IJsbloemen

Terwijl de hommels zoemend het werk verrichtten in de lavendel glinsterden de ijsbloemen in het zonnetje. Een prachtig onderwerp om lekker te spelen met het macro objectief. Deze bloemen stonden wel stil, in tegenstelling tot de hommels.

Geschatte leestijd: 3 minuten

IJsbloemen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, geen patronen op bevroren ramen. Het zijn echte bloemen, heten officieel Dorotheanthis en stonden vroeger ook bekend als Mesembryanthemum. Kenmerkend zijn de ‘druppels ijs’ die onder de bloemkronen hangen. Maar het opvallendste is de kleur.

IJsbloemen
IJsbloem (Dorotheanthus) in al haar pracht

Kleurrijke ijsbloemen

De kleurenpracht van ijsbloemen staat loodrecht tegenover de veelal donkere of sombere uitstraling die mijn landschapsfoto’s kunnen hebben. Dit grote contrast maakt het zo leuk om er een keer mee te spelen.

De geduldige ijsbloemen, met al haar kleurenpracht vormt een mooi onderwerp om te fotograferen met een (hele) kleine scherptediepte. Ik gebruik natuurlijk het macro objectief met een brandpuntafstand van 100mm. In combinatie met een 25mm tussenring natuurlijk. Met diafragma f/2,8 is de scherptediepte op 30cm afstand dan niet meer dan een paar millimeter.

Een reklame boodschap

Wil je meer weten over scherptediepte?
Lees dan mijn uitleg op
Scherptediepte in de praktijk

IJsbloemen
EF 100mm macro @ f/2,8 + 25mm tussenring

Het doel was het vastleggen van de details van de ijsbloemen terwijl deze opgaat in de omgeving. Het zonlicht is om twee reden een vereiste. Het brengt de kleuren tot leven, en het zorgt ervoor dat de ijsbloemen open gaat. Zonder zon, met somber weer, blijven de ijsbloemen dicht.

IJsbloemen

Spelen met kleine scherptediepte

Hoewel het fotograferen van beweeglijke insecten met een grote scherptediepte de kans op een scherpe foto vergroot, levert het spelen met onscherpte vaak veel spannendere beelden op.

Ondanks dat de grote lensopening een snelle sluitertijd mogelijk maakt is het gebruik van een statief een verplichting: één ademhaling is voldoende om de scherpte op de verkeerde plaats te laten vallen. Dit betekent lekker rustig en ongehaast foto’s maken.

IJsbloemen
IJsbloem met de ‘ijsdruppels’ duidelijk in beeld

Het fotograferen van de ijsbloemen is leuk om te doen. Het is zeker voor herhaling vatbaar.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…]  De foto die ik hiervoor ingezonden heb is hier al in een blogbericht verschenen (lees: IJsbloemen). Afgelopen zaterdag stond onverwacht een koerier aan de deur met een pakketje voor mij. Juiste […]

Geedebee
11 jaren geleden

Heel mooie reeks met prachtige kleuren…een feest voor het oog.

Pictures by Gaab
11 jaren geleden

Leuk hoor, om jou eens totaal iets anders te zien doen! De derde foto is super. Enorm kleine dof, met de zachte kleuren in de achtergrond. Fraai hoor!