Menu Sluiten

Ik ga naar het buitenland

Of beter gezegd: Idę za granicą.

Ik hoop dat ik het goed naar het Pools vertaald heb, want dat is het land waar de expositie ‘Stilte in de Peel’ in de maanden september en oktober dit jaar naar toe gaat.

Advertisements
De expositie Stilte in de Peel zoals die in de laatste maanden van 2010 in Kessel te zien was

De expositie ‘Stilte in de Peel’ gaat naar het cultureel-centrum in Wolsztyn, een stadje in de provincie Wielkopolska op ongeveer 100 kilometer afstand van Poznan. De vroegere gemeente Maasbree heeft al sinds het eind van de jaren tachtig een jumelage met Wolsztyn. Deze relatie wordt door de huidige gemeente Peel en Maas voortgezet. Wolsztyn is wereldwijd bekend vanwege het stoomlocomotievendepot. Er wordt nog steeds dagelijks met historische locomotieven een dienst onderhouden op Poznan.

Advertisements
Stoomlocomotieven van Wolsztyn

De bibliotheek in Maasbree heeft een grote Poolstalige afdeling. Er zijn Pools-sprekende medewerkers aanwezig en er worden ook taallessen Nederlands voor Polen en Pools voor Nederlanders gegeven. Daarnaast worden er ook culturele activiteiten ontplooid en wordt er gewerkt aan een wederzijds beter begrip voor elkaars cultuur. Op 10 juni is er een optreden van Mr. Polska en op 31 augustus komt er een Poolse auteur op bezoek.

In september, als de expositie ‘Stilte in de Peel’ in Wolsztyn van start gaat, begint een tentoonstelling in Maasbree en Baarlo over de bijdrage van het Poolse leger aan de bevrijding van Nederland. Veel Poolse militairen konden in 1945 niet terug naar Polen vanwege de Sovjet-bezetting. Zij moesten noodgedwongen in Nederland een nieuw leven beginnen. Deze tentoonstelling wordt geopend door de burgemeester van Wolsztyn. Tegelijkertijd wordt een Poolstalige website (sociale media) in gebruik genomen door de gedeputeerde.

Ik kijk er nu al naar vooruit. En wie weet kom ik nog in de gelegenheid om een bezoekje aan Wolsztyn te brengen.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

[…] informatie staat in het vorige bericht over de expositie: “Ik ga naar het buitenland“ Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeBe the first to like […]

Willem.
Willem.
8 jaren geleden

Je bent erg goed bezig Nando, een internationale expositie … doe maar ruig. 🙂

hetwie
8 jaren geleden

das zeker weer een opsteker. Enne ik wil dan wel mee naar Polen

Henk en Ria
Henk en Ria
8 jaren geleden

Nando, dit is hartstikke leuk, zo zie je maar waar je foto’s nog overal naar toe gaan !
Succes

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x