Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn camera draag. Ik heb namelijk geen schouderband in gebruik. Toch heb ik mijn handen vrij. Om niet elke keer opnieuw te vertellen hoe ik mijn camera draag, heb ik dit bericht gemaakt. Hierin vertel ik hoe ik mijn camera draag en waarom.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Met elke camera die je koopt krijg je een mooie schouderriem. Er staat met grote opvallende letters het merk van de camera fabrikant op, maar erg comfortabel is een dergelijke riem vaak niet, mede omdat de riem niet over de schouder, maar om de nek gedragen wordt. Er zijn vaak genoeg klachten over. Daar spelen andere fabrikanten natuurlijk slim op in.
Er worden allerlei ingenieuze schouderriemen verzonnen die het dragen van de camera prettiger moeten maken. De ene is nog slimmer dan de andere. Een daarvan is natuurlijk de BlackRapid Straps, die het dragen inderdaad prettiger maakt omdat het gewicht aan een schouder hangt in plaats van om de nek. Maar dat is net zoals het dragen van een schoudertas, met het gewicht op een enkele schouder.
Camerariem van Op-Tech
Ook ik vond die schouderriemen niet prettig. Een BlackRapid Strap leek me ook helemaal niets, mede omdat er altijd een oog aan de camera gedraaid moet worden zodat dit bijna altijd verwijderd moet worden voor ik de camera op statief kan zetten. Bovendien werkt dit een soepel gebruik met een L-bracket tegen.
Ik zocht dus iets anders en belandde uiteindelijk bij een schouderriem van het merk Op-Tech. Die had de mogelijkheid om de schouderriem eenvoudig los te maken, en weer vast te maken.
Uiteindelijk merkte ik dat ik de schouderriem nauwelijks gebruikte. Ik kikte de uiteinden van de stukjes die aan de camera zaten aan elkaar tot een polsriem, en zo droeg ik mijn camera als die niet in de tas zat. Gewoon aan de hand. Het losklikken van de schouderband had bovendien als voordeel dat bij statief gebruik er geen lange schouderband in de wind hing.
De rugzak als draagsysteem
Een rugzak is voor velen de ideale manier om je camera en foto apparatuur te dragen. Het gewicht is netjes verdeeld over twee schouders. Heb je een rugzak met een goede heupband, dan zal het grootste deel van het gewicht zelfs op de heup gedragen worden. De schouderbanden zijn vaak vormgegeven voor een aangenaam draagcomfort, waarbij de nek helemaal ontzien wordt.
In het ideale geval zou je de camera aan de schouderbanden hangen, want op die manier draag je het gewicht op de schouders in plaats van in de nek. Het blijkt dat Op-Tech speciale riempjes heeft waarbij dit mogelijk wordt.
Er is een goede manier en een slechte manier om de camera riempjes aan de camera vast te maken.
Ik leg uit wat de goede manier is in het artikel Bevestig een draagriem goed aan je camera.
Een perfecte balans
Deze kleine riempjes zorgen ervoor dat het gewicht van de camera niet langer aan je nek hangt, of op één enkele schouder. Het gewicht hangt nu aan de schouderband van je rugzak. Het zorgt tevens voor een klein beetje tegengewicht waardoor er een betere balans ontstaat.
Het enige wat ik nu moet doen is de korte bandjes die aan de camera hangen aan de riempjes aan de rugzak klikken. Zo kan ik de camera comfortabel dragen terwijl deze direct onder handbereik blijft. Wil ik de camera toch los hebben, dan is het simpelweg losklikken voldoende.
Hoe ik mijn camera draag is eenvoudig en doeltreffend
De manier hoe ik mijn camera draag is met het Op-Tech systeem erg eenvoudig geworden. Met een paar setjes van deze clips wordt het zelfs mogelijk om de camera ook op normale rugzakken te dragen, die niet specifiek als camerarugzak bestemd zijn.
Hoe ik mijn camera draag is nu duidelijk. Maar hoe neem ik alle andere spullen mee?
Lees dit in het artikel over Mijn Thinktank trolley ervaringen
Mocht het zo zijn dat je de camera toch zonder rugzak wilt dragen, dan kan ik altijd de schouderband er weer aanklikken. Met een paar verlengstukken is het zelfs mogelijk om de riem op de manier van een BlackRapid Strap te dragen, indien je dat zou willen.
Heb je interesse in het Op-Tech systeem? Kijk dan naar de volgende affiliate links:
In het volgend artikel vertel ik over een alternatief systeem om de camera met het Op-Tech systeem te gebruiken.
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
Dag meneer Nando, het eerste wat ik doe bij een nieuwe camera is de draagriem niet bevestigen. Altijd gebruik ik de camera zonder riem. Voor noodgevallen gebruik ik de black rapid. Heb ik de camera in combinatie met de 100-400 dan draag ik deze incl. statief met een riem die eigenlijk gebruikt word bij het gebruik van een draadjemaaier. Een schouderriem dus, waar ik zelf een haak/oog aanmaakte, die ik aan het statief haak. Het geheel hangt stabiel aan de riem/schouder. Bevalt uitstekend. En als toegift: een extra oog van de black-rapid gebruik ik om mijn scheerlijn-statief aan te haken.
Er zijn natuurlijk meerdere manieren, die heel persoonlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld zoals je al beschrijft. Heel goed dat je een eigen manier hebt die bevalt 🙂
Waar ik persoonlijk een hekel aan heb, is het moeten plaatsen van een oog (of iets dergelijks) in de statiefaansluiting, die weer verwijderd moet worden als het statief gebruikt moet worden. Ik wil dat gedoe niet van aansluiting vastschroeven, dan weer los, dan weer vast, dan weer los…
De reden van mijn artikel is de vele vragen die ik krijg over mijn manier. Nu kan ik altijd doorverwijzen.
Dag meneer Nando, een helder en inspirerend artikel wat ik met plezier las. Toegift: ooit maakte ik een fotokar, de Fotok. Konijnenberg verkocht deze. Een soort van steekkarretje voor de fototas. En geheel opvouwbaar. Groet, Hans.