IJsland en de watervallen

Skógafoss

Wat gebeurt er als je ijs en vuur combineert? Dan smelt het ijs en stroomt het water van de gletsjers naar zee. Daar waar het verval groot is vind je een waterval. IJsland is rijk aan watervallen. Sommigen groot, andere klein. Soms is het verval een paar meter, en in andere gevallen vele tientallen meters. Tijdens de reis voor Fotografie-reizen.nl bezochten we ook de watervallen. Dit blogbericht gaat over IJsland en de watervallen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Watervallen en Vik op IJsland
Fotograferen aan de rand van de Faxi waterval

Het is onmogelijk om in IJsland alle watervallen in slechts één enkele week te bezoeken. We hebben in de acht dagen die we op het eiland door brachten een select aantal bezocht. Dat betekende dat we veel van de watervallen die we onderweg naar het gletsjermeer zagen hebben overgeslagen. Hoe fotogeniek deze ook waren. Hadden we die wel bezocht, dan was twee weken niet eens voldoende geweest.

Lees ook mijn andere blogberichten over
Het ijs van IJsland
Impressies van IJsland
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland
Een landschap in zwartwit

In totaal hebben we op IJsland vier watervallen bezocht, waaronder de welbekende Gullfoss die onderdeel uitmaakt van de Golden Circle. Toch zijn het de kleinere die ik als de ware pareltjes beschouw. Ze zijn misschien minder gefotografeerd, en daarom op hun beurt uniek. Hoewel… alles is al honderden keren gefotografeerd op IJsland. Maar dat maakt het zelf fotograferen zeker niet minder leuk.

Gullfoss, de Gouden Waterval

De Gullfoss in volle glorie

De Gullfoss wordt de gouden waterval genoemd. Niet omdat deze in de Golden Circle van IJsland ligt, maar omdat het zonlicht vaak een gouden gloed in de waternevel veroorzaakt. Er zijn ook vaak regenbogen te zien, alleen niet toen wij daar stonden. De zon stond daar nog te laag voor aan de hemel. De kloof waarin de Gullfoss ligt is 70 meter diep en 20 meter breedt. De Hvità, ofwel Witte rivier valt hier in twee trappen maar liefst 32 meter omlaag.

Wil je een waterval fotograferen? Dan bepaalt de sluitertijd de uitstraling.
Lees Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto? om erachter te komen.

Faxi, ook wel Tungufoss of Vatnsleysufoss

Faxi watervall ijsland
De Faxi is een fotogenieke waterval niet ver van Gullfoss vandaan.

Vlakbij Gullfoss ligt een kleinere waterval, genaamd Faxi. Het is een brede waterval die goed te bereiken is. Hoewel minder indrukwekkend als de Gullfoss, is deze toch zeker de moeite waard. Naast de waterval ligt een zalmtrap, een kunstmatige constructie voor de zalmen om stroomopwaarts te zwemmen. Er wordt schijnbaar weinig gebruik van gemaakt door deze vissen. De Faxi is op IJsland een van de verborgen fotogenieke watervallen.

Een reklame boodschap

De Kvernufoss

Kvernufoss
Kvernufoss valt van de kliff in de smalle kloof. Je kunt tot achter deze waterval komen.

Ooit lag de zuidelijke kustlijn van IJsland een stuk noordelijker. De kustlijn was toen een klif die inmiddels vijf kilometer landinwaarts terecht is gekomen door het omhoogrijzen van het eiland na de laatste ijstijd. Kun je het voorstellen dat destijds op IJsland de watervallen in zee vielen, net zoals dat nu veel op de Faeroër eilanden te zien is? Nu valt de Kvernufoss over de klif in een kloof naar beneden, waar een smal schapenpad er naartoe leidt. De waterval is 50 meter hoog, en het leuke van deze waterval is de mogelijkheid om erachter te komen.

De bekende Skógafoss waterval

Skógafoss
Skógafoss met enkele van de vele bezoekers die er altijd wel zijn.

Ongeveer één kilometer ten Westen van de Kvernufoss ligt de Skógafoss waterval. Een prachtige, 25 meter brede waterval die maar liefst 60 meter loodrecht naar beneden valt. Het zal je niet verbazen dat ook dit de voormalige klif van de kustlijn was. Volgens de geruchten heeft een van de eerste kolonisten van IJsland een kist met goud achter de waterval verborgen. Als je de 326 treden tellende trap naast de waterval omhoog gaat, beland je op de warmebronnenweg (Laugarvegur) die naar Landmannalaugar leidt. Een gebied waar ik in 2022 voor Fotografie-reizen.nl ook naar toe zal gaan.

Een galerij

Het bezoek aan IJsland had maar een paar watervallen op de planning. Je zou er een hele reis aan kunnen besteden, als je wilt. Geniet van een greep van de foto’s die ik van de bovengenoemde watervallen heb gemaakt.

Lees meer over de reis naar IJsland

Lees ook mijn andere blogberichten over
Het ijs van IJsland
Impressies van IJsland
Het geologisch actieve IJsland
Het noorderlicht op IJsland
Een landschap in zwartwit

De reis naar IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Canon Nederland stelde drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle foto’s in IJsland, waaronder die van de watervallen, gemaakt heb. Als camera heb ik mijn eigen Canon EOS R5 gebruikt.

fotoset voor het fotograferen op het geologisch actieve ijsland
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb

Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paulus
Paulus
2 jaren geleden

Schitterende foto’s. IJsland staat ook nog op mijn lijstje, nu nog meer !

Alie
2 jaren geleden

Supermooie foto’s van IJsland. Wij zijn er zelf ook geweest, ik herken bijna alle watervallen. Krijg weer zin om er heen te gaan.

Job de Lange
2 jaren geleden

Prachtige foto’s Nando! Vooral de ijsstructuren vind ik heel bijzonder. Magische vormen.