Impressie workshop Natuurfotografie

de handout natuurfotografie

Een aantal jaar geleden is de eerste vraag gekomen: of ik workshops natuurfotografie geef. Ik ben daar altijd wat terughoudend in geweest omdat het opzetten daarvan niet echt makkelijk was. Eenvoudig met een groep de natuur intrekken zonder vastomlijnde lesstof leek me niet wat ik zelf wilde. In de jaren die sinds die eerste vraag voorbij zijn gegaan heb ik veel nagedacht over hoe ik deze workshop Natuurfotografie vorm moest geven. Afgelopen jaar kwam de vraag nogmaals: “Is het mogelijk om een workshop te geven voor onze fotoclub?” En dit keer heb ik ja geantwoord want de eerste opzet stond eindelijk op papier. In dit blogbericht geef ik een impressie van de workshop Natuurfotografie.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Digitale reader is uitgeprint een flink boekwerk geworden vol kostbare informatie over het fotograferen in de natuur
Digitale reader is uitgeprint een flink boekwerk geworden vol kostbare informatie over het fotograferen in de natuur

De fotoclub die me eerder dit jaar benaderde is de eerste groep die een ochtend les in het fotograferen in de natuur heeft gekregen, waarbij de locatie de voor mij relatief onbekende Loonse en Drunense Duinen was. Samen voor dag en dauw op pad. Garanties voor het weer heb je niet, dus je moet het doen met wat je treft. Voor deze workshop was dat een bewolkte hemel.

Gebruik maken van eenvoudige elementen in het landschap zoals een plas water
Gebruik maken van eenvoudige elementen in het landschap zoals een plas water

Impressie van de workshop Natuurfotografie

Ondanks de optimistische voorspellingen bleek die eerste workshop te beginnen in een somber grijze ochtendschemering. Terwijl het mooiste licht achter een dik wolkendek verborgen bleef gaf het me de gelegenheid om de deelnemers te laten kijken naar de omgeving. Kijken naar de elementen die in het landschap aanwezig zijn, en de lijnen en vormen die allemaal in een foto samen kunnen komen.

In dit geval gaven de kleuren van een zonsopkomst, hoe mooi ook, geen afleiding. Gelukkig opende de hemel zich naarmate de ochtend verstreek en werden we getrakteerd op een fijne blauwe lucht.

De Loonse en Drunense Duinen in de ochtendschemering
Impressie workshop Natuurfotografie
Impressie workshop Natuurfotografie

   

Impressie workshop Natuurfotografie
Het voordeel van de ochtend is de rust. Dagjesmensen komen niet voor 9:00 uur, zoals we gezien hebben.

Op pad bij de Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen is een locatie waar veel mensen op af komen; wandelaars met honden, (jonge) gezinnen, ruiters en hardlopers komen in grote getale af op deze uitgestrekte zandvlakte. Maar die komen pas na (ongeveer) 9:00 uur. Dat levert een mooi leeg landschap op, ongerept. Wanneer de dagjesmensen eindelijk toestromen raakt het uitgestrekte landschap bezaaid met personen, vooral dicht bij de toegangswegen van het gebied.

Zelf heb ik geen of nauwelijks tijd genomen om foto’s te maken. Het is ook niet de bedoeling om zelf foto’s te maken want mijn taak is het wegwijs maken in de natuurfotografie. Alle foto’s die ik gemaakt heb, en waarvan er een aantal in dit blogbericht staan, zijn dan ook gemaakt ter illustratie van de uitleg die ik gegeven heb (uitgezonderd de paar kiekjes met deelnemers van de workshop). Ze dienden als voorbeeld en als inspiratie want hoeveel je ook verteld: beelden zeggen meer dan duizend woorden.

Een ding heb ik zelf tijdens deze eerste workshop geleerd: het belangrijkste is de mensen te leren kijken naar het landschap en de elementen die daarin te zien zijn. Het is iets wat ik altijd onbewust gedaan heb, maar wat een goede fundering is voor het fotograferen. Gezien het enthousiasme dat bij de deelnemers merkbaar was ben ik daarin in mijn doel geslaagd (en anders hoor ik dat natuurlijk graag).

Impressie workshop Natuurfotografie
Impressie workshop Natuurfotografie

       

Een reklame boodschap
Impressie workshop Natuurfotografie

De tijd vliegt voorbij

Het lijkt lang; een vier uur durende workshop, maar als het eenmaal loopt blijkt de tijd om te vliegen. Voor ik het wist liep het tegen de middag.  Ik heb er bewust voor gekozen om geen echte fotowandeling te maken en dat bleek een goede keuze te zijn. Het gaat immers niet om de afstand die afgelegd wordt of om het gebied te laten zien.

Ook voor de workshops die nog komen is dat een belangrijk verschil. Mijn doel is het leren kijken en fotograferen van de omgeving, ongeacht welke omgeving dat is. Met de bagage die ik tijdens deze workshop geef moet het mogelijk zijn om zelf uitgebreid of lang op pad te gaan waarbij het geleerde in praktijk gebracht kan worden.

Tot slot laat ik nog enkele foto’s zien, een impressie van deze eerste, succesvolle workshop Natuurfotografie in de Loonse en Drunense Duinen. Ik dank iedereen voor hun deelname en ik kijk vooruit naar de komende workshops.

     

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deshamer
9 jaren geleden

Als het naslagwerk van net zo goede kwaliteit is als al je blogposts dan wil ik er graag 1 hebben, zijn ze ook los te koop? 🙂