Het Hallerbos in 2015

Elk jaar, tegen het einde van april, staat het Hallerbos vol met de hyacinten. De bloemen vormen een mooi paars tapijt onder de hoge beukenbomen die in blad komen. Het contrast tussen de frisse groene bladeren en de paarse bloemenzee levert een prachtig boslandschap op. Dit is het Hallerbos in 2015.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Elk jaar stromen fotografen vanuit alle windstreken toe om dit sprookjesachtige bos op de foto te zetten. De afgelopen jaren ben ik een van die vele fotografen geweest en ook dit jaar konden we de verleiding niet weerstaan om de zonsopkomst in het beroemde deel met de naam Tranendal te fotograferen. Nèt op de valreep want de bloeiperiode van de hyacinten was alweer over het hoogtepunt heen.

Lees ook mijn andere blogberichten over het Hallerbos
Een bezoek aan het Hallerbos
en
De boshyacinten in het Hallerbos

Het eerste zonlicht van de dag door het Tranendal in het Hallerbos in 2015
Het eerste zonlicht van de dag door het Tranendal

Bekend terrein na twee eerdere bezoeken

Na twee eerdere bezoekjes aan het Hallerbos is het landschap van het Tranendal in 2015 bekend terrein. En daarmee loert het gevaar dat dezelfde foto’s gemaakt worden als de voorafgaande jaren. Het landschap nodigt ook uit om die pracht weer opnieuw op de foto te zetten, ook al heb je dat soort foto’s al gemaakt.

Dat is de reden waarom ik de standaard foto’s, de bekende landschapsfoto’s van die in bloei staande heuvels, te mijden en de hyacinten op een andere manier te fotograferen. Het spel van het ochtendlicht dat door de takken en bladeren van de bomen heen valt is elke keer weer de uitdaging. Natuurlijk met teleobjectief, want dat leent zich er uitstekend voor.

De hyacinten kleuren donker paars/blauw in de schaduw, en lichtpaars in het licht. Zon en wolken zorgen voor een mooi lichtspel
De hyacinten kleuren donker paars/blauw in de schaduw, en lichtpaars in het licht. Zon en wolken zorgen voor een mooi lichtspel. Het is alleen wachten op het juiste moment.
Zon, beukenbladeren en wilde hyacinten in het Hallerbos in 2015
Beukenbladeren en hyacinten in het Hallerbos in 2015

  

Het groen en paars het Hallerbos in 2015
Het groen en paars van het Hallerbos met de zon in de rug
Het groen en paars met tegenlicht in het Hallerbos in 2015
Het groen en paars met tegenlicht

Boshyacinten in close-up

De close-up foto’s van de hyacinten vind ik het mooiste met tegenlicht. Zo kun je een hele fijne sfeer creëren. Wat ik niet wil is een typische bloemenfoto in ongekend detail.

Een reklame boodschap

Op dat moment ben ik een van de vele fotografen in het Hallerbos in 2015, die languit op de grond liggen. Met de telelens tussen de bloemen en het zonlicht recht van voren, zoekend naar die ene mooie bloem die boven de rest uitsteekt. Als ik al die andere fotografen zie liggen vraag ik me wel eens af wat voor foto’s die gemaakt hebben. Tegelijkertijd is dat niet belangrijk, want je fotografeert voor jezelf.

In het zonnetje
In het zonnetje
het Hallerbos in 2015
het Hallerbos in 2015

  

het Hallerbos in 2015
het Hallerbos in 2015

   

Varens steken boven de paarse bloemenzee uit
Varens steken boven de paarse bloemenzee waar het licht prachtig in weerspiegelt
het Hallerbos in 2015
het Hallerbos in 2015

         

Het tilt-shift objectief

Het Hallerbos in 2015 was een mooie gelegenheid om met de tilt-functie van mijn groothoek objectief te spelen. Anders dan met de shift functie is het mogelijk om het vlak van scherpte te manipuleren en exact naar wens te plaatsen.  Je kunt er een extreme scherptediepte mee creëren, of juist niet.

We kennen natuurlijk de foto’s met het ‘miniatuur-effect’, waarbij het lijkt alsof je onderwerp een miniatuur is. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn tilt-shift objectief niet op die manier zou gebruiken, of bijna niet. Maar het tegenovergestelde blijkt nu: het geeft me de mogelijkheid om minimale scherptediepte met een groothoek objectief te krijgen, iets wat normaal gesproken bijna alleen met een telelens mogelijk is. Hier zal ik in de toekomst zeker nog vaak gebruik van maken.

Maximale scherptediepte met het TS-E objectief
Maximale scherptediepte met het TS-E objectief met de hyacinten in de hoofdrol
Extreme minimale scherptediepte met het TS-E objectief
Extreme minimale scherptediepte met het TS-E objectief

Het bezoek aan het Hallerbos in 2015 was een succes. Ondanks dat dit alweer de derde keer is op dezelfde plek met hetzelfde landschap, heeft het een leuke set foto’s opgeleverd die toch anders is geworden dan voorafgaande keren. Precies wat mijn bedoeling was. Vooral het spelen met een tilt-shift objectief heeft leuke effecten opgeleverd. Maar ondanks dat ben ik heel blij met de sfeervolle (macro)foto’s van de hyacinten in het tegenlicht. En volgend jaar? Wie weet.

De boshyacint onder de hoge beukenbomen
De boshyacint onder de hoge beukenbomen

Alle foto’s van het Hallerbos zijn te vinden op mijn flick-r pagina:
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157633402070441

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan roelof
jan roelof
9 jaren geleden

heel mooie foto’s die net iets anders zijn! bij de laatste foto lijken de hyacinten ook enorm hoog te zijn!

Sylvia
9 jaren geleden

In één woord geweldig

Kirsten
9 jaren geleden

Mooie fotoreeks en knap geschreven, duidelijk en bovendien leerzaam!
Ik ben ook één keer naar het Hallerbos geweest, heb een serie foto’s gemaakt waarover ik niet helemaal tevreden ben en vindt het erg jammer dat het alweer afgelopen is.
Wachten tot volgend jaar is de boodschap en alvast hopen en beginnen duimen voor ideale weersomstandigheden.

Kirsten
Antwoord aan  Nando Harmsen
9 jaren geleden

Klopt, toen ik aanwezig was in het Hallerbos sprak ik met een andere fotograaf die wist te zeggen dat “het beeld voor ogen hebben hoe je het wil vastleggen niet moeilijk is maar om het ook zo te fotograferen best lastig is”. Jammer dat de periode zo kort is waarop de hyacinten in bloei staan want vaker kunnen langsgaan betekent meer kansen op slagen. Volgend jaar ga ik zeer zeker opnieuw langs, staat reeds aangeduid in mijn agenda. En als het weer morgen een beetje mee wil werken ga ik zeker nog een keer langs, om locaties te bepalen via… Lees verder »