Ik ga naar het buitenland

Idę za granicą. Ik ga naar het buitenland. Ik hoop dat ik het goed naar het Pools vertaald heb, want dat is het land waar de expositie ‘Stilte in de Peel’ in de maanden september en oktober van 2012 naar toe gaat.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik ga naar het buitenland met de expositie stilte in de peel

De expositie Stilte in de Peel zoals die in de laatste maanden van 2010 in Kessel te zien was

Naar Wolsztyn in Polen

De expositie ‘Stilte in de Peel’ gaat naar het cultureel-centrum in Wolsztyn, een stadje in de provincie Wielkopolska op ongeveer 100 kilometer afstand van Poznań. Vanuit Nederland is het ongeveer 800 kilometer ver.

De vroegere gemeente Maasbree heeft al sinds het eind van de jaren tachtig een jumelage met Wolsztyn. Deze relatie wordt door de huidige gemeente Peel en Maas voortgezet.

Een reklame boodschap

Wolsztyn is wereldwijd bekend vanwege het stoomlocomotievendepot. Er wordt nog steeds dagelijks met historische locomotieven een dienst onderhouden op Poznań.

Twee maal per dag rijdt de stoomtrein op en neer van Wolsztyn naar Poznań.

Samenwerking met Polen

De bibliotheek in Maasbree heeft een grote afdeling in de Poolse taal. Er zijn Pools-sprekende medewerkers aanwezig en er worden ook taallessen Nederlands voor Polen en Pools voor Nederlanders gegeven. Daarnaast worden er ook culturele activiteiten ontplooid en wordt er gewerkt aan een wederzijds beter begrip voor elkaars cultuur. 

In september, als de expositie ‘Stilte in de Peel’ in Wolsztyn van start gaat, begint een tentoonstelling in Maasbree en Baarlo over de bijdrage van het Poolse leger aan de bevrijding van Nederland. Veel Poolse militairen konden in 1945 niet terug naar Polen vanwege de Sovjet-bezetting. Zij moesten noodgedwongen in Nederland een nieuw leven beginnen. Deze tentoonstelling wordt geopend door de burgemeester van Wolsztyn. Tegelijkertijd wordt een website in de Poolse taal in gebruik genomen door de gedeputeerde.

Ik kijk er nu al naar vooruit. En wie weet kom ik nog in de gelegenheid om een bezoekje aan Wolsztyn te brengen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] informatie staat in het vorige bericht over de expositie: “Ik ga naar het buitenland“ Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeBe the first to like […]

Willem.
Willem.
11 jaren geleden

Je bent erg goed bezig Nando, een internationale expositie … doe maar ruig. 🙂

hetwie
11 jaren geleden

das zeker weer een opsteker. Enne ik wil dan wel mee naar Polen

Henk en Ria
Henk en Ria
11 jaren geleden

Nando, dit is hartstikke leuk, zo zie je maar waar je foto’s nog overal naar toe gaan !
Succes