Het noorderlicht op IJsland

noorderlicht op IJsland

Begin november is heel geschikt voor het noorderlicht op IJsland te zien. Mits het in de avond en nacht niet donker is, natuurlijk. We hadden geluk, al de eerste avond. Maar later in de week was er meer gelegenheid om het noorderlicht te zien. In dit blogbericht in de serie over IJsland komen de foto’s van het noorderlicht aan bod.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het noorderlicht is vaak een van de dingen die de fotograaf graag wil vastleggen. Het is ook een fantastische ervaring om het te zien. Mijn eerste keren herinner ik me nog goed, in 2016 op Lofoten in Noorwegen. Helaas ben ik ook een aantal jaren te vergeefs op noorderlichtjacht geweest. Winterse omstandigheden, met bovendien een minimale zonneactiviteit waren daar oorzaak van.

Lees meer over het fotograferen van het noorderlicht in mijn artikel
Tips voor het fotograferen van het noorderlicht

De eerste avond noorderlicht op IJsland

Al op de eerste avond was het raak. Na het avondeten zijn we direct aan de slag gegaan om het noorderlicht op IJsland te fotograferen. Het was helder, en hoewel de plek waar we stonden niet de meest ideale was, lukte het met wat creativiteit toch leuke beelden te maken. En het leukste van alles, voor velen was dit een vuurdoop: de eerste foto’s van het noorderlicht.

noorderlicht op IJsland
De eerste avond, met het noorderlicht rond de Garðskagaviti vuurtoren
noorderlicht op ijsland
Door de felle verlichting viel het niet mee om de Garður vuurtoren samen met het noorderlicht goed in beeld te brengen.
het noorderlicht op ijsland
Toen het licht uit was, werd het eenvoudiger. Helaas kwam de bewolking opzetten.

Noorderlicht boven het ijsschotsenmeer.

Het was wederom raak toen we bij het ijsschotsenmeer Jökulsárlón waren. We gingen ook nu na het avondeten op pad. Helaas was het deze avond erg bewolkt, wat de grote activiteit enigszins teniet deed. Tegelijkertijd was het dankzij de grote activiteit dat we het door de wolken heen konden bekijken.

noorderlicht op ijsland
Het noorderlicht was mooi zichtbaar tussen de wolken. Die wolken zijn jammer, maar het had ook helemaal bewolkt kunnen zijn.
Het noorderlicht op IJsland
Aan de oever van Jökulsárlón met de vage groene gloed over de ijsschotsen en het water.

Aangezien ik mijn rust nodig had voor de autorit kon ik helaas niet de hele nacht opblijven. Het noorderlicht was deze nacht namelijk heel erg actief en als ik het goed begrepen heb trokken de wolken ver na middernacht weg. Het is spijtig maar helaas dat ik het hoogtepunt niet gezien heb.

Het is aan het ijsschotsenmeer Jökulsárlón dat ik een time lapse van het noorderlicht op IJsland gemaakt heb, terwijl ik bij enkele deelnemers aan het helpen was met het instellen van de camera. Die time lapse heb je waarschijnlijk al gezien in de video die ik van deze reis gemaakt heb.

Een reklame boodschap

Hoe actief het noorderlicht was, merkte ik pas in de ochtend. Zelfs tijdens de ochtendschemering was dit noorderlicht op IJsland nog in de lucht te zien. En dat terwijl aan de andere kant van de hemel de kleuren van de zonsopkomst al verschenen.

ochtendschemering
Zelfs in de ochtendschemering bleef het noorderlicht zichtbaar
in de ochtendschemering
Een vergezicht met het eerste ochtendlicht op de verre gletsjers terwijl het noorderlicht erboven zichtbaar is. Orion is bovendien prachtig in beeld.

Een laatste poging voor het noorderlicht op IJsland

Helaas kregen we niet meer kansen. De nachten die we nog over hadden bleven bewolkt, waarbij het zelfs de laatste twee nachten sneeuwde. We hebben nog gekeken, gehoopt, en zelfs geprobeerd om een gat in de bewolking mee te pikken. Helaas was het noorderlicht op IJsland alleen op de laatste nacht nog een paar minuutjes tussen de wolken door zichtbaar. Na het noorderlicht boven Jökulsárlón was dit eigenlijk niet de moeite waard.

noorderlicht op ijsland
De laatste nacht, vlak bij het vliegveld was het vaag aan de horizon te zien. Eigenlijk niet meer de moeite waard.

Het noorderlicht zien en fotograferen blijft fantastisch, ook op IJsland. Maar om eerlijk te zijn, wanneer je een sterke activiteit gezien, ervaren en gefotografeerd hebt, zijn de momenten dat het niet meer dan een groene gloed aan de hemel is niet zo spannend meer. Ik ben blij dat we het noorderlicht op IJsland gezien hebben, zeker ook voor deelnemers voor wie dit de eerste keer was. Dat geeft me een tevreden gevoel.

Lees meer over de reis naar IJsland

Dit blogbericht over het noorderlicht op IJsland is inmiddels het vijfde in een rij over IJsland. Elk bericht ‘belicht’ een ander deel van het eiland, of de fotografie. Andere berichten vindt je via de volgende links:

De reis naar IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Ik kreeg van Canon Nederland drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle foto’s in IJsland gemaakt heb. Als camera heb ik mijn eigen Canon EOS R5 gebruikt. Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.

fotoset voor het fotograferen op het geologisch actieve ijsland
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb

Naast deze objectieven heb ik natuurlijk gebruik gemaakt van het Haida M10 filtersysteem, waar de setjes die ik voor landschapsfotografie adviseer verkrijgbaar zijn bij Omnifoto.nl.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
2 jaren geleden

Prachtige foto’s, je hebt idd erg veel geluk gehad met de omstandigheden, ik ben er een aantal jaren geleden geweest, helaas 7 dagen 50 tinten grijs.

Jan Huijbers
Jan Huijbers
2 jaren geleden

Je hebt toch wel geboft om in die korte week het Noorderlicht toch zo goed te kunnen waarnemen en fotograferen. Vooral ook de foto’s bij zonsopkomst zijn bijzonder. Heel andere kleuren en de besneeuwde bergen en voorgrond hebben prachtige beelden opgeleverd.