Het ijs van koning winter

Na een kort bezoek aan de openbare bibliotheek in Meijel, waar mijn expositie “Vol op Stoom” op te zien is was, hebben we nog even door de Groote Peel gewandeld. De zon wist even door donkere dikke bewolking te breken waardoor het een perfecte temperatuur voor een wandeltocht was. Hier en daar kon ik het ijs van koning winter ook nog fotograferen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Winterbeeld in de Groote Peel
Een schilderachtige landschap op momenten dat het licht door de bewolking brak

De kleine vennetjes en plassen water in de Groote Peel waren bedekt met een dunne laag ijs, vol met prachtige patronen die soms op bloemen leken, soms op bladeren en soms op veren. Het herinnerde me aan de ijsbloemen op de ramen, in een tijd dat er nog geen dubbel glas bestond. Door het ijs van de vennen braken de stengels van het pijpenstrootje en pitrus, gevangen in de koude greep van het ijs.

Het ijs van koning winter
IJsveren
Het ijs van koning winter
Pitrus in het ijs

IJspegels van koning winter

De prachtige patronen in het ijs van koning winter waren teer en breekbaar. Maar ook de ijspegels die aan het rieten dak van de oude boerderij bij Buitencentrum de Pelen stonden. Alle prachtige vergezichten ten spijt waren juist deze kleine kwetsbare ijspegels wat de meest fotogeniek was.

De neiging om deze al ijspegels aan het rieten dak van een afstandje te fotograferen is groot. Maar door met een lange brandpuntsafstand en kleine scherptediepte aan de slag te gaan krijgen deze ijspegels een hele andere dimensie. Doordat de scherptediepte zo klein wordt krijgt deze ijspegel op de foto alle aandacht. In onze gedachten zien we de andere ijspegels in de foto vanzelf.

Een reklame boodschap

Wil je meer weten over kleine scherptediepte?
Lees dan mijn tutorial over scherptediepte in de praktijk

IJspegels aan het dak van een boerderij
IJspegels aan het rieten dak van een oude boerderij

Het bleef niet bij deze ijspegels. Aan het gebouw van Buitencentrum de Pelen hangen kettingen om de waterafvoer van het dak in goede banen te leiden. Door de wisselende sneeuw, dooi en vorst zijn de kettingen volledig in ijs gevat. Met een een heerlijk zonnetje begint dit ijs te smelten.

Ook hier is gebruik gemaakt van het effect van een kleine scherptediepte en een lang brandpunt. Hierdoor zijn alle details in de achtergrond vervaagd. Alle aandacht komt op de ijspegels zonder dat er enige afleiding is. De geringe scherptediepte is dè grote kracht van een telelens in dit soort fotografie.

Een ketting in het ijs van koning winter
De ketting van een waterafvoer

 

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willy vankeirsbilck
Willy vankeirsbilck
11 jaren geleden

Zo’n beelden stimuleren mij om meer en beter te leren fotograferen.

Jan Huijbers
Jan Huijbers
11 jaren geleden

Opnieuw een prachtig Peellandschap maar de ijspegels aan het rieten dak doet daar niet voor onder.
Inderdaad maakt de kleine DOF hier de foto. Ook de compositie en kleuren vind ik goed vastgelegd.

Gr. Jan

Barbara
11 jaren geleden

Weer een erg mooie reeks met nummer twee (ijsveren) als topper.