Menu Sluiten

Impressie workshop Natuurfotografie

Een aantal jaar geleden is de eerste vraag gekomen: of ik workshops natuurfotografie geef. Ik ben daar altijd wat terughoudend in geweest omdat het opzetten daarvan niet echt makkelijk was. Eenvoudig met een groep de natuur intrekken zonder vastomlijnde lesstof leek me niet wat ik zelf wilde. In de jaren die sinds die eerste vraag voorbij zijn gegaan heb ik veel nagedacht over hoe ik deze workshop “Natuurfotografie” vorm moest geven. Afgelopen jaar kwam de vraag nogmaals: “is het mogelijk om een workshop te geven voor onze fotoclub?” En dit keer heb ik ja geantwoord want de eerste opzet stond eindelijk op papier.

Digitale reader is uitgeprint een flink boekwerk geworden vol kostbare informatie over het fotograferen in de natuur
Digitale reader is uitgeprint een flink boekwerk geworden vol kostbare informatie over het fotograferen in de natuur

Zoals de deelnemers van de workshops “Nachtfotografie” van een aantal jaar geleden weten, wil ik zorgen voor een soort naslagwerk; een digitaal boekwerk waarin de informatie over het fotograferen in verwerkt staat. Ik weet namelijk goed dat deelnemers van een workshop vaak overspoeld worden met informatie. Dat betekent dat na een paar dagen misschien nog maar de helft van de informatie is blijven hangen. Wat is er dan prettiger dan een bescheiden boekwerk waarin alles nog eens nagelezen kan worden? Voor de workshop “Nachtfotografie” heb ik een digitale reader geschreven. Voor de workshop “Natuurfotografie” moest er natuurlijk ook een komen. De moeilijkheid van deze laatste is dat het onderwerp zo breed en alomvattend is. Natuurfotografie is meer dan alleen een landschap of een ‘slimme’ instelling. Dat is dan ook elke keer de reden geweest, gedurende al die jaren, dat ik geen goede start heb kunnen maken. Inmiddels is deze digitale reader “Natuurfotografie” er gekomen. Een boekwerk van meer dan 50 pagina’s vol tips en voorbeelden, waarbij moeilijke theorie op een afstand is gehouden. De fotoclub die me eerder dit jaar benaderde is de eerste groep die een ochtend les in het fotograferen in de natuur heeft gekregen, waarbij de locatie de voor mij relatief onbekende Loonse en Drunense Duinen was.

Advertisements
Gebruik maken van eenvoudige elementen in het landschap zoals een plas water
Gebruik maken van eenvoudige elementen in het landschap zoals een plas water

Een workshop “Natuurfotografie” is helemaal aantrekkelijk als er in de mooie momenten van de dag gestart kan worden. Een ochtend met een mooie zonsopkomst is natuurlijk erg mooi. Helaas is het niet mogelijk om garanties voor het weer te geven. Ondanks de optimistische voorspellingen bleek die eerste workshop te beginnen in een somber grijze ochtendschemering. Terwijl het mooiste licht achter een dik wolkendek verborgen bleef gaf het me de gelegenheid om de deelnemers te laten kijken naar de omgeving, de dingen in het landschap en de lijnen en vormen die allemaal in een foto samen kunnen komen. In dit geval gaven de kleuren van een zonsopkomst, hoe mooi ook, geen afleiding. Gelukkig opende de hemel zich naarmate de ochtend verstreek en werden we getrakteerd op een fijne blauwe lucht.

De Loonse en Drunense Duinen in de ochtendschemering

      

Het voordeel van de ochtend is de rust. Dagjesmensen komen niet voor 9:00 uur, zoals we gezien hebben.

De Loonse en Drunense Duinen is een locatie waar veel mensen opaf komen; wandelaars met honden, (jonge) gezinnen, ruiters en hardlopers komen in grote getale af op deze uitgestrekte zandvlakte. Maar die komen pas na (ongeveer) 9:00 uur. Dat levert een mooi leeg landschap op, ongerept. Wanneer de dagjesmensen eindelijk toestromen raakt het uitgestrekte landschap bezaaid met personen, vooral dicht bij de toegangswegen van het gebied.

Zelf heb ik geen of nauwelijks tijd genomen om foto’s te maken. Het is ook niet de bedoeling om zelf foto’s te maken want mijn taak is het wegwijs maken in de natuurfotografie. Alle foto’s die ik gemaakt heb, en waarvan er een aantal in dit blogbericht staan, zijn dan ook gemaakt ter illustratie van de uitleg die ik gegeven heb (uitgezonderd de paar kiekjes met deelnemers van de workshop). Ze dienden als voorbeeld en als inspiratie want hoeveel je ook verteld: beelden zeggen meer dan duizend woorden. Een ding heb ik zelf tijdens deze eerste workshop geleerd: het belangrijkste is de mensen te leren kijken naar het landschap en de elementen die daarin te zien zijn. Het is iets wat ik altijd onbewust gedaan heb, maar wat een goede fundering is voor het fotograferen. Gezien het enthousiasme dat bij de deelnemers merkbaar was ben ik daarin in mijn doel geslaagd (en anders hoor ik dat natuurlijk graag).

       

Het lijkt lang; een vier uur durende workshop, maar als het eenmaal loopt blijkt de tijd om te vliegen. Voor ik het wist liep het tegen de middag.  Ik heb er bewust voor gekozen om geen echte fotowandeling te maken en dat bleek een goede keuze te zijn. Het gaat immers niet om de afstand die afgelegd wordt of om het gebied te laten zien. Ook voor de workshops die nog komen is dat een belangrijk verschil. Mijn doel is het leren kijken en fotograferen van de omgeving, ongeacht welke omgeving dat is. Met de bagage die ik tijdens deze workshop geef moet het mogelijk zijn om zelf uitgebreid of lang op pad te gaan waarbij het geleerde in praktijk gebracht kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat mijn digitale reader daarvoor uitstekend als naslagwerk kan dienen.

De inschrijvingen voor workshops die ik dit jaar in de Groote Peel geef lopen goed. De workshop “Natuurfotografie” op 18 oktober is binnen één week volgeboekt zodat ik een tweede datum heb gepland. Er is nog plaats bij de workshop op 1 november. De workshop “Nachtfotografie” op 4 oktober heeft ook nog enkele plaatsen vrij. Voor inschrijvingen verwijs ik graag door naar de inschrijfpagina’s op deze site. Maar wees snel want vol is vol. In 2015 moeten er nieuwe data volgen.

Inschrijving workshop “Natuurfotografie” (1 november)

Inschrijving workshop “Nachtfotografie” (4 oktober)

Tot slot laat ik nog enkele foto’s zien die – zoals ik al verteld heb – als voorbeeld hebben gediend tijdens deze eerste, succesvolle workshop Natuurfotografie in de Loonse en Drunense Duinen. Ik dank iedereen voor hun deelname en ik kijk vooruit naar de komende workshops.

     

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deshamer
8 jaren geleden

Als het naslagwerk van net zo goede kwaliteit is als al je blogposts dan wil ik er graag 1 hebben, zijn ze ook los te koop? 🙂

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x