Menu Sluiten

“Het Noodweer”

Het KNMI voorspelde noodweer. Het zou verschrikkelijk losbarsten boven Nederland. Reden om voorbereid met de camera naar de Strabrechtse Heide te gaan.

Regenhoes, statief, regenjas. Het plan was om onder wat bomen opnamen te maken van het aanstormende noodweer. In gedachten zag ik rolwolken, bliksem en dramatische luchtpartijen.

Advertisements

Een drama was het inderdaad: het noodweer bleek niets meer dan een flinke regenbui te zijn met zo nu en dan wat bliksem en weerlicht. Heel even ging het heel hard waaien, zo hard dat de voorspelde regenwolken uiteen gereten zijn waardoor het uiteindelijk allemaal wat tegen is gevallen.

Het meest dramatische waren de aankomende wolken in de verte

Tijdens een poging op de Groote Peel, vorig jaar, hadden we gelegenheid om te schuilen waardoor we uit de wind en regen konden staan. Deze avond was er geen schuil gelegenheid; alleen een paar bomen die de ergste regen tegen hielden.

Het grootste probleem was de regen. Om de aankomende storm te fotograferen sta je tegen de wind in te fotograferen. Hierdoor vallen voor je gevoel ALLE regendruppels op de frontlens van je objectief. En die druppels zijn te zien op de foto. Door in de luwte van je eigen lichaam, en evenwijdig aan de regen of met de regen in de rug de camera op te stellen voorkom je druppels op de frontlens. Een doek om het objectief zo nu en dan af te poetsen is onmisbaar.

Zoals gezegd viel het allemaal reuze mee – of tegen. Veel foto’s hebben we niet kunnen maken en de spaarzame bliksemschichten al helemaal niet. Dus: op naar de het volgende noodweer.

In de wind beweegt alles: met een langere sluitertijd wordt deze beweging mooi vastgelegd. Helaas zit er geen detail in de lucht.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nyparrot
9 jaren geleden

Great photos!

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x