Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren

Twee Perseïden, helder genoeg om door de lichtvervuiling heen te zien

Als er een sterrenregen is worden er veel foto’s gemaakt. De hoop is om die mooie vallende sterren vast te leggen. Dat valt in Nederland niet mee vanwege de lichtvervuiling. Maar ben je op een van de ‘donkere’ locaties die nog in Nederland te vinden zijn, dan is het fotograferen van die vallende sterren redelijk goed te doen. Maar hoe zie je het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren? In dit blogbericht vertel ik je er meer over.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Je ziet vaak foto’s van vallende sterren op Facebook, Instagram en fotosites verschijnen. Helaas zijn het in veel van die gevallen geen vallende sterren. Helaas. Maar wat zijn het dan wel en hoe herken je hetgeen wat je op de foto vastgelegd hebt? Laat ik de mogelijkheden op een rijtje zetten en je het verschil uitleggen tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren in een foto..

Het lijken veel meteorieten of vallende sterren in deze foto, maar het is er in werkelijkheid maar eentje. De rest is allemaal man made: satellieten (twee iridium flares en een normale satelliet) in een baan rond onze Aarde. (compilatie van 3 opnamen tijdens de Perseïden in 2015)
Het lijken veel meteorieten of vallende sterren in deze foto, maar het is er in werkelijkheid maar eentje. De rest is allemaal man made: satellieten (twee iridium flares en een normale satelliet) in een baan rond onze Aarde. (compilatie van 3 opnamen tijdens de Perseïden in 2015)

Geen vallende sterren

Alles wat in een rustig tempo over de nachtelijke hemel beweegt is geen vallende ster. Zo simpel kun je het stellen. Kun je er ononderbroken naar blijven kijken, dan zie je iets wat door mensen gemaakt is (of misschien een zeldzame keer niet, als je in marsmannetjes gelooft).

Aan de hemel zoiets ziet verschijnen is het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren vaak heel duidelijk. Het wordt moeilijker wanneer je het terug op de foto ziet. Dan is het verschil plotseling veel minder duidelijk.

Het verschil tussen vliegtuigen en vallende sterren

Er vliegen veel vliegtuigen over Nederland (en de rest van de wereld ook, wat dat betreft). Soms vliegen ze laag met landingslichten aan en hoor je de motoren. Vaker vliegen ze hoog, onhoorbaar maar onmiskenbaar.

Je herkent ze door de knipperlichten aan de vleugels en staart. Soms met zichtbaar rode en/of groene knipperlichten naast een (bijna) onderbroken lichtspoor. Ze kunnen vreemde bochten maken of lijken lange tijd stil hangen in de lucht wanneer ze recht op je af komen vliegen.

Twee vliegtuigen en een satelliet in een enkele opname. Deze zijn duidelijk herkenbaar, hoewel de helderheid kan verschillen en de knipperlichten soms minder duidelijk zijn (24mm - ISO6400 - f/2,8 - t= 10sec)
Twee vliegtuigen en een satelliet in een enkele opname. Deze zijn duidelijk herkenbaar, hoewel de helderheid kan verschillen en de knipperlichten soms minder duidelijk zijn (24mm – ISO6400 – f/2,8 – t= 10sec)

Vliegtuigen gaan langzaam genoeg om op tientallen opeenvolgende foto’s te verschijnen. Zou je een sterrenspoor genereren van je foto’s, dan lopen de vliegtuig strepen en knipperlichten in lijnen door je beeld. Ze hebben over het algemeen over de hele lengte vrijwel dezelfde helderheid. Dit zijn dus geen vallende sterren.

Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Uitvergroting van de twee vliegtuigen en de satelliet.

Het verschil tussen satellieten en vallende sterren

Er draaien heel erg satellieten rond de Aarde. Ze worden ook wel eens kunstmanen genoemd. Communicatie satellieten, astronomische satellieten, spionage satellieten, weersatellieten, en nog veel meer. Het zonlicht verlicht zo’n satelliet waardoor ze als kleine bewegende sterretjes door de hemel bewegen.

Ze zijn lichtzwak waardoor ze niet echt goed opvallen tot je ze in het oog krijgt, er zijn geen knipperlichtjes bij te zien en ze bewegen redelijk snel met constante snelheid. Heel soms veranderen de satellieten van helderheid, wat vaak komt door de rotatie van die satellieten. Dat helderheidsverloop is heel geleidelijk en ook regelmatig.

Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Een satelliet. Op het eerste oog lijkt het een vallende ster. Kijk daarom altijd naar de serie foto’s: een satelliet staat op meerder beelden (Enkele foto, 15mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

Satellieten verschijnen als een dunne lijn in je foto’s. Ze staan ook verdeeld over een serie foto’s, en dat is waar je het goed aan kan herkennen. Je ziet ze als het ware over de hemel bewegen als je de serie foto’s achter elkaar bekijkt.

Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Twee satellieten en een vliegtuig (links). Het verschil is duidelijk te zien. Dit zijn zeven foto’s van 15sec samengevoegd om het spoor van de satellieten zichtbaar te maken
Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Uitvergroting van een van de satellieten (rechts) en een vliegtuig (rechts)

Een ander type satellieten: Iridium flares

Een bepaald soort satellieten worden de iridium satellieten genoemd. De grote zonnepanelen die deze satellieten hebben kunnen kortstondig heel veel zonlicht reflecteren. Dan kunnen ze plotseling heel erg helder worden. Helderder dan welke ster of planeet aan de hemel dan ook. Dit wordt een Iridium flare genoemd.

Iridium flares duren vaak tussen de 20 en 90 seconden en je ziet ze geleidelijk in helderheid toenemen, en vervolgens weer langzaam verdwijnen. Ze staan op meerdere foto’s achter elkaar. Ik heb hier eerder al een blogje aan gewijd (zie: Iridium flares)

Een iridium flare. Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Een iridium flare. Een stack van 4 foto’s van elk 10 seconden. De tijd tussen het oplichten en doven duurde dus ongeveer 40 seconden

Een Iridium flare wordt bijna altijd aangezien als een vallende ster. Helaas is dit dus niet het geval. Als je dus een ‘sterretje’ helder ziet worden en daarna vervagen, is het geen vallende ster.

Een reklame boodschap

Iridium flares zijn te voorspellen. Er zijn sites waar de verschijning op terug te vinden is, compleet met locatie aan de hemel, helderheid, duur, en om welke satelliet het gaat. Wil je een Iridium flare fotograferen, dan kun je dit dus heel goed plannen. (http://www.heavens-above.com/)

Een dubbele iridium flare. Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Een dubbele iridium flare. Ze kunnen zo helder zijn dat ze duidelijk vanuit een stad te zien zijn. (15mm – ISO1000 – f/5,6 – t=5x 15 sec gestacked)

Het International Space Station (ISS)

Het International Space Station is niet te verwarren met wat dan ook. Het is een erg heldere ster die binnen vijf minuten van horizon tot horizon beweegt. Ook deze is voorspelbaar en de overkomst wordt soms ook in de media aangekondigd. Als we het over het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren, dan zal het ISS absoluut geen twijfel geven.

Een heldere ster die met grote snelheid over de hemel verplaatst is in vrijwel alle gevallen het International Space Station. (30 seconden belichting)
Een heldere ster die met grote snelheid over de hemel verplaatst is in vrijwel alle gevallen het International Space Station. (30 seconden belichting)

Hoe herken je de echte vallende sterren?

Vallende sterren zijn SNEL. Heel snel. Ze schieten de dampkring in met snelheden die tot 100,000 kilometer per uur kunnen oplopen. Vallende sterren lichten dus in een fractie van een seconde op. Het is letterlijk een flits. Als je net naar de verkeerde kant van de nachtelijke hemel kijkt mis je een vallende ster. Zelfs als je met je ogen knippert kun je een vallende ster missen.

Een nauwelijks bewerkte foto van een echte meteoor. Ze zijn voorbij in een flits (15mm - ISO6400 - f/2,8 - t=15sec)
Een nauwelijks bewerkte foto van een echte meteoor. Ze zijn voorbij in een flits (15mm – ISO6400 – f/2,8 – t=15sec)

Omdat ze zo snel zijn krijgt de camera sensor vaak geen kans krijgt om voldoende licht van deze vallende ster te ontvangen. Dat is de reden dat je ISO zo hoog mogelijk moet staan, zodat de sensor zo gevoelig mogelijk is. Heb je dat niet, dan is de vallende ster niet op de foto terug te zien, tenzij je een heel felle treft.

Een uitvergroting laat het verloop van het lichtspoor mooi zien. Er is ook een groen gloed te zien, veroorzaakt door de zuurstof in de atmosfeer.
Een uitvergroting laat het verloop van het lichtspoor mooi zien. De meteoor kleurt groen, wat betekent dat er magnesium of koper in de meteoor heeft gezeten (bron: hemel.waarnemen.nl).

Een bolide

Soms, heel soms, is het geen stofje dat in de dampkring verbrand, maar een echt steentje of rotsblokje. Dit wordt een bolide genoemd. Dat is waar we eigenlijk allemaal op zitten te wachten, en wat we hopen vast te leggen.

Een bolide is helderder dan een gewone vallende ster, en soms iets langer te zien – hoewel het nog altijd heel snel voorbij is. Een bolide zie je ook (relatief langzaam) oplichten tot deze heel fel wordt en dan plots doven.

Boliden zijn spectaculair en worden bijna altijd op de sensor geregistreerd, mits de bolide in het beeldveld is gevallen. Hoe groter de steen die de dampkring in schiet, hoe groter, helderder en langer de bolide zichtbaar kan zijn. Als je een bolide ziet, herken je deze direct.

Een bolide laag aan de horizon. Deze is erg fel en reflecteert in het water. (Fujifilm X100t - ISO6400 - f/2 - t=5sec)
Een bolide laag aan de horizon. Deze is erg fel en reflecteert in het water. (Fujifilm X100t – ISO6400 – f/2 – t=5sec)

Soms wordt een meteoor een meteoriet

En heel af en toe valt er een blok steen naar de Aarde toe die zo groot is dat de hemel in vuur en vlam wordt gezet en zelfs overdag te zien is. We kennen allemaal de berichten van deze voorvallen die tegenwoordig met de dashcams en bewakingscamera’s op straat vastgelegd worden.

Deze heldere meteoren kunnen tot een totaal overbelichte foto leiden, of een sensationele foto. Ik hoop hier altijd op wanneer ik een sterrenhemel aan het fotograferen ben, maar heb dit nog nooit op de foto gekregen. Maar ik heb er wel ooit een gezien, lang geleden, een die enkele seconden lang te zien was.

Tot slot

Het is erg fijn om vallende sterren in de foto te hebben. Maar wees kritisch en kijk goed naar je foto. Kans is namelijk groot dat het een van de vele honderden satellieten is die rond de Aarde draaien, of een van de ontelbare vliegtuigen die over de wereld vliegen.

Zorg dat je het verschil weet tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren. Als het aan het fotograferen bent is het duidelijk, maar op de foto kan het lastiger zijn om het verschil te zien. Wees dus niet teleurgesteld als het niet gelukt is om die vallende ster op de foto te zetten. Als het dan zover is, en je hebt er echt een op de foto, dan is het alleen maar leuker.

Bedenk ook dat door gebruik van ultra-groothoek een indrukwekkend lang meteorenspoor maar als een kort streepje op de foto zal verschijnen. Kijk ook even naar het bericht Vallende Sterren Fotograferen voor tips en instellingen.

Hopelijk kan dit artikel helpen met het identificeren. Mocht je echter geen van de bovengenoemde dingen op de foto hebben, dan gaat het misschien toch over een van die marsmannetjes in hun ruimteschip. Dan heb je in feite toch een soort van vliegtuig of satelliet op de foto… min of meer.

Als het dan toch geen meteoor, satelliet of vliegtuig...
Als het dan toch geen meteoor, satelliet of vliegtuig…

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirande
Mirande
1 jaar geleden

ik keek vannacht met een verrekijken naar de sterrenhemel. Met verbazing gekeken naar al die satellieten, in een uur tijd zag ik er zeker wel een stuk of 35. Een aantal daarvan waren duidelijk satellieten van Spacexx, die komen met een geregelde interval over. Ik was van de overtuiging dat satellieten allemaal dezelfde kant op gaan, maar een aantal gingen kris kras door de hemel, van boven naar beneden, van links naar rechts en andersom. Sommige waren heel helder, bijna zo helder als de ISS. Sommige moest ik echt goed bekijken. Soms vlogen ze niet in een rechte lijn, maar… Lees verder »

trackback
3 jaren geleden

[…] een satelliet of een zogenaamde iridium flare. Als je hier meer over wilt weten bekijk dan even dit artikel van […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten, en vallende sterren […]

Coby Prooy
Coby Prooy
7 jaren geleden

Super duidelijk uitgelegd ! ik ben nu na een jaar ook eindelijk zo ver dat ik ze allemaal kan herkennen op mijn foto’s ! ik heb wat zitten puzzlen hoor……

rien de greef
rien de greef
7 jaren geleden

ik ga zeker weer kijken, al zag ik eergisteren een bolide of meteoor nog. Zeker 2 a 3 sec zichtbaar, maar natuurlijk dan geen toestel bij me….

Miek
Miek
7 jaren geleden

MOOIE foto’s.
Vooral die laatste. Ik val er voor.
Verhelderend verhaal ook.
Dankjewel.

Gr. Miek