Ben jij bang om mis te grijpen? Dat je een objectief niet in je tas hebt als je denkt het nodig te hebben? Of een flitser, voor het geval dat? Misschien een microfoon en een gimbal als je toch onverwacht een video wilt opnemen. Een superteleobjectief mocht je toch een vogel zien. Hoeveel apparatuur neem jij mee? Stop je alles in je tas, of maak je een keuze en laat je de rest thuis? Wat is de beste keuze?
Geschatte leestijd: 7 minuten
Jij hebt hem of haar ongetwijfeld rond zien lopen, de fotograaf of fotografe die een enorme fototas bij zich draagt met alle apparatuur erin die in bezit is. Op die manier kom je nooit voor verrassingen, want je grijpt nooit mis. Je weet immers nooit wat je treft. Ben jij zo’n fotograaf, die alles mee wil nemen? Hoeveel apparatuur neem jij dan mee?
Met een doel op pad
Ga je met een doel op pad, dan weet je in principe wat nodig hebt. Ga je in een vogelhut zitten, dan heb je aan een telezoomobjectief genoeg, samen met een statiefkop om het geheel op te zetten. Misschien neem je een extra zoomobjectief mee, voor de zekerheid. Wat je niet mee hoeft te nemen is een macro objectief, of een groothoek objectief. Flitsers is niet nodig, net zomin als filters.
Ga je op pad om een familie op de foto te zetten, dan heb je geen extreem teleobjectief nodig. Voor een kleine familie is een 35mm of 50mm objectief genoeg, voor een grote familie een 24mm. Een 85mm is al snel te lang, laat staan een 70-200mm. Maar je hebt misschien wel één of twee flitsers nodig, zeker als je binnen fotografeert.
Wanneer je op fotoreis gaat naar een mooie locatie, hangt het van het reisdoel af wat je mee wilt nemen. Voor landschappen heb je aan een extreme groothoek en een tele objectief vaak voldoende. Ga je dieren fotograferen, dan wil je natuurlijk een teleobjectief. Flitsers, macro objectief en filters heb je in dat laatste geval niet nodig.
Ben je gewoon op vakantie, en wil je mooie vakantiefoto’s hebben, ga dan niet op pad met drie of vier objectieven, een statief, filters en flitsers. Pak een all-round zoomobjectief, waar je in de meeste gevallen voldoende aan hebt. Neem eventueel een klein en licht reisstatief mee om ook eens samen op de foto te komen.
Zonder doel op pad
Ga je zonder doel op pad, dan wordt het moeilijker. Wat ga je nodig hebben? Dat is het moment dat je misschien meer ter beschikking wil hebben. Maar hoeveel apparatuur neem je dan echt mee? Pak je alles wat je hebt, of maak je een keuze?
Wanneer je kritisch nadenkt, dan zal je merken dat veel meenemen niet altijd de beste keuze is. Ook als je zonder een doel op pad gaat. Uiteindelijk zal het meeste ongebruikt in de tas blijven zitten. Misschien zeg je dan: “Je zult zien dat als ik het niet bij me had, ik het nodig had.” Maar is dat wel zo? De werkelijkheid is, dat als je het niet bij. je hebt, je er niet eens over nadenkt. Je roeit met de riemen die je hebt.
Roeien met de riemen die je hebt
We denken dat we heel veel apparatuur nodig hebben. Een objectief hiervoor, een objectief daarvoor. Een statief, en misschien nog een voor de zekerheid. Een groothoek, en nog een ultragroothoek erbij. Een lichtgevoelig standaard objectief omdat die zo goed of bijzonder zijn en een macro objectief omdat iedereen op de fotoclub er ook een heeft.
Het probleem waar je op de plek van bestemming waarschijnlijk tegenaan loopt is keuzestress. Moet ik dit objectief kiezen, of is het andere toch beter? Ik herinner me een bekende Nederlandse fotograaf die maar liefst drie fototassen mee in het vliegtuig nam omdat hij niet mis wilde grijpen. Het is een hoop sjouwen, en waarschijnlijk heeft hij daar elke dag opnieuw een keuze moeten maken wat hij op pad wilde nemen. Want alles meenemen is niet praktisch, laat staan mogelijk.
Hoeveel apparatuur neem jij mee? Wil je alles bij je hebben, of roei je met de riemen die je hebt? Of beter gezegd, fotografeer je met de apparatuur die je gekozen hebt toen je van huis weg ging? Of ben je iemand die continu denkt hoe het zou zijn met het objectief dat je niet bij je hebt, of zelfs niet in bezit hebt?
Een extra voordeel
Een betere fotograaf is niet iemand die een keuze moet maken uit apparatuur die ter beschikking is. Het is de fotograaf die met de apparatuur die hij of zij op dat moment gebruikt, en de beperkingen die er dan zijn, de best mogelijke foto kan maken.
Ga daarom fotograferen met het objectief dat je bij je hebt, en denk niet verder na over de apparatuur die je niet bij je hebt. Zoek daarmee de best mogelijke compositie, beelduitsnede en belichting. Het dwingt je tot beter kijken, en het zal je uiteindelijk een betere fotograaf maken.
Hoeveel apparatuur neem jij mee?
Om meer te weten te komen wat ik zoals meeneem als ik op fotoreis ga, wil ik je graag verwijzen naar een speciaal artikel daarover. maar ik ben ook heel benieuwd hoe jij op pad gaat. Neem jij alles mee, of maak je een keuze. Ik nodig je uit om je mening en keuze in een reactie onder dit bericht te plaatsen.
Heel herkenbaar, voorheen nam ik ook alles mee, maar gebruikte er een fractie van. Nu heb ik een handzame tas die ik inricht voor het doel. Voor landschappen neem ik m’n ultragroothoek mee en een 24-70, filters en statief. Voor macro pak ik dezelfde tas en vul die met de benodigde apparatuur incl. flitser opvouwbaar reflectiescherm etc. Voor buiten modellen fotografie heb ik een strand karretje van Caruba, waar ik alles mee kan nemen.
Geen tele voor landschappen? Dat kan een gemis zijn.
als ik een tele zou hebben, zou ik em zeker meenemen.. komt vast nog.
Hallo Nando, voor het digitale tijdperk had ik zoveel objectieven dat ik telkens we op vakantie gingen moest kiezen welk lens ik zou thuislaten! Nu heb ik een 16/35 een 70/200 beiden F4 en enkele jaren geleden kwam daar een macro 90 mm F 2.8, ook goed voor portret bij.Misschien dat daar met de tijd nog een 50mm bijkomt. Flits neem ik nog zelden mee op vakantie, tenzij in het najaar als ik macro wil doen in een bos. Heb op dit moment niet de intentie om nog een objectief bij te kopen. Heel tevreden met wat ik nu heb.… Lees verder »
Wat heerlijk, een tevreden mens.
Je hebt een mooie set objectieven. En geen keuzestress.
Dank je voor je reactie, Freddy.