Het Terra Gotha XXI festival in Vlissingen

Vorige week vond in De Piek  in Vlissingen het Terra Gotha festival plaats. Dit was alweer de eenentwintigste editie, maar voor mij de derde editie. Vorig jaar, toen ik de foto voor de flyer verzorgd had, zou het de laatste keer te zijn dat dit festival gehouden werd. Nu lijkt het erop dat het einde nog niet in zicht is. Niets is zeker.

Synthetica @ Terra Gotha XXI (5D320062)
Synthetica live tijdens Terra Gotha XXI

Vijf bands mochten het podium betreden en de avond verzorgen. Uiteraard zat daar XMH bij, zoals verwacht. Ook Firemen of Death was weer van de partij.  Deze uitermate vreemde band kreeg sowieso de eer om de avond af te sluiten. Wellicht een goede keuze van de organisatie. Behalve deze twee lokale bands kregen we Synthetica, K-Bereit en Implant voorgeschoteld. Al met al een goed gevulde avond.

Er zijn veranderingen opgetreden in De Piek. Goede veranderingen waardoor het licht op de het podium vele malen beter is geworden. Toch blijft het een oud, duister zaaltje met een dertig centimeter hoog podium en alle charmes die van zo’n zaal te verwachten zijn. Er wordt door een soort dorpsomroeper (in een geel reflecterend vestje) bij de bar geroepen dat er een band begint te spelen. Vervolgens ontstaat er een gemoedelijke volksverhuizing van de bar naar de zaal.

Synthetica zag ik vorig jaar in Roermond als voorprogramma bij Schwarzblut. De band kwam toen erg amateuristisch over alsof deze nog geen eigen identiteit gevonden had. Het debuutalbum “The end of it all” is echter veelbelovend. Inmiddels is het tweede album “City of Dis” uit, geïnspireerd door Inferno uit La Divina Commedia van Dante Alighieri. En tot mijn aangename verrassing heeft de live performance een enorme boost gekregen. Het amateuristische is verdwenen en Synthetica heeft een professionele uitstraling. Als een moderne Peter Steele staat zanger Robert Palmen zelfverzekerd in een donkere outfit op het podium en weet de sfeer van de muziek perfect over te brengen.

      

Alle foto’s van Synthetica:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157640297796184/show

 

Het Franse K-Bereit begint veelbelovend. Zangeres Drey-BPM start geblinddoekt en achter de synth vinden we Dominique Lallement, onherkenbaar in zijn ijzeren masker. De muziek noemen ze zelf glamustrial; industrial met een glamour stijl. De aanwezigheid van chanteuse Drey-BPM geeft de band een levendige maar ook zeker een humoristische podium-act. We moeten echter tot september wachten voor we haar op cd horen, maar na het horen van dit optreden zijn de verwachtingen hoog.

    

Alle foto’s van K-Bereit:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157640306917535/show

 

Implant is in tegenstelling tot K-Bereit minder interessant om naar te kijken. De ‘band’ van Len Lemeire komt niet erg actief over hoewel bandlid Jan zo nu en dan achter zijn percussie uit komt om met een vreemd uitziend instrument een gitaarimpressie te geven. Wat voor geluid dit instrument produceert wordt niet duidelijk en stiekem lijkt het alleen om de show te gaan. Het publiek deert dit niet en danst er lustig op los. Er zit uiteindelijk nog een kleine toegift aan.

Een reklame boodschap

Alle foto’s van Implant:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157640330966144/show

 

In alle voorafgaande edities van Terra Gotha waar ik geweest ben heeft XMH een rol gespeeld. Als lokale band worden ze natuurlijk als helden onthaald. Met een nieuw album in het vooruitzicht speelt de band een mengeling van oud en nieuw werk met de typische uitstraling en energie die alleen zanger Benjamin kan geven. Een avond XMH in Vlissingen kan gewoon niet stuk, al helemaal niet als er tot slot ‘Rainbow High In The Sky’ from DJ Paul Elstak wordt gecoverd, speciaal voor het brein achter XMH: Wim de Nooyer.

Alle foto’s van XMH:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157640331993784/show

 

Twee jaar geleden werd ik voor het eerst geconfronteerd met Firemen of Death. Deze band, die ook uit Vlissingen afkomstig is, lijkt werkelijk legendarisch in de Zeeuwse stad. Serieus willen ze niet genomen worden en dat uit zich duidelijk in nummers als ‘Zwangere Aap’ en ‘Stiefelpizza’, rare anekdotes en vreemde activiteiten op het podium waarbij een trommelend paard toch wel heel opvallend is. De drank vloeit rijkelijk,de een een fles La Chouffe, de ander een fles whisky. Maar tussen alle gein in weten ze een gedegen sound te produceren die een feestelijk afsluiting van Terra Gotha editie eenentwintig garandeert. Missie geslaagd.

      

Alle foto’s van Firemen of Death:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157640331478775/show

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Van Muylem
10 jaren geleden

nice one & cool om te zien dat we haast dezelfde foto hebben van XMH (alleen bij mij in kleur) … http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/reviews/firemen-of-death-xmh-implant-k-bereit-synthetica-terra-gotha-xxi-vlissingen-the-netherlands-25-01-2014/