Het zwevende eiland

Een zonsopkomst in deze tijd van het jaar fotograferen betekent vroeg opstaan. Het doel was een zonsopkomst boven het Waschven op de Strabrechtse Heide, een van de mooiere vennen in het gebied. Omdat het midden op de heide ligt, bijna drie kwartier lopen, hadden we besloten om met de fiets te gaan. Ver voor zonsopkomst tussen weilanden en bossen door fietsen, met een heldere lucht en een opkomende lage grondmist is het moeilijk om te blijven fietsen. Op elke 100 meter is er wel een mooie fotogelegenheid terwijl het steeds lichter en lichter wordt. Op de Strabrechtse Heide zijn de fotomomenten nog dikker bezaaid. Maar het doel is het Waschven en er is geen tijd te verliezen. Dat wordt pas echt duidelijk als we bij het water staan, met een dikke laag ochtendmist waardoor het land in de leegte verdwijnt. Een oneindig landschap, oneindig mooi.

Schemering en de mist
Schemering en de mist

Hoe een ochtend uitvalt is niet te voorspellen. De ochtendmist belooft echter een mooie zonsopkomst. Ten minste, dat hopen we als de mist zo dik neerdaalt dat de bomen op het eiland helemaal in de mist verdwenen zijn. Als dan eindelijk de zon opkomst gebeurt er iets magisch: de mist verstrooid het licht van de opkomende zon terwijl het water naadloos overgaat in de lucht.

De zon is opgekomen

De bomen zijn nu nog zichtbaar     En dan verdwijnt het eiland in de mist

De mist speelt met het licht en landschap. In het water reflecteert de zon
De mist speelt met het licht en landschap. In het water reflecteert de zon

De nevels drijven over het water waardoor het een spel van verstoppertje lijkt. Even is het eiland onzichtbaar om vervolgens weer op te doemen. Dan verdwijnt het eiland opnieuw terwijl de kleuren van het landschap veranderen als de zon hoger en hoger klimt. De horizon is verdwenen en het eiland in het Waschven lijkt te zweven tussen hemel en aarde.

Het zwevende eiland
Het zwevende eiland
Langzaam wordt de wereld zichtbaar.
Langzaam wordt de wereld zichtbaar.

Kleuren veranderen continu als de zon hoger komt     Mist komt en gaat, maar langzaam wordt het steeds dunner

De horizon is zichtbaar, dan weer onzichtbaar waardoor het eiland in de leegte zweeft
Eerst is de horizon zichtbaar, dan weer onzichtbaar waardoor het eiland in de leegte zweeft

Op een ochtend als deze is er veel te veel om te zien en fotograferen. Elke minuut verandert het uitzicht, de sfeer, de kleuren. Maar niet alleen dat. Om ons heen is het gras, de pitrus en pijpenstrootje, bedekt met een enorm netwerk van spinnenwebben. Zwaar van de dauwdruppels, glinsterend in het steeds feller wordende licht. Langzaam verdwijnt de mist, onwillig maar kansloos tegen de warme stralen van de ochtendzon. En dan, anderhalf uur nadat de zon is opgekomen, is de magie van deze zonsopkomst verdwenen. De spinnenwebben verliezen hun dauwdruppels waardoor ze weer onopvallend tussen het gras hangen, de libellen en waterjuffers schudden de laatste druppels van zich af en kiezen het luchtruim. Wanneer de eerste wandelaars en fietsers op de paden verschijnen is de dag pas echt aangebroken en is het weer tijd om naar huis te gaan. We nemen een prachtige buit van mooie herinneringen en foto’s mee.

De zon schijnt fel, de mist verdwijnt; de dag is aangebroken
De zon schijnt fel, de mist verdwijnt; de dag is aangebroken

 


De groothoek opnamen zijn op een enkele na gemaakt met een Lee 0,9ND soft gradient filter. De post-processing is beperkt tot een klein beetje contrast.

10 Replies to “Het zwevende eiland”

    1. Een plek waar dromen en werkelijkheid in elkaar overgaan. Helaas vervagen dromen uiteindelijk, en de werkelijkheid is veranderd toen de zon eenmaal hoog aan de hemel stond.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)