Het histogram op je camera

Het histogram op je camera is een belangrijk hulpmiddel om te controleren of je belichting goed is. Ik durf zelfs te zeggen dat het de enige manier is om de belichting goed te controleren. Hoe dit precies zit leg ik uit in een uitgebreid artikel op mijn site.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een histogram is “een grafische weergave van de frequentieverdeling van in klassen gegroepeerde data, afkomstig uit een continue kansverdeling. Dit diagram toont kolommen met oppervlakte ter grootte van de (relatieve) frequenties opgericht boven de klassen.” (bron: Wikipedia).

Druk op de camera op de knop “info” bij het terugkijken van je zojuist gemaakte foto, en daar verschijnt het: het histogram. Een mooi grafiekje waarin de verdeling van licht en donker zichtbaar wordt gemaakt. Links is zwart, rechts is wit, en alles daar tussenin zitten de zogenaamde toonwaarden.

Een reklame boodschap

Een verdeling van helderheden in je foto

Gooi alle pixels van de foto bij elkaar en sorteer ze op toonwaarden. De hoeveelheid pixels van elke toonwaarde is in het histogram op de verticale as zichtbaar: hoe meer pixels van een bepaalde toonwaarde er zijn, hoe hoger de grafiek wordt. Het is in eerste instantie verwarrend omdat we kleuren in de foto zien.

Maar denk even aan de zwartwit foto van weleer. Daarin hebben we zwart, wit, en heel veel verschillende gradaties in grijswaarden. Het gaat in een histogram niet om kleur, zwart of wit, maar hoe helder de pixel is op een schaal van helemaal donker (zwart) naar helemaal licht (wit). Dat is in de zwartwit foto het beste voor te stellen.

Het histogram op je camera
Visualisatie van het histogram van de vorige foto, met daarin de grijswaarden. Het aantal pixels per grijswaarde wordt in het histogram zichtbaar

Dit is natuurlijk nog maar de basis van wat je over het histogram kunt weten.
Wil je alles lezen over het histogram?
Volg dan deze link naar het complete artikel


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] Lees meer over het gebruik van het histogram in het artikel ‘Het histogram op je camera’ https://www.nandoonline.com/het-histogram-op-je-camera/ […]

Jichem
Jichem
9 jaren geleden

Nando, bedankt voor de uitleg over iets wat ik tot nu toe toch nog soms op de gok deed.
Het wordt tijd om ook je andere stukken weer te gaan lezen!

jack
jack
9 jaren geleden

Zou fijn zijn als je in een ander bericht de sluier oplicht!

Rob Christiaans
9 jaren geleden

Mooi en duidelijk verhaal weer Nando thanx.

Rob.

Chir Bours
Chir Bours
9 jaren geleden

Chir Bours
on 09/11/2014 at 12.35
Weer een mooie uitleg voor diegene die iets meer willen weten over fotografie.
hartelijk dank Nando
Chir

Paul Alink
Paul Alink
9 jaren geleden

Goede uitleg over iets wat ik toch al gebruik, maar nu weet ik er nog wat meer van.
Bedankt voor het delen van deze les Nando.
Paul