“Het Noodweer”

Het KNMI voorspelde het noodweer. Het zou verschrikkelijk losbarsten boven Nederland. Reden om voorbereid met de camera naar de Strabrechtse Heide te gaan om het noodweer vast te leggen.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Regenhoes, statief, regenjas. Het plan was om onder wat bomen opnamen te maken van het aanstormende noodweer. In gedachten zag ik rolwolken, bliksem en dramatische luchtpartijen.

Het Noodweer

Een drama was het inderdaad: het noodweer bleek niets meer dan een flinke regenbui te zijn met zo nu en dan wat bliksem en weerlicht. Heel even ging het heel hard waaien, zo hard dat de voorspelde regenwolken uiteen gereten zijn waardoor het uiteindelijk allemaal wat tegen is gevallen.

Een reklame boodschap
Het Noodweer
Het meest dramatische waren de aankomende wolken in de verte

Een schuilplaats

Tijdens een poging in de Groote Peel, een jaar eerder, hadden we gelegenheid om te schuilen waardoor we uit de wind en regen konden staan. Deze avond was er geen schuil gelegenheid; alleen een paar bomen die de ergste regen tegen hielden.

Het grootste probleem was de regen. Om het aankomende noodweer te fotograferen sta je tegen de wind in te fotograferen. Hierdoor vallen voor je gevoel ALLE regendruppels op de frontlens van je objectief. En die druppels zijn te zien op de foto. Door in de luwte van je eigen lichaam, en evenwijdig aan de regen of met de regen in de rug de camera op te stellen voorkom je druppels op de frontlens. Een doek om het objectief zo nu en dan af te poetsen is onmisbaar.

Zoals gezegd viel het noodweer reuze mee – of tegen. Veel foto’s hebben we niet kunnen maken en de spaarzame bliksemschichten al helemaal niet. Dus: op naar de het volgende noodweer.

Het Noodweer
het valt allemaal wel mee
In de wind beweegt alles: met een langere sluitertijd wordt deze beweging mooi vastgelegd. Helaas zit er geen detail in de lucht.

Achteraf gezien zijn de foto’s te donker, in een poging extra drama in de foto te brengen. Maar dit is uit een tijd dat ik de raw bestanden niet bewaarde. Er zit dus geen mogelijkheid meer in om de foto’s wat lichter te presenteren.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nyparrot
11 jaren geleden

Great photos!