Hoe krijg je die intens rode lucht?

Hoe krijg je die intens rode lucht?

Je kent ze wel, die landschapsfoto’s met die waanzinnige rode lucht. Heb jij ze wel eens zo gehad? Meestal zie je maar een smalle band kleur aan de horizon. Daarboven is een enorme hoeveelheid blauwe lucht, eventueel gevuld met wolken. Hoe krijg je die intens rode lucht die je bij anderen ziet? Het antwoord is in de meeste gevallen heel simpel. Gebruik een langer brandpunt.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Soms heb je geluk. Dan kleurt de lucht net voor of net na zonsondergang intens rood. De kleuren zijn niet alleen aan de horizon te zien, maar tot hoog in de hemel. Het zijn deze fantastische momenten waar we als landschapsfotograaf altijd op hopen.

Hoe krijg je die intens rode lucht?
Een intens rode lucht die het merendeel van de foto vult. Om dat voor elkaar te krijgen is vaak een langer brandpunt nodig. Deze is met 15mm op een 1,6x crop camera gemaakt.

Het lukt echter niet altijd. Soms is de lucht alleen vlak bij de horizon prachtig gekleurd. Hoe krijg je dan die intens rode lucht in de foto? Moet je altijd op die zeldzame momenten wachten dat de hele lucht mee kleurt? Of kan het ook anders?

Groothoek maakt alles klein

Voor landschappen wordt veel groothoek geadviseerd. Het streven is vaak om veel van de voorgrond in beeld te krijgen, en daarbij ook veel van de achtergrond. Dit is iets wat een van de moeilijkste soorten fotografie gezien kan worden. Je krijgt al snel véél te veel in je foto. Compositie is belangrijk, verhoudingen, kijklijnen, en de juiste scherptediepte.

Er is één ding wat evident is bij dit soort foto’s. Alles, maar dan ook alles komt klein in beeld. Het waarom is eenvoudig, als er veel van links naar rechts en van boven naar onder in het kader van het beeld moet komen, zal alles verkleind moeten worden. Dit betekent ook dat de prachtig gekleurde lucht klein in beeld komt. Een smal strookje prachtige kleuren in een overdaad van blauwe lucht.

Hoe krijg je die intens rode lucht?
Waarom is die rode lucht bij zonsopkomst of zonsondergang nooit zo intens als in veel foto’s? Simpel, omdat je waarschijnlijk teveel groothoek gebruikt. Probeer je landschap bij zonsopkomst of zonsondergang eens met een langer brandpunt te fotograferen en zie wat er gebeurd.

Kies een langer brandpunt voor die intens rode lucht

Wil je de kleuren aan de horizon groter in beeld krijgen? Dan is de oplossing feitelijk heel simpel. Ga inzoomen. Gebruik een langer brandpunt en je zult zien dat je daarmee de kleuren een groter deel van het beeld kan laten vullen. Eventueel oninteressante kleuren hou je op die manier gewoon uit beeld.

Een reklame boodschap
Met groothoek gefotografeerdmet meer tele gefotografeerd

Door de beeldhoek kleiner te maken, krijg je dus minder lucht op de foto. In de rechterfoto is daardoor alleen de het gekleurde deel van de lucht in beeld, en mis je de blauwe lucht daarboven. Kleuren lijken daardoor veel intenser, en de ochtendschemering veel indrukwekkender.
Een foto met een enorme beeldhoekeen foto met een kleinere beeldhoek

Juist door te zorgen voor een kleinere beeldhoek lukt het om alleen de gekleurde lucht in beeld te brengen. Dit heeft wel het effect dat de bomen groter in beeld staan. Dit is te corrigeren door verder van de bomen te gaan staan, indien mogelijk.

Hou echter één ding in het oog. Door in te zoomen wordt het deel van de foto met de kleuren groter in je foto weergegeven. Als je echter een interessante voorgrond hebt, valt die waarschijnlijk buiten beeld. Het zal misschien zelfs nodig zijn om een nieuwe compositie te zoeken.

Gelukkig is er ook een oplossing. Inzoomen zodat alleen de achtergrond groter in beeld komt, en de voorgrond niet.

Inzoomen zonder de voorgrond in te zoomen

In de bovenstaande voorbeelden heb ik een langer brandpunt gekozen om de intens rode lucht aan de horizon groter in beeld te krijgen. Maar als je een voorgrond erbij in beeld wilt hebben wordt dat lastiger. Door in te zoomen valt dat uiteindelijk buiten beeld.

Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Heb je een mooie voorgrond gekozen, maar je wilt de achtergrond groter in beeld hebben? Dan moet je inzoomen en tegelijkertijd de afstand tot je voorgrond vergroten. Als je het brandpunt twee keer zo lang maakt zodat de intens rode lucht vier keer zo groot wordt, dan kun je de voorgrond toch in beeld houden door de afstand tot je voorgrond twee keer zo lang te maken.

Waarom wordt bij 2x inzoomen de achtergrond 4x zo groot?
Omdat je zowel in de lengterichting als de verticale richting het beeldveld 2x zo klein gaat maken.
Je beeld wordt daarom 4x zo groot (2 x 2 = 4)

Op deze manier krijg je toch die intens rode lucht in de achtergrond, die het grootste deel van je foto vult, compleet met het onderwerp van je keuze in de voorgrond.

met groothoekmet tele

Door meer tele te gebruiken zorg je ervoor dat in de achtergrond alleen de kleuren van de zonsondergang in beeld komen, en niet de blauwe lucht. Is je onderwerp wel in de juiste grootte, zoals de boomstronk in deze foto’s, dan moet je bij gebruik van meer tele evenredig verder naar achteren gaan staan. Dan blijft de stronk dezelfde grootte, terwijl de achtergrond in grootte toeneemt.

Alleen als het mogelijk is

Voor deze techniek is natuurlijk wel vereist dat je de ruimte hebt om naar achteren te lopen, om de afstand tot je voorgrond te vergroten. Als er een ravijn achter je is, of een rivier, of een snelweg, dan zal dit misschien niet mogelijk zijn. Of deze techniek gebruikt kan worden hangt dus af van waar je bent.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette Schoof
Annette Schoof
3 jaren geleden

Dank je voor de heldere uitleg. Echt iets om goed mee te oefenen. Ook leuk zoals het getoond werd in het blog.

Ria
Ria
3 jaren geleden

dit is een goede duidelijke uitleg

Els Blomme
Els Blomme
3 jaren geleden

Dàt is nog eens een goeie, nieuwe tip. Bedankt.

Vercauteren Freddy
Vercauteren Freddy
3 jaren geleden

Heel goede tip! Gebruik je lichaam en de zoom om het mooiste plaatje te maken.