Het pad langs de Ninglinspo

Regen brengt veel modder in de Ninglinspo waardoor het water een vies bruine kleur krijgt. (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/25sec)

Een druilerige zondag met de drang om een dagje met de Fujifilm X-Pro 2 te gaan fotograferen, die ik aan het testen was voor een review op Cameraland.nl. Ik zat nog even te twijfelen tussen de Hoëgne en de Ninglinspo. De keuze viel op de laatste, een wandeling op het het pad langs de Ninglinspo.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Ik gokte een beetje op het ongedurige weer. Dat is voor velen een reden om niet op pad te gaan. Met een regenponcho en regencover in de rugzak arriveerde ik dan ook in een fikse regenbui op de toch nog volle parkeerplaats, waar ik gelukkig na vijf minuten wachten een plaatsje wist te bemachtigen.

Na een korte lunch is de regenbui voorbij en kon ik op pad gaan. Het zonnetje brak zelfs nog door en het leek toch een prachtige dag te worden om lekker op mijn gemak het stromende water te fotograferen.

Aan de slag met de X-Pro 2 boven Bain des Naïades, voorzien van de nodige filters van Lee (grijsfilter, grijsverloopfilter en polarisatiefilter)
Aan de slag met de X-Pro 2 boven Bain des Naïades, voorzien van de nodige filters van Lee (grijsfilter, grijsverloopfilter en polarisatiefilter)

Laag water maar ook helder water

Het water stond lager dan waar ik op gehoopt had, vooral na alle regen die er gevallen was. Het water was gelukkig wel helder. Het ontbreken van herfstbladeren geeft een heel andere sfeer aan het landschap. Ook al heb je hier vaker gefotografeerd, levert elk bezoek toch weer andere beelden op. Ik zocht naar lijnen van het water, patronen die een interessante foto kunnen opleveren.

Ik had alleen groothoek ter beschikking (de XF10-24mm f/4R IOS). Het ontbreken van een teleobjectief is altijd weer een gemis. Details in de rotsen en water kan ik zo alleen samen met de omgeving op de foto krijgen. Ik weigerde echter mijn spiegelreflex uit de rugzak te halen want ik was speciaal gekomen om met de X-Pro 2 te fotograferen. De beperking verplichte me om anders naar het landschap te kijken, en dat is zeker niet slecht.

Prachtige lijnen in het landschap, met een spel van licht en schaduw. (24mm - ISO200 - f/16 - t=0,5sec - Lee landscape polariser)
Prachtige lijnen in het landschap, met een spel van licht en schaduw. (24mm – ISO200 – f/16 – t=0,5sec – Lee landscape polariser)

Het zonlicht maakt fotograferen in bosrijke omgevingen moeilijk, zeker met water erbij. De contrasten zijn dan hoog. Heldere vlekken en donkere partijen spelen dan over het water en de omliggende rotsen. Als het zonnetje achter de wolken verdwijnt kleurt het landschap plotseling heel anders.

Het is oppassen zodat ik niet weer met dezelfde composities thuis kom als tijdens mijn vorige bezoek, en dat blijkt toch wel moeilijk te zijn. Maar de grillige weg die het water tussen en door rotsen zoekt schreeuwt om het spelen met lijnen in de foto.

De loop van de Ninglinspo biedt bijzondere plekken met mooie lijnen. (19mm - ISO200 - f/16 - -1,3EV - t=0,7sec - Lee Landscape Polariser + 0,3ND soft gradient)
De loop van de Ninglinspo biedt bijzondere plekken met mooie lijnen. (19mm – ISO200 – f/16 – -1,3EV – t=0,7sec – Lee Landscape Polariser + 0,3ND soft gradient)

Lange sluitertijden zonder grijsfilter

Onder het dak van bladeren blijkt het pad rondom te Ninglinspo donker genoeg te zijn om langere sluitertijden zonder grijsfilter mogelijk te maken. Die sluitertijden hoeven niet langer te zijn dan een paar seconden want het water stroomt snel genoeg. Zeker met de grote scherptediepte die ik wilde bereiken gaat de sluitertijd al snel in de richting die ideaal is.

Bovendien levert het polarisatiefilter ook nog een stop lichtverlies op. Op de plekken waar ik wel met een grijsfilter aan de slag ben gegaan was een 3 stops grijsfilter meer dan voldoende. De Lee Little Stopper en Big Stopper zijn op dit soort plekken vaak te veel van het goede.

Wil je meer weten over het kiezen van lange sluitertijden en grijsfilters?
Lees dan mijn artikel Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?

Groothoek is leuk, maar het kritisch bepalen wat je in de foto wil kan een heel eigen sfeer oproepen. (22mm - ISO200 - f/11 - -1EV - t=15sec - Lee Landscape Ploariser + 0,9ND grijsfilter + 0,6ND soft gradient)
Groothoek is leuk, maar het kritisch bepalen wat je in de foto wil kan een heel eigen sfeer oproepen. (22mm – ISO200 – f/11 – -1EV – t=15sec – Lee Landscape Polariser + 0,9ND grijsfilter + 0,6ND soft gradient)

Haast je niet, gun jezelf de tijd om te kijken

De Ninglinspo biedt veel verborgen schoonheid die je pas ziet als je langer op een plek blijft staan.  Je moet het landschap en de elementen op je in laten werken. Het levert veel momenten op waarbij je ook gewoon kunt genieten van de rust en omgeving.

Een reklame boodschap

Bij de poel die de naam Bain de Venus draagt ben ik uiteindelijk omgedraaid. Het is misschien een uur wandelen over het pad langs de Ninglinspo, gerekend vanaf de parkeerplaats, maar als fotograaf kan je daar makkelijk drie tot vier uur over doen. Het mooie is dat ik als fotograaf dan veel meer schoonheid heb gezien dan de gewone wandelaar (die waarschijnlijk ook erg genoten heeft van de omgeving).

Het water heeft zich een weg door het dal gebaand. Het pad volgt het water, bijna onherkenbaar over de heuvel en tussen de bomen aan de linkerkant. (10mm - ISO200 - f/16 - t=2,1sec - Lee landscape polariser + 0,6ND soft gradient)
Het water heeft zich een weg door het dal gebaand (Bain de la Loutre). Het pad volgt het water, bijna onherkenbaar over de heuvel en tussen de bomen aan de linkerkant. (10mm – ISO200 – f/16 – t=2,1sec – Lee landscape polariser + 0,6ND soft gradient)

Toch nog wat regen op het pad langs de Ninglinspo

Op de terugweg werd ik verrast door een stevige onweersbui die het nut van het meenemen van mijn regen poncho onderstreepte. Mijn filters heb ik de tas gestopt,  de camera op auto-ISO gezet zodat die zelf kon kiezen tussen ISO200 en ISO12800.

Op die manier heb ik zo nu en dan snel een opname gemaakt van het natte landschap, waarbij het niet meer om het stromende water als onderwerp ging maar de wandeling over het pad langs de Ninglinspo zelf; de bruggetjes en smalle paden, de modder en glibberige rotsen, de wortels waartussen het water zich verzamelde.

Het regenwater stroomt naar beneden, waar een smalle houten brug de overtocht naar de andere oever van de Ninglinspo mogelijk maakt. Modder stroomt mee en alleen de wortels zorgen voor enige grip (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/40sec)
Het regenwater stroomt naar beneden, waar een smalle houten brug de overtocht naar de andere oever van de Ninglinspo mogelijk maakt. Modder stroomt mee en alleen de wortels zorgen voor enige grip (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/40sec)
Regen vermengt zich met het stromende water, de paden en verraderlijk glad geworden. Het is oppassen om niet uit te glijden (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/25sec)
Regen vermengt zich met het stromende water, de paden en verraderlijk glad geworden. Het is oppassen om niet uit te glijden (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/25sec)

Hoewel ik op weg terug er aardig de pas in probeerde te houden blijft het opletten geblazen. Niet alleen is het donker onder het dikke pak regenwolken dat boven dit dal hangt, de paden worden glad door de regen. De kleverige modder die daarbij gevormd wordt maakt het heel verraderlijk. Wortels kunnen de onoplettende wandelaar doen struikelen, als je al niet uitglijdt door de modder of de natte rotsen

De voorzichtige terugweg

Met in een hand een statief draag en in de andere hand een camera, moet ik voorzichtig zijn. Ik wil niet vallen, zeker niet met een camera die niet van mijzelf is.

Zo nu en dan hou ik de camera voor mijn oog en maak een foto. Ik draai niet aan het diafragma of aan de brandpuntafstand. De auto-ISO zorgt voor zichzelf, en het is pas nadien dat ik erachter kom dat het zo donker was dat de belichtingsmeter in de X-Pro 2 voor de hoogste ISO waarde heeft gekozen die mogelijk was: ISO12.800.

Ondanks die ongelofelijk hoge gevoeligheid raak ik tijdens het terugkijken bij elke foto, die ik tijdens mijn afdaling gemaakt heb, onder de indruk. Niet alleen van de woestheid die het landschap uitademt, maar ook van de kwaliteit die deze wonderlijke camera produceert onder zulke omstandigheden.

Daar ligt het pad dat ik moet volgen (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/50sec)
Daar ligt het pad dat ik moet volgen (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/50sec)
Op sommige plaatsen is het verschil tussen pad en water verdwenen. (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/120)
Op sommige plaatsen is het verschil tussen pad en water verdwenen. (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/120)
Dit is niet de Ninglinspo, maar het pad dat evenwijdig aan het riviertje loopt, nat geregend door een felle regenbui (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/80)
Dit is niet de Ninglinspo, maar het pad dat evenwijdig aan het riviertje loopt, nat geregend door een felle regenbui (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/80)
Regen brengt veel modder in de Ninglinspo waardoor het water een vies bruine kleur krijgt. (18mm - (auto)ISO12800 - f/8 - t=1/25sec)
Regen brengt veel modder in de Ninglinspo waardoor het water een vies bruine kleur krijgt. (18mm – (auto)ISO12800 – f/8 – t=1/25sec)

Eenmaal terug in de auto vertrek ik met een tevreden gevoel richting huis. De regen is inmiddels weer opgehouden en rondom de L’Ourthe zijn door de laaghangende wolken veel potentiële fotomomenten. Maar dat is voor een andere keer.


Apparatuur

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
site
4 jaren geleden

Mooi! Het lijkt me heerlijk om zo’n mooie omgeving mooi te kunnen fotograferen

Peter Lambrichs
Peter Lambrichs
7 jaren geleden

Ik kom ‘per toeval’ bij dit blog uit en heb genoten van de prachtige impressie van de voor mij heel bekende plek, Nando.
Leuk om beelden te zien van de bekende plekjes, maar dan met een hele andere insteek.
Gr.
Peter

p.lefevre
p.lefevre
7 jaren geleden

Leuke reportage met mooie foto’s. Het blijft een mooi gebied met zijn leuke naam.
Bedankt voor de goede uitleg bij de foto’s.

Peter.

Paul
Paul
7 jaren geleden

Tof Nando!
Mooie foto’s weer! Mijn vraag alleen is waarom je voor een ISO van 200 gaat, en niet voor bijvoorbeeld 100?

Paul
Paul
Antwoord aan  Nando Harmsen
7 jaren geleden

Aah oke! Interessant! Thanks! 🙂