Hoe de masterclass landschapsfotografie ontstaan is

hoe de masterclass landschapsfotografie ontstaan is

Vanaf 2016 geef ik in een masterclass Landschapsfotografie in de Auvergne, midden in Frankrijk. Gedurende een week krijgen de deelnemers een intensieve begeleiding in deze vorm van fotografie. Er wordt vaak gevraagd hoe ik tot deze succesvolle masterclass ben gekomen. Dit is het verhaal van hoe de masterclass landschapsfotografie ontstaan is.

De ontmoeting

Eind 2015 kreeg ik een e-mail met de vraag of ik geïnteresseerd was in het geven van een workshop fotografie in Frankrijk. De afzender was een Nederlands stel dat in de Auvergne een bed & breakfast had en graag naast enkele andere thema weken, een fotografie workshop wilde aanbieden.

Je krijgt wel eens van die dubieuze e-mails, waarvan je tevoren weet dat het oplichting is. Deze e-mail was anders, en ik besloot te reageren. Immers, nooit geschoten is altijd mis. Maar het contact bleek al snel heel positief. Enkele weken later was er al een afspraak gemaakt en ontmoette ik Rob en Corine van de Chambres d’Hotes La Fougeraie, op een regenachtige novemberdag in een motel bij Vugt.

We hadden een fijn gesprek over de ideeën, de wensen, de mogelijkheden, en natuurlijk de locatie. In december 2015 ging de aankondiging voor de workshop, zoals ik het in het begin noemde, live. Nog voor het einde van het jaar waren er al voldoende aanmeldingen om de workshop door te laten gaan.

Op verkenning

Een workshop geven in een gebied dat je niet kent is onmogelijk. Daarom spraken we af om ruim tevoren te gaan kijken, om te gaan verkennen en locaties te vinden die geschikt zouden zijn voor de workshop. Bovendien wisten we dan ook waar we terecht zouden komen.

hoe de masterclass landschapsfotografie ontstaan is - op verkenning in La Fougeraie
Dit werd meestal onze vaste kamer in Chambres et Tables d’hôtes La Fougeraie

Vlak voor pinksteren 2016 vertrokken we vanuit Nederland voor een lang weekend in de Auvergne. Eigenlijk was het gekkenwerk, om 1000 km te rijden voor twee dagen effectief op verkenning te gaan, en dan weer 1000 km terug te rijden. Maar het was de moeite waard, zozeer zelfs dat we dit in 2017 nog een keer gedaan hebben.

Achteraf denk ik dat we beide keren beter gewoon een week hadden kunnen blijven, want we waren vanaf het eerste moment heel erg enthousiast over deze unieke Chambres d’Hotes, de prachtige omgeving en pittoreske dorpjes. Bovendien was het ‘s-nachts mogelijk om twee stappen buiten de deur een prachtige Melkweg vast te leggen. Perfect voor een workshop.

De Melkweg vanuit de tuin van La Fougeraie in de Auvergne
De Melkweg vanuit de tuin van La Fougeraie in de Auvergne

De eerste workshop

In september 2016 was het zover; de eerste workshop. Het was een bijzonder spannend moment toen de eerste deelnemers op zondag druppelsgewijs arriveerden. Het was mooi warm weer, en we konden iedereen in de tuin ontvangen met een heerlijke huisgemaakte limoencello. ‘s-Avonds, na het uitmuntende diner, werd de workshop gestart op een ontspannen en fijne manier.

Die week namen we iedereen mee naar de plekken die we uitgezocht hadden. Het weer was fantastisch, en zelfs op de enige regenachtige dag van de week konden we uitwijken naar een prachtige binnenlocatie. Het eten was boven verwachting, de sfeer bijzonder goed, en alles liep op rolletjes.

Een reklame boodschap
hoe de eerste masterclass landschapsfotografie ontstaan is: de eerste editie
De eerste workshop landschapsfotografie in de Auvergne, op een rustig moment bij La Fougeraie

Het jaar dat daarop volgde werd een jaar met twee edities, en dat is sindsdien zo gebleven. Eén in het voorjaar, en één aan het begin van de herfst.

De workshop wordt een masterclass

Naarmate de workshops zich opvolgden leerden we ook meer en meer plekken kennen. Uiteindelijk wisten we meer bijzondere plekken te vinden dan de gastheer en gastvrouw van La Fougeraie zelf. Maar we vulden elkaar aan, zodat we een lange lijst met prachtige plekken konden aanleggen, verborgen in dorpjes, valleien en tussen de heuvels.

hoe de masterclass landschapsfotografie ontstaan is
Fotograferen met de deelnemers bij La Potence, boven het stadje Allègre in de Auvergne, tijdens de masterclass Landschapsfotografie in september 2017

In 2018 onderging de workshop de transitie naar een masterclass. De begeleiding die ik, samen met Hetwie, gaf was intensief en op een individueel vlak. Er was ruimte voor specifieke leerdoelen die we zo goed mogelijk aan bod lieten komen. De diversiteit van de locaties gaf daar ook voldoende ruimte voor.

Elke workshop en masterclass kwamen we een paar dagen eerder bij La Fougeraie, om nog meer plekken te vinden, en om de voorbereidingen voor de komst van de deelnemers te doen. Zo werd La Fougeraie in vijf jaar tijd voor ons zo’n beetje een tweede thuis.

de deelnemers van de masterclass in juni 2018
De deelenemers van de masterclass Landschapsfotografie Auvergne juni 2018, samen met Rob en Corine

La Fougeraie wordt La Fougeraie

Met 2020 is er een grote verandering bij La Fougeraie gekomen. Rob en Corine hebben de Chambres d’Hotes overgedragen aan een nieuwe eigenaar: Mary en Peter, een enthousiast stel uit Nederland.

Voor de masterclass zijn er geen veranderingen. Het blijft dezelfde unieke masterclass, met individuele begeleiding om je eigen leerdoelen te bereiken. Met fotograferen op prachtige fotogenieke locaties, en een heel bijzonder verblijf op een prachtige plek.

Heb je interesse in deze fantastische masterclass landschapsfotografie in de Auvergne, die geschikt is voor beginners en gevorderde beginners, neem dan een kijkje op mijn webpagina en geef je op:
https://www.nandoonline.com/workshops/landschapsfotografie-in-de-auvergne/

Of ga direct naar de aanmeldpagina op de website van La Fougeraie:
https://www.chambresdhoteslafougeraie.nl/workshops

Wij zijn enthousiast en kijken verlangend uit naar de eerste masterclass van 2020.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties