Het onderwerp in het zonnetje zetten

Wie kent ze niet: de foto’s met een enorme onscherpe zon op de achtergrond. Vaak zijn het macro opnames, maar niet altijd. Hoe krijgt de fotograaf dit voor elkaar, zo’n mooie grote zon? Dit artikel gaat daarover; het onderwerp in het zonnetje zetten.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wie ooit de zon met een telelens heeft gefotografeerd weet dat de zon niet echt beeldvullend op de foto is te krijgen. Zelfs met 400mm brandpuntsafstand is de zon niet echt groot. In ieder geval niet groot genoeg om het silhouet van een plant of dier volledig in die cirkel van de zon te laten vallen. Gebruiken die fotografen dan een super-supertele objectief?

De zon achter de bomen bij 145mm brandpunt op een EOS 1Dmk3 (1,3 crop). Dit is hetzelfde als 200mm op een full frame.
De zon achter de bomen bij 145mm brandpunt op een EOS 1Dmk3 (1,3 crop). Dit is hetzelfde als 200mm op een full frame.
Het onderwerp in het zonnetje zetten
400mm op een 1,3 crop camera (520 mm equivalent op fullframe) levert een aardig formaat zon op, maar nog steeds niet extreem groot.

Een grote zon zonder lange tele lens

Hoe is het mogelijk om met niet meer dan 100 mm of 200 mm de zon groter op de foto te krijgen? Het antwoord is verrassend simpel: scherptediepte.

Zorg voor een kleine scherptediepte en een tele objectief om een object van dichtbij te fotograferen met de zon op de achtergrond, en de zon zal als een grote onscherpe cirkel in beeld komen. Dat laat ik zien in de volgende twee foto’s van het Veenpluis.

Een reklame boodschap

De foto’s zijn bij zonsopkomst gemaakt vanaf statief, vanuit hetzelfde standpunt. Het Veenpluis staat ongeveer op 2 à 3 meter afstand en de zon is ‘oneindig’ ver weg. Alleen het diafragma is gewijzigd.

Het onderwerp in het zonnetje zetten met een grote scherptediepte
200mm, f/11
Het onderwerp in het zonnetje zetten met een kleine scherptediepte
200mm, f4,5

En wat valt op: hoe kleiner de scherptediepte wordt, hoe groter de zon wordt. het is geen scherp omlijnde zon, maar dat willen we ook niet. De vlek die de zon is wordt met diafragma f/4,5 zelfs zo groot dat een deel van het Veenpluis er helemaal in valt. Met een nog kleinere scherptediepte (met f/2,8) zal de zon misschien nog groter in beeld kunnen komen. Vergelijk de grootte van de zon maar eens met de beelden die in het begin van dit blogbericht staan.

Voordelen van gebruik van scherptediepte

Als we de twee foto’s langs elkaar leggen is er nog een ander voordeel van de kleine scherptediepte te zien: de foto wordt rustiger, minder druk. De grassprieten op de achtergrond zullen bij een kleinere scherptediepte minder aandacht trekken waardoor de foto in zijn geheel een fijner beeld oplevert. Door die onscherpte zon zo in beeld te brengen dat het onderwerp, het Veenpluis in dit geval, volledig in de aandacht staat. Een prachtige creatieve manier om je onderwerp letterlijk in het zonnetje te zetten.

Ik laat nog enkele andere voorbeelden zien. Ze maken gebruik van hetzelfde effect, doch minder extreem dan in het voorbeeld dat ik heb laten zien. Maar het mag duidelijk zijn dat er niet altijd een supertele objectief nodig is om de zon groot in beeld te brengen. De momenten wanneer deze foto’s gemaakt kunnen worden is vaak als deze laag aan de horizon staat. Dat zijn momenten dat de zon vaak minder fel is. Vergeet namelijk niet dat de zon bijzonder fel is als deze hoger aan de hemel staat.

EOS 1Dmk3  (1,3 crop) met 145mm objectief, f/2,8
Het onderwerp in het zonnetje zetten
EOS 1Dmk3 (1,3 crop) met 145mm, f/2,8
Het onderwerp in het zonnetje zetten
EOS 5D (full frame) met 200mm brandpunt, f/3,5

Wil je meer weten over scherptediepte? Kijk dan op mijn tutorial over
scherptediepte in de praktijk

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marwil
Marwil
10 jaren geleden

Goede en duidelijke uitleg Nando. Iets waar ik straks in Z Frankrijk eens lekker mee aan de slag kan. Bedankt!