Het sterrenhemel panorama experiment

Als we ‘s-nachts naar de sterren kijken, is de hele hemel gevuld. Stel dat je dit in één enkele foto zou kunnen vastleggen? Dat zou moeten kunnen door er een panorama van te maken. In dit blogbericht vertel ik van het sterrenhemel panorama experiment dat ik gedaan heb.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het klinkt spannender dan het is, maar ik zat wel in spanning of het zou lukken. Een panorama van de complete sterrenhemel, een soort van little planet maar dan omgekeerd. De nachtelijke hemel boven de Adriatische kust, in Kroatië schreeuwde er bijna om.

De Perseïden boven de Adriatische Kust
De nachtelijke hemel boven de Kroatische kust.

Een panorama van de Adriatische kust met de sterrenhemel

Het was de avond voor het maximum van de Perseïden. Ik had al een paar uur fotograferen achter de rug toen ik besloot om het panorama te maken.

Eerder deze avond had ik al een panorama gefotografeerd. Dat was vlak voor de maan achter de horizon verdween en het blauwe kwartiertje ten einde was. Heel simpel, recht toe, recht aan, 360° rondom met elke foto 45° verschoven. Met de gebruikte apparatuur (EOS 1Dmk3 met 15mm f/2,8 fisheye) leverde dit een foto op waarbij het zenith net niet in beeld kwam. Bovendien geeft een normale Equirectangular projectie een enorme vertekening. Dat is boven- en onder in het beeld waardoor de sterren in de hemel niet langer een realistische plek hebben.

Het sterrenhemel panorama experiment
360° panorama in de schemering, equirectangular projectie in PTgui

Voor de foto die ik in gedachten had moest ik anders te werk gaan. Zoveel mogelijk licht vangen, een 30° hoek tussen de foto’s (in plaats van 45°) om zeker te zijn dat ik voldoende overlap had. Maar ik zou de camera ongeveer 30-40° naar boven richten zodat het zenith op elke foto in beeld kwam. Dit leverde een serie van 12 afzonderlijke foto’s op.

Een reklame boodschap
Het sterrenhemel panorama experiment
12 opnames met 30° interval

De foto’s zijn allemaal met ISO 3.200 gefotografeerd. Ik heb diafragma f/4 gebruikt en 30 seconden belichtingstijd. Die 30 seconden is de maximale belichtingstijd die ik kan gebruiken zonder dat de beweging van de hemel de sterren in streepjes laat veranderen (600-regel) Maar twaalf foto’s achter elkaar is minimaal 6 minuten fotograferen en dit betekent dat de sterren tussen de foto’s door wel van positie zijn veranderd. Hier dacht ik later pas aan. Ik betwijfelde of de uitlijning van dit panorama goed zou gaan.

Het sterrenhemel panorama experiment uitvoeren

Thuis aangekomen heb ik geen tijd verloren en ben direct met deze set foto’s aan de slag gegaan. Ik wilde wel eens weten of het sterrenhemel panorama experiment zou lukken. En wonder boven wonder slaagde PTgui erin om de twaalf foto’s allemaal vlekkeloos op elkaar aan te laten sluiten. Bovendien lijkt het erop dat de rotatie van de sterrenhemel in dit panorama ook nog gecorrigeerd is.

Het sterrenhemel panorama experiment
Screenshot van PTgui met de preview van het panorama

Het resterende werk aan dit panorama was een kwestie van openen in Photoshop en bewerken tot een eindresultaat, waarbij ik ervoor gezorgd heb dat het Noorden in deze foto ook daadwerkelijk precies naar boven gericht staat. Dit is natuurlijk eenvoudig te bepalen aan de hand van de sterrenbeelden Grote Beer en Kleine Beer. Probeer ze in de uiteindelijke foto maar eens te vinden.

Het eindresultaat van het sterrenhemel panorama experiment

Wat betreft het sterrenhemel panorama experiment kan ik het volgende zeggen: het is geslaagd. Natuurlijk gaf de prachtige sterrenhemel en Melkweg boven de Adriatische kust een mooie gelegenheid, en wellicht voldoende aanknopingspunten voor PTgui om een goede uitlijning te maken.

Het enige wat ik spijtig vind is het ontbreken van een of meerdere mooie vallende sterren, maar dat is iets wat je nauwelijks in de hand hebt. Gelukkig staan die wel op de andere foto’s.

Een little planet maar dan anders
Het eindresultaat: een complete sterrenhemel

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
10 jaren geleden

je bent al een alleskunner, maar deze serie…..PRACHTIG!
Groet, Mieke

Jan huijbers
Jan huijbers
10 jaren geleden

Je laat weer een prachtig kunstwerk zien Nando !
Ik verbaas me er steeds over hoe je tot deze resultaten komt. Interessant ook om zo meer over de sterrenhemel te weten te komen. Nodigt uit om daar ook eens mee aan de slag te gaan.

Gr. Jan

Willem
Willem
10 jaren geleden

En een super plaat is het geworden.