eruptiebel daadwerkelijk breekt.
De tweede eruptie, kort na de eerste. De waterdamp van de eerste is rechts in de foto nog te zien.

Lees meer over de reis naar IJsland

Dit is slechts het eerste bericht over de reis naar IJsland die ik namens Fotografie-reizen heb gemaakt. Er zijn nog een aantal andere berichten die elk een ander aspect van het eiland omvatten.

Gebruikte apparatuur

fotoset voor het fotograferen op het geologisch actieve ijsland
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb

Voor de reis namens Fotografie-reizen.nl naar het geologisch actieve IJsland heb ik niet alleen mijn eigen apparatuur gebruikt. Canon Nederland stelde voor mijn eigen Canon EOS R5 drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle foto’s in dit blog gemaakt heb.

Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack Verstappen
Jack Verstappen
2 jaren geleden

Mooi zeg die bijna onaardse kleuren van die mineralen.
Heel fijn vastgelegd op de foto’s
Grtz Jack

Jan Huijbers
Jan Huijbers
2 jaren geleden

Heel goed geschreven blog Nando van de eerste dagen in IJsland. Ik beleef het zo opnieuw, wat veel natuurschoon tref je daar. Bijgeplaatste foto’s ook weer schitterend, benieuwd naar je vervolg. Gr. Jan

T.W.van Urk
2 jaren geleden

Dag Nando, Prachtige foto’s. Na door twee door Corona mislukte pogingen hoop ik zelf volgend voorjaar naar IJsland te kunnen. Jij geeft alvast weer wat extra inspiratie :-). Naar aanleiding van dit artikel meteen maar even een objectieven vraagje. Naast mijn standaardzoom en een groothoek wil ik ook een telelens meenemen. Ik ben in het gelukkige bezit van zowel de Canon RF 70-200 F4 als wel de nu door jouw gebruikte RF 100-500. Welke raad je aan? Het bereik van de laatste is natuurlijk veel groter, maar de 70-200 is tov zijn langere broer wel heerlijk compact en licht. En… Lees verder »