Menu Sluiten

Het Hallerbos in 2015

Elk jaar tegen het einde van april staat het Hallerbos vol met de hyacinten. De bloemen vormen een mooi paars tapijt onder de hoge beukenbomen die in blad komen. Het contrast tussen de frisse groene bladeren en de paarse bloemenzee levert een prachtig boslandschap op. Elk jaar stromen fotografen vanuit alle windstreken toe om dit sprookjesachtige bos op de foto te zetten. De afgelopen jaren ben ik een van die vele fotografen geweest (lees ook over het Hallerbos in 2013 en het Hallerbos in 2014) en ook dit jaar konden we de verleiding niet weerstaan om de zonsopkomst in het beroemde deel met de naam Tranendal te fotograferen. Nèt op de valreep want de bloeiperiode van de hyacinten was alweer over het hoogtepunt heen.

Het eerste zonlicht van de dag door het Tranendal
Het eerste zonlicht van de dag door het Tranendal

Na twee eerdere bezoekjes aan het bos is het landschap in het Tranendal al wel bekend terrein. En daarmee loert het gevaar dat dezelfde foto’s gemaakt worden als de voorafgaande jaren. Het landschap nodigt ook uit om die pracht weer opnieuw op de foto te zetten, ook al heb je dat soort foto’s al gemaakt. Daarom probeer ik de standaard foto’s – de bekende landschapsfoto’s van die in bloei staande heuvels – te mijden en de hyacinten op een andere manier te fotograferen. Het spel van het ochtendlicht dat door de takken en bladeren van de bomen heen valt is elke keer weer de uitdaging. Natuurlijk met telelens, want dat leent zich er uitstekend voor.

Advertisements
De hyacinten kleuren donker paars/blauw in de schaduw, en lichtpaars in het licht. Zon en wolken zorgen voor een mooi lichtspel
De hyacinten kleuren donker paars/blauw in de schaduw, en lichtpaars in het licht. Zon en wolken zorgen voor een mooi lichtspel. Het is alleen wachten op het juiste moment.

Zon, beukenbladeren en wilde hyacinten van het Hallerbos   Beukenbladeren en hyacinten van het Hallerbos in het zonlicht

Het groen en paars van het Hallerbos
Het groen en paars van het Hallerbos met de zon in de rug
Het groen en paars met tegenlicht
Het groen en paars met tegenlicht

De close-up foto’s van de hyacinten vind ik het mooiste met tegenlicht om zo een hele fijne sfeer te creëren. Wat ik niet wil is een typische bloemenfoto in ongekend detail. Op dat moment ben ik een van de vele fotografen die languit op de grond liggen, met de telelens (alweer) tussen de bloemen en het zonlicht recht van voren, zoekend naar die ene mooie bloem die boven de rest uitsteekt. Als ik al die andere fotografen zie liggen vraag ik me wel eens af wat voor foto’s die gemaakt hebben, en tegelijkertijd is dat niet belangrijk.

In het zonnetje
In het zonnetje

  

   

Varens steken boven de paarse bloemenzee uit
Varens steken boven de paarse bloemenzee waar het licht prachtig in weerspiegelt

         

In het Hallerbos zag ik een mooie gelegenheid om te spelen met de tilt-functie van mijn groothoek objectief. Anders dan met de shift functie (waarover ik al eerder geschreven heb bij de eerste impressie van dit objectief) is het mogelijk om het vlak van scherpte te manipuleren en exact naar wens te plaatsen.  Je kunt er een extreme scherptediepte mee creëren, of juist niet. We kennen natuurlijk de foto’s met het ‘miniatuur-effect’, waarbij het lijkt alsof je onderwerp een miniatuur is. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn tilt-shift objectief niet op die manier zou gebruiken, of bijna niet. Maar het tegenovergestelde blijkt nu: het geeft me de mogelijkheid om minimale scherptediepte met een groothoek objectief te krijgen, iets wat normaal gesproken bijna alleen met een telelens mogelijk is. Hier zal ik in de toekomst zeker nog vaak gebruik van maken.

Maximale scherptediepte met het TS-E objectief
Maximale scherptediepte met het TS-E objectief met de hyacinten in de hoofdrol
Extreme minimale scherptediepte met het TS-E objectief
Extreme minimale scherptediepte met het TS-E objectief

Het bezoek aan het Hallerbos was een succes. Ondanks dat dit alweer de derde keer is op dezelfde plek met hetzelfde landschap, heeft het een leuke set foto’s opgeleverd die toch anders is geworden dan voorafgaande keren. Precies wat mijn bedoeling was. Vooral het spelen met een tilt-shift objectief heeft leuke effecten opgeleverd. Maar ondanks dat ben ik heel blij met de sfeervolle (macro)foto’s van de hyacinten in het tegenlicht. En volgend jaar? Wie weet.

De boshyacint onder de hoge beukenbomen
De boshyacint onder de hoge beukenbomen

Alle foto’s van het Hallerbos zijn te vinden op mijn flick-r pagina:
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157633402070441

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan roelof
jan roelof
6 jaren geleden

heel mooie foto’s die net iets anders zijn! bij de laatste foto lijken de hyacinten ook enorm hoog te zijn!

Sylvia
6 jaren geleden

In één woord geweldig

Kirsten
6 jaren geleden

Mooie fotoreeks en knap geschreven, duidelijk en bovendien leerzaam!
Ik ben ook één keer naar het Hallerbos geweest, heb een serie foto’s gemaakt waarover ik niet helemaal tevreden ben en vindt het erg jammer dat het alweer afgelopen is.
Wachten tot volgend jaar is de boodschap en alvast hopen en beginnen duimen voor ideale weersomstandigheden.

Kirsten
Antwoord aan  nandoonline
6 jaren geleden

Klopt, toen ik aanwezig was in het Hallerbos sprak ik met een andere fotograaf die wist te zeggen dat “het beeld voor ogen hebben hoe je het wil vastleggen niet moeilijk is maar om het ook zo te fotograferen best lastig is”. Jammer dat de periode zo kort is waarop de hyacinten in bloei staan want vaker kunnen langsgaan betekent meer kansen op slagen. Volgend jaar ga ik zeer zeker opnieuw langs, staat reeds aangeduid in mijn agenda. En als het weer morgen een beetje mee wil werken ga ik zeker nog een keer langs, om locaties te bepalen via… Lees verder »

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x