Menu Sluiten

IJsbloemen

Terwijl de hommels zoemend het werk verrichtten in de lavendel glinsterden de IJsbloemen in het zonnetje. Een prachtig onderwerp om lekker te spelen met het macro objectief. Deze bloemen stonden wel stil, in tegenstelling tot de hommels.

IJsbloemen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, geen patronen op bevroren ramen. Het zijn echte bloemen, heten officieel Dorotheanthis en stonden vroeger ook bekend als Mesembryanthemum. Kenmerkend zijn de ‘druppels ijs’ die onder de bloemkronen hangen. Maar het opvallendste is de kleur.

Advertisements
IJsbloem (Dorotheanthus) in al haar pracht

De kleurenpracht staat loodrecht tegenover de veelal donkere of sombere uitstraling die mijn landschapfoto’s hebben. Dit grote contrast maakt het zo leuk om er een keer mee te spelen.
Het geduldige bloemetje, met al haar kleurenpracht vormt een mooi onderwerp om te fotograferen met een (hele) kleine scherptediepte. De keuze is natuurlijk het macro objectief met een brandpuntafstand van 100mm, in combinatie met een 25mm tussenring, en diafragma f/2,8. De scherptediepte op 30cm afstand is dan niet meer dan een paar millimeter.

EF 100mm macro @ f/2,8 + 25mm tussenring

Het doel was het vastleggen van de details van de bloem terwijl deze opgaat in de omgeving. Het zonlicht is om twee reden een vereiste: het brengt de kleuren tot leven, en het zorgt ervoor dat de bloem open gaat. Zonder zon, met somber weer, is de bloem dicht.

Advertisements

Hoewel het fotograferen van beweeglijke insekten met een grote scherptediepte de kans op een scherpe foto vergroot (zoals de hommels), levert het spelen met onscherpte veel spannendere beelden op.
Ondanks dat de grote lensopening een snelle sluitertijd mogelijk maakt, is het gebruik van een statief een verplichting: één ademhaling is voldoende om de scherpte op de verkeerde plaats te laten vallen. Dit betekent lekker rustig en ongehaast foto’s maken.

IJsbloem met de ‘ijsdruppels’ duidelijk in beeld

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

[…]  De foto die ik hiervoor ingezonden heb is hier al in een blogbericht verschenen (lees: IJsbloemen). Afgelopen zaterdag stond onverwacht een koerier aan de deur met een pakketje voor mij. Juiste […]

Geedebee
8 jaren geleden

Heel mooie reeks met prachtige kleuren…een feest voor het oog.

Pictures by Gaab
8 jaren geleden

Leuk hoor, om jou eens totaal iets anders te zien doen! De derde foto is super. Enorm kleine dof, met de zachte kleuren in de achtergrond. Fraai hoor!

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x