IJs

Na een kort bezoek aan de openbare bibliotheek in Meijel, waar mijn expositie “Vol op Stoom” op dit moment te zien is, hebben we nog even door de Groote Peel gewandeld. De zon wist even door donkere dikke bewolking te breken waardoor het een perfecte temperatuur voor een wandeltocht was.

Een schilderachtige landschap op momenten dat het licht door de bewolking brak

De kleine vennetjes en plassen water waren bedekt met een dunne laag ijs, vol met prachtige patronen die soms op bloemen leken, soms op bladeren en soms op veren. Door het ijs braken de stengels van het pijpestrootje en pitrus, gevangen in de koude greep van het ijs.

IJsveren
Pitrus in het ijs

De prachtige patronen in het ijs waren teer en breekbaar. Maar ook de ijspegels die aan het rieten dak van de oude boerderij bij Buitencentrum de Pelen staat. Alle prachtige vergezichten ten spijt waren juist deze kleine kwetsbare ijspegels wat de meeste aantrekkingskracht had.

De neiging om deze al ijspegels aan het rieten dak van een afstandje te fotograferen is groot. Maar door met een lange brandpuntsafstand en kleine scherptediepte aan de slag te gaan krijgen deze ijspegels een hele andere dimensie. Doordat de scherptediepte zo klein wordt krijgt deze ijspegel op de foto alle aandacht. In onze gedachten zien we de andere ijspegels in de foto vanzelf.

IJspegels aan het rieten dak van een oude boerderij

Het bleef niet bij deze ijspegels. Aan het gebouw van Buitencentrum de Pelen hangen kettingen om de waterafvoer van het dak in goede banen te leiden. Door de wisselende sneeuw, dooi en vorst zijn de kettingen volledig in ijs gevat. Met een een heerlijk zonnetje begint dit ijs te smelten.

Ook hier is gebruik gemaakt van het effect van een kleine scherpte en een lang brandpunt. Hierdoor zijn alle details in de achtergrond vervaagd. Alle aandacht komt op de ijspegels zonder dat er enige afleiding is. De geringe scherptediepte is dè grote kracht van een telelens in dit soort fotografie.

 

3 Replies to “IJs”

  1. Opnieuw een prachtig Peellandschap maar de ijspegels aan het rieten dak doet daar niet voor onder.
    Inderdaad maakt de kleine DOF hier de foto. Ook de compositie en kleuren vind ik goed vastgelegd.

    Gr. Jan

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)