In november 2021 was het dan eindelijk zover, ik mocht naar IJsland. Het land kent veel gezichten. Van uitgestrekte vlaktes bestaande uit vulkanisch gesteente, tot bergen met enorme gletsjers. In mijn eerste bericht over IJsland liet ik het vulkanisch actieve deel van het land zien. Althans, een deel daarvan. In dit tweede bericht over het land van vuur en ijs komt het laatstgenoemde aan bod. Het ijs van IJsland.
Geschatte leestijd: 9 minuten
Voor Fotografie-reizen.nl was ik een week lang in IJsland. Samen met een tweede begeleider bezochten we een klein deel van dit eiland. Klein is IJsland niet, en afstanden kunnen erg groot zijn. In het eerste deel van mijn artikelen over deze reis liet ik de foto’s zien van het vulkanisch actieve deel van het eiland. Halverwege de reis gingen we naar de grootste ijsmassa op het eiland. In dit bericht gaat dan ook over het ijs van IJsland.

Lees ook mijn andere blogberichten over de reis naar IJsland
Impressies van IJsland
IJsland en de watervallen
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland
Een landschap in zwartwit
Vatnajökull, de grootste gletsjer van ijsland
De grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull is maar liefst 8100 km² groot. Van deze enorme ijsvlakte, die op sommige plekken een kilometer dik is, lopen diverse gletsjertongen naar de zee. Aan de voet van deze gletsjertongen vormt zich vaak een gletsjermeer. De bekendste en grootste is Jökulsárlón, die maar liefst 250 meter diep is, genoeg om de enorme ijsbergen te herbergen die van de Vatnajökull afbreken.



De ijsbergen in de Jökulsárlón drijven langzaam naar de zee, waarmee het meer in verbinding staat. Daar belanden al die ijsbergen, groot en klein, in de branding. Door de branding worden veel van die ijsbergen en ijsbrokken weer op het zwarte strand geworpen. Dat is dan het beroemde strand Diamond Beach.
Het ijs van IJsland op Diamond Beach

Het ijs van IJsland op het strand Diamond Beach (er bestaan op de wereld meer stranden met die naam), is fantastisch te fotograferen. Zeker bij zonsopkomst schittert het zonlicht dan prachtig in de ijsvormen. Het lijkt dan alsof het strand vol met diamanten ligt, vandaar de naam.
Is het getij goed, dan zijn deze diamanten ijsblokken met prachtige patronen van het water te fotograferen. Helaas was het op de ochtend dat we daar waren afgaand tij. Daardoor waren de golven die tegen de ijsblokken kunnen slaan helemaal afwezig.




Andere gletsjertongen van het ijs op ijsland
We hebben nog twee andere gletsjertongen bezocht. De Breiðamerkurjökull lijkt niet zo indrukwekkend als de Jökulsárlón. Het gletsjermeer Breiðárlón, dat ervoor ligt is maar liefst 2 kilometer breed waardoor alles alleen maar aan de horizon te zien is. Met een drone was het echter mogelijk om tot boven de gletsjertong te komen. Diepe en ruwe gletsjerspleten werden zo zichtbaar en strekken zich tot ver op de gletsjer uit. Er is echter geen perspectief waardoor je nauwelijks een idee hebt hoe groot het ijslandschap onder je werkelijk is.

Ze lijken klein, maar zijn groter dan je verwacht. Het zijn bergen op zichzelf
De gletsjertong Svínafellsjökull is veel dichterbij te benaderen. Het pad loopt over de eindmorenen tot aan de voet van de gletsjer. Hoewel de Svínafellsjökull een stuk kleiner is dan de anderen, zijn de enorme ijsvormen veel indrukwekkender omdat alles onder handbereik is. Je zou de gletsjers kunnen betreden, maar dat is natuurlijk levensgevaarlijk. De drone bracht me echter op plekken die zonder levensgevaar nooit te bereiken zijn.


Het ijs van ijsland
Het land rondom de Vatnajökull is voldoende om weken lang op ontdekking te gaan. En dan te bedenken dat het ijs van deze gletsjer slechts 8% van het oppervlak van IJsland bedekt. Ik zie het als een paradijs voor de fotograaf, zeker als je zoals ik dol bent op dit soort landschappen. Helaas bood deze reis slechts een glimp van dit landschap.
Lees ook mijn andere blogberichten over de reis naar IJsland
Impressies van IJsland
IJsland en de watervallen
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland

In het vervolgbericht neem ik je mee naar enkele van de watervallen van IJsland.
Lees meer over de reis naar IJsland
De reis naar het ijs van IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Canon Nederland stelde drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle foto’s in dit blog gemaakt heb. Als camera heb ik mijn eigen Canon EOS R5 gebruikt.
- RF24-105mm f/4L IS USM
- RF15-35mm f/2,8L IS USM
- RF100-500mm f/4,5-7,1L IS USM
Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Hoi Nando,
prachtige foto’s. En wat zijn je gemaakte beelden met de drone mooi geworden.
Hebben lang nog niet alles gezien! Gaan we nog een keertje?
Groetjes,
Gerda
Nog een keer zou geen straf zijn. Het was leuk om jullie in de groep erbij te hebben. 🙂
Dank je wel voor je reactie.
Dat zijn natuurlijk weer schitterende beelden van jou, Nando. Minder hadden we zeker niet verwacht:-). Alleen vraag ik me af of de foto’s die je zou gemaakt hebben met een, zeg maar 6D Mark II (zoals ik er eentje heb), minder goed zouden zijn? Zijn de gebruikte lenzen beter dan de traditionele lenzen? Ik vraag me namelijk af of ik mijn hele zootje moet van de hand doen om een systeemcamera te kopen voor onze geplande reis naar de Lofoten.
Vriendelijke groet
Alex
Hallo Alex,
Dank je voor je bericht.
De foto’s hebben niets te maken met welke camera je gebruikt. Een systeemcamera is gewoon een camera zoals elke andere, en maakt absoluut geen betere foto’s dan een spiegelreflex. Ook met een EOS 6D mark II zijn dit soort foto’s te maken. Objectieven zijn wel belangrijk in die zin, dat een goed kwaliteit objectief een betere scherpte kan geven dan een minder kwalitatief objectief.
Geloof me, je kunt dit met nagenoeg elke camera zo maken. Geen zorgen dus voor de reis naar Lofoten.
mvg
Nando
Wat een schitterende foto’s heb je kunnen maken van de gletsjers! Getroffen ook met helder weer bij de zonsopkomsten. Ook de drone beelden zijn indrukwekkend, niet bang geweest om hem te ver te laten gaan door je enthousiasme en dan kwijt te raken ?
Het is inderdaad oppassen met een drone, en ik vind het altijd weer eng omdat het moeilijk is, zo niet onmogelijk om diepte te zien.
Gelukkig zijn er systemen die zorgen dat het ding altijd weer terug komt. 😉
Schitterende beelden Nando!
Dank je wel, Thijs
Prachtig !!
Heel indrukwekkende foto’s van toplocaties.
Mijn dank, Cees.
Dank je