Menu Sluiten

Het histogram op je camera

Een histogram is “een grafische weergave van de frequentieverdeling van in klassen gegroepeerde data, afkomstig uit een continue kansverdeling. Dit diagram toont kolommen met oppervlakte ter grootte van de (relatieve) frequenties opgericht boven de klassen.” (bron: Wikipedia).

Druk op de camera op de knop “info” bij het terugkijken van je zojuist gemaakte foto, en daar verschijnt het: het histogram. Een mooi grafiekje waarin de verdeling van licht en donker zichtbaar wordt gemaakt. Links is zwart, rechts is wit, en alles daar tussenin zitten de zogenaamde toonwaarden.

Advertisements

Gooi alle pixels van de foto bij elkaar en sorteer ze op toonwaarden. De hoeveelheid pixels van elke toonwaarde is in het histogram op de verticale as zichtbaar: hoe meer pixels van een bepaalde toonwaarde er zijn, hoe hoger de grafiek wordt. Het is in eerste instantie verwarrend omdat we kleuren in de foto zien. Maar denk even aan de zwartwit foto van weleer. Daarin hebben we zwart, wit, en heel veel verschillende gradaties in grijswaarden. Het gaat in een histogram niet om kleur, zwart of wit, maar hoe helder de pixel is op een schaal van helemaal donker (zwart) naar helemaal licht (wit). Dat is in de zwartwit foto het beste voor te stellen.

Visualisatie van het histogram van de vorige foto, met daarin de grijswaarden. Het aantal pixels per grijswaarde wordt in het histogram zichtbaar

Het complete artikel heb ik verhuisd naar het menu onder de kop basistechniek. Op die manier is het makkelijker te vinden dan via het blog. Volg de link in het menu om alles over het histogram te lezen.

https://www.nandoonline.com/?page_id=4091

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] Lees meer over het gebruik van het histogram in het artikel ‘Het histogram op je camera’ https://www.nandoonline.com/het-histogram-op-je-camera/ […]

Jichem
Jichem
7 jaren geleden

Nando, bedankt voor de uitleg over iets wat ik tot nu toe toch nog soms op de gok deed.
Het wordt tijd om ook je andere stukken weer te gaan lezen!

jack
jack
7 jaren geleden

Zou fijn zijn als je in een ander bericht de sluier oplicht!

Rob Christiaans
7 jaren geleden

Mooi en duidelijk verhaal weer Nando thanx.

Rob.

Chir Bours
Chir Bours
7 jaren geleden

Chir Bours
on 09/11/2014 at 12.35
Weer een mooie uitleg voor diegene die iets meer willen weten over fotografie.
hartelijk dank Nando
Chir

Paul Alink
Paul Alink
7 jaren geleden

Goede uitleg over iets wat ik toch al gebruik, maar nu weet ik er nog wat meer van.
Bedankt voor het delen van deze les Nando.
Paul

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x