Het ijs van IJsland

het ijs van ijsland

In november 2021 was het dan eindelijk zover, ik mocht naar IJsland. Het land kent veel gezichten. Van uitgestrekte vlaktes bestaande uit vulkanisch gesteente, tot bergen met enorme gletsjers. In mijn eerste bericht over IJsland liet ik het vulkanisch actieve deel van het land zien. Althans, een deel daarvan. In dit tweede bericht over het land van vuur en ijs komt het laatstgenoemde aan bod. Het ijs van IJsland.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Voor Fotografie-reizen.nl was ik een week lang in IJsland. Samen met een tweede begeleider bezochten we een klein deel van dit eiland. Klein is IJsland niet, en afstanden kunnen erg groot zijn. In het eerste deel van mijn artikelen over deze reis liet ik de foto’s zien van het vulkanisch actieve deel van het eiland. Halverwege de reis gingen we naar de grootste ijsmassa op het eiland. In dit bericht gaat dan ook over het ijs van IJsland.

het ijs van IJsland
De grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull vanwaar diverse gletsjertongen lopen. Sommigen zijn van heel dichtbij te bewonderen.

Lees ook mijn andere blogberichten over de reis naar IJsland
Impressies van IJsland
IJsland en de watervallen
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland
Een landschap in zwartwit

Vatnajökull, de grootste gletsjer van ijsland

De grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull is maar liefst 8100 km² groot. Van deze enorme ijsvlakte, die op sommige plekken een kilometer dik is, lopen diverse gletsjertongen naar de zee. Aan de voet van deze gletsjertongen vormt zich vaak een gletsjermeer. De bekendste en grootste is Jökulsárlón, die maar liefst 250 meter diep is, genoeg om de enorme ijsbergen te herbergen die van de Vatnajökull afbreken.

Jökulsárlón en vatnajökull
Het gletsjermeer Jökulsárlón met op de achtergrond de gletsjer Vatnajökull. Bedenk dat slechts 10% van een ijsberg boven water uitsteekt. Voor elke meter boven water is er dus negen meter ijs onder water. Sommige ijsbergen steken maar liefst 15 meter boven water uit.
Het ijs van het gletsjermeer Jökulsárlón
De ijsvormen in het gletsjermeer Jökulsárlón zijn heel fotogeniek. Maar het kan een uitdaging zijn om rust in de foto te vinden door de enorme hoeveelheid ijsbrokken.
het ijs van ijsland
Het smelten van het ijs zorgt soms voor bijzondere vormen. Je moet wel goed kijken om ze te vinden. Deze was slechts dertig centimeter groot.

De ijsbergen in de Jökulsárlón drijven langzaam naar de zee, waarmee het meer in verbinding staat. Daar belanden al die ijsbergen, groot en klein, in de branding. Door de branding worden veel van die ijsbergen en ijsbrokken weer op het zwarte strand geworpen. Dat is dan het beroemde strand Diamond Beach.

Het ijs van IJsland op Diamond Beach

het ijs van ijsland
De ijsbergen die vanuit het gletsjermeer de zee op drijven, worden door de branding weer op de kust geworpen.

Het ijs van IJsland op het strand Diamond Beach (er bestaan op de wereld meer stranden met die naam), is fantastisch te fotograferen. Zeker bij zonsopkomst schittert het zonlicht dan prachtig in de ijsvormen. Het lijkt dan alsof het strand vol met diamanten ligt, vandaar de naam.

Is het getij goed, dan zijn deze diamanten ijsblokken met prachtige patronen van het water te fotograferen. Helaas was het op de ochtend dat we daar waren afgaand tij. Daardoor waren de golven die tegen de ijsblokken kunnen slaan helemaal afwezig.

Andere gletsjertongen van het ijs op ijsland

We hebben nog twee andere gletsjertongen bezocht. De Breiðamerkurjökull lijkt niet zo indrukwekkend als de Jökulsárlón. Het gletsjermeer Breiðárlón, dat ervoor ligt is maar liefst 2 kilometer breed waardoor alles alleen maar aan de horizon te zien is. Met een drone was het echter mogelijk om tot boven de gletsjertong te komen. Diepe en ruwe gletsjerspleten werden zo zichtbaar en strekken zich tot ver op de gletsjer uit. Er is echter geen perspectief waardoor je nauwelijks een idee hebt hoe groot het ijslandschap onder je werkelijk is.

Een reklame boodschap
Gletsjerspleten van Breiðamerkurjökull
De gletsjerspleten van de gletsjertong Breiðamerkurjökull zijn indrukwekkend.
Ze lijken klein, maar zijn groter dan je verwacht. Het zijn bergen op zichzelf

De gletsjertong Svínafellsjökull is veel dichterbij te benaderen. Het pad loopt over de eindmorenen tot aan de voet van de gletsjer. Hoewel de Svínafellsjökull een stuk kleiner is dan de anderen, zijn de enorme ijsvormen veel indrukwekkender omdat alles onder handbereik is. Je zou de gletsjers kunnen betreden, maar dat is natuurlijk levensgevaarlijk. De drone bracht me echter op plekken die zonder levensgevaar nooit te bereiken zijn.

het ijs op ijsland
De Svínafellsjökull is klein, maar nog steeds enorm en indrukwekkend. De gletsjerspleten zijn misschien wel dertig meter diep, of dieper.
Het ijs op ijsland
Het uitzicht vanaf de Svínafellsjökull in de richting van de zee.
Aan de voet van een gletsjer
Het zijn de kleine details die het landschap rond de gletsjer zo mooi maken. Een ijsberg of losse stenen die door door het geduldige bewegen van de gletsjer vooruit geschoven worden.

Het ijs van ijsland

Het land rondom de Vatnajökull is voldoende om weken lang op ontdekking te gaan. En dan te bedenken dat het ijs van deze gletsjer slechts 8% van het oppervlak van IJsland bedekt. Ik zie het als een paradijs voor de fotograaf, zeker als je zoals ik dol bent op dit soort landschappen. Helaas bood deze reis slechts een glimp van dit landschap.

Lees ook mijn andere blogberichten over de reis naar IJsland
Impressies van IJsland
IJsland en de watervallen
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland

Gletsjer in perspectief
De grootte van de gletsjertong Breiðamerkurjökull en de gletsjerspleten worden pas echt zichtbaar wanneer je de boot met mensen ervoor ziet. Bekijk na het zien van deze foto met perspectief nog maar eens naar de foto die ik met de drone van deze gletsjertong hebt gemaakt.

In het vervolgbericht neem ik je mee naar enkele van de watervallen van IJsland.

Lees meer over de reis naar IJsland

De reis naar het ijs van IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Canon Nederland stelde drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle foto’s in dit blog gemaakt heb. Als camera heb ik mijn eigen Canon EOS R5 gebruikt.

fotoset voor het fotograferen op het geologisch actieve ijsland
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb

Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerda Koning
2 jaren geleden

Hoi Nando,

prachtige foto’s. En wat zijn je gemaakte beelden met de drone mooi geworden.
Hebben lang nog niet alles gezien! Gaan we nog een keertje?
Groetjes,
Gerda

Alex Terjeur
Alex Terjeur
2 jaren geleden

Dat zijn natuurlijk weer schitterende beelden van jou, Nando. Minder hadden we zeker niet verwacht:-). Alleen vraag ik me af of de foto’s die je zou gemaakt hebben met een, zeg maar 6D Mark II (zoals ik er eentje heb), minder goed zouden zijn? Zijn de gebruikte lenzen beter dan de traditionele lenzen? Ik vraag me namelijk af of ik mijn hele zootje moet van de hand doen om een systeemcamera te kopen voor onze geplande reis naar de Lofoten.
Vriendelijke groet
Alex

Jan Huijbers
Jan Huijbers
2 jaren geleden

Wat een schitterende foto’s heb je kunnen maken van de gletsjers! Getroffen ook met helder weer bij de zonsopkomsten. Ook de drone beelden zijn indrukwekkend, niet bang geweest om hem te ver te laten gaan door je enthousiasme en dan kwijt te raken ?

Thijs Schouten
2 jaren geleden

Schitterende beelden Nando!

T.W.van Urk
2 jaren geleden

Prachtig !!

Cees v.d. Coevering
Cees v.d. Coevering
Antwoord aan  T.W.van Urk
2 jaren geleden

Heel indrukwekkende foto’s van toplocaties.