Hoogmoed komt voor de val

We vertrouwen op onze spullen, waar we veel geld aan uitgegeven hebben. Een draadriem, een fototas, en alles wat we nog meer voor onze fotografie gebruiken. Maar gebruik betekent ook slijtage, hoe zorgvuldig we er ook mee omgaan. Laat je niet verrassen, en denk niet dat het jou niet kan gebeuren. Hoogmoed komt voor de val.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Na een lange dag stonden we op de dijk bij Holwerd de zonsondergang te fotograferen. De camera op statief en een objectief voorzien van filters om het fantastische licht van de ondergaande zon op het droog gevallen wad vast te leggen. En toen gebeurde het; een vloek, een klap en een doffe plons.

Daar ging een dure Nikon D610 tuimelend van de dijk. Het 16-35mm Nikkor objectief brak volledig af en verdween in het zuigende slik, voor altijd verloren. De camera zelf bleef dit lot gelukkig bespaard, en daarmee waren tevens de foto’s van die dag gered.

De schade aan de Nikon D610 na een val van het statief. Het objectief is voor altijd in het slik verdwenen
De schade aan de Nikon D610 na een val van het statief. Het objectief is voor altijd in het slik verdwenen

Dit vond plaats in november 2014. Het niet goed monteren van de camera op het statief was de oorzaak. Een ongeval als dit is kostbaar, waarbij een goede verzekering de financiële pijn kan verlichten.

Hoe goed we ook verzekerd zijn, dit is iets wat niemand wil meemaken. Daarom zijn we allemaal voorzichtig met de dure apparatuur die we gebruiken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Even een onoplettend moment, of een blindelings vertrouwen in bijvoorbeeld een draagriem of een statief kan grote consequenties hebben.

Een slecht bevestigde koppelplaat
Door een slecht bevestigde koppelplaat kan de camera verdraaien of in het slechtste geval los laten

Ook ik heb schade gehad

Helaas heb ik zelf ook het nodige mee gemaakt, waarbij ik tot op heden altijd veel geluk heb gehad. Schade door een laser is dan iets wat puur pech genoemd kan worden, maar het vallen van een camera of het vallen met de camera is iets wat eenvoudig voorkomen had kunnen worden indien ik wat voorzichtiger was geweest.

Het zijn echter niet die voorvallen waar dit artikel om draait. Het zijn de situaties waarbij we teveel blind vertrouwen hadden op de apparatuur en accessoires die we gebruiken

Ik heb een aantal van die situaties gehad, waarbij ik ze gelukkig op tijd zag: een balhoofd dat niet langer muurvast op het statief zat, of het geleidelijk losraken van de camera riem. Voor dat laatste was een eenvoudige oplossing beschikbaar: gewoon op een andere manier de draagriem bevestigen.

Voor alle andere bijna ongevallen is er maar één goede oplossing: blijf je apparatuur controleren, elke keer weer.

Een perfecte manier om je draagriem te bevestigen, met meer zekerheid dat het goed vast blijft zitten. Ik heb er eerder al een tutorial over geschreven
Een perfecte manier om je draagriem te bevestigen, met meer zekerheid dat het goed vast blijft zitten. Ik heb er eerder al een tutorial over geschreven

Blijf je apparatuur controleren, elke keer weer

Het controleren van je apparatuur is heel eenvoudig; bekijk alles elke keer voor je op pad gaat, of voor je gebruik gaat maken van je camera, objectieven, statief, flitser, of lampen. denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Zit de camerariem / draagband nog steeds goed vast,
  • Werkt de rits of ritsen van je cameratas naar behoren,
  • Zit de statief gondel van je objectief goed,
  • Zit je statief-koppelplaatje goed vast op je camera, en zit er geen speling op,
  • Is je objectief goed vastgedraaid op de camera,
  • Zit de flitser goed op de flitsschoen en vergrendeld,
  • Is het balhoofd, driewegkop of schommelkop goed vastgedraaid op het statief,
  • Heb je de camera goed op het statief verankerd,
  • Is de filter adapter ring goed vastgeschroefd op je objectief, en zit de filterhouder er correct op,
  • Zit je studiolamp goed op het statief vastgezet,

Dit is natuurlijk maar een greep van de – bijna voor de hand liggende – dingen wat je continu kunt en moet controleren. Doe dit voor je gaat fotograferen, wen het je aan en het kan hele vervelende momenten voorkomen waarvan je later denk: had ik het maar even gecontroleerd voor ik…

Een reklame boodschap
Als je zo rond loopt moet je zeker weten dat je camera goed op het statief vast zit, je lens stevig op de camera, je balhoofd stevig op het statief en goed vergrendeld... Eigenlijk is het gewoon beter om het niet te doen... Doe je het toch, zorg ervoor dat je alles goed gecontroleerd hebt...
Hoogmoed komt voor de val
Als je zo rond loopt moet je zeker weten dat je camera goed op het statief vast zit, je lens stevig op de camera, je balhoofd stevig op het statief en goed vergrendeld… Eigenlijk is het gewoon beter om het niet te doen… Doe je het toch, zorg ervoor dat je alles goed gecontroleerd hebt… (foto: Hetwie)

Lees ook de tips voor goed statief gebruik om ongelukken te voorkomen
Handleiding voor het statief – deel 2: Stabiliteit

Waar je ook alert op moet zijn

Maar is zijn nog enkele andere dingen waar je heel erg alert op moet zijn, en wat je elke keer toch wel moet controleren. Misschien zijn deze dingen nog wel belangrijker dan de voor de hand liggende zaken die ik eerder noemde.

Ik heb het over mogelijke schade en slijtage aan je fototas, camerariem, koppelingen, kortom: apparatuur en accessoires in het algemeen.

Een Blackrapid draagriem, bijvoorbeeld, is een prachtig product, maar er zijn fotografen waarbij het bevestigingsmateriaal los kwam of zelfs af brak. Los van de vraag waar de schuld lag, is het altijd – maar dan ook altijd – verstandig om een schroef, een beugel of een riem te controleren op schade, verbuigingen, rafels, scheuren of breuk.

Doe dit altijd voor je op pad gaat, en desnoods nadien. Zie je iets wat je niet vertrouwt, dan kun je er iets aan doen voor het te laat is. Voorkomen is beter dan genezen, hoe goed je verzekering ook is.

En zeg niet: “dit gebeurt niet bij mij want ik koop de beste kwaliteit,” want ook de beste kwaliteit kan een keer falen.

De Spider Pro. Dit soort systemen zijn van hoogwaardig en slijtvast materiaal gemaakt, maar ook dat kan na verloop van tijd sporen van gebruik vertonen. Beter om het regelmatig te controleren of scheuren, breuken en of alles nog goed werkt. Hoogmoed komt voor de val
De Spider Pro. Dit soort systemen zijn van hoogwaardig en slijtvast materiaal gemaakt, maar ook dat kan na verloop van tijd sporen van gebruik vertonen. Beter om het regelmatig te controleren op scheuren, breuken en of alles nog goed werkt.

Alles kan slijten, zelfs de beste materialen

Dit geld natuurlijk ook voor een flitsschoen of een statief.  Vertoond de flitsschoen van je flitser kleine scheuren (omdat je bijvoorbeeld ergens tegenaan bent gestoten tijdens je voorgaande fotosessie), dan weet je dat de kans dat de flitser uiteindelijk van de camera valt aanwezig is.

Ben je met je statief tussen stenen klem geraakt, en zit er een minieme knik in een statiefpoot (wat achteraf de reden was waarom die ene statiefpoot zo slecht ineen schoof) dan weet je dat het statief misschien niet meer helemaal te vertrouwen is.

Wil je weten hoe je een statief schoon maakt om een goede werking te garanderen?
Lees dan mijn artikel Een statief schoonmaken

Of er zitten losse draden bij de schouderband van je rugzak, daar waar de schouderband aan de tas vast gestikt zit. Of de rits van je rugzak sluit niet goed meer…

Vertrouw jij de ritssluiting van je rugzak? Controleer je ooit of de rits ook daadwerkelijk goed werkt, sluit en vooral gesloten blijft? Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als de rits om wat voor reden ook open gaat staan (foto: Hetwie)
Hoogmoed komt voor de val
Vertrouw jij de ritssluiting van je rugzak? Controleer je ooit of de rits ook daadwerkelijk goed werkt, sluit en vooral gesloten blijft? Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als de rits om wat voor reden ook open gaat staan (foto: Hetwie)

Dit zijn allemaal simpele dingen die je vooraf en eventueel na een dag fotograferen kunt controleren. Dat hoeft niet veel tijd te kosten, zeker niet als je het met regelmaat doet. Misschien was het honderd keer onnodig, maar als het één enkele val van een camera kan voorkomen ben je blij dat je vooraf zag dat er iets niet in orde was.

Zorg dat je alles blijft controleren op gebreken en je kunt jaren en jaren plezier hebben van je apparatuur zonder je zorgen te hoeven maken.
Zorg dat je alles blijft controleren op gebreken en je kunt jaren en jaren plezier hebben van je apparatuur zonder je zorgen te hoeven maken over slijtage of defecte spullen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Lambrichs
7 jaren geleden

‘Open deuren’?
Het zou eigenlijk wel zo moeten zijn, maar uit eigen ervaring weet ik dat dit helaas niet zo is!
Daarom attendeer ik de deelnemers aan mijn workshops hier ook steeds op.
Thanks voor de reminder en voor het completeren van mijn eigen ‘lijstje’, Nando.
Gr. Peter