Impressies van IJsland

Kerið tijdens zonsondergang

In dit blogbericht wil ik enkele prachtige locaties in IJsland laten zien die ik met en namens Fotografie-reizen.nl heb bezocht. Het zijn impressies van IJsland, en het laat in zekere mate ook de diversiteit van het eiland zien. Dit bericht is een vervolg op alle andere berichten die ik over IJsland heb geschreven.

Geschatte leestijd: 8 minuten

IJsland is meer dan alleen vuur en ijs. Er zijn veel plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. In dit blogbericht wil ik een overzicht laten zien van de plekken die we tijdens deze reis bezocht hebben. Ik noem het niet voor niets impressies van IJsland.

Wat ik in dit bericht laat zien geeft zeker geen compleet beeld van wat er te zien is op dit enorme eiland. Dat wil ik niet eens proberen. Lees ook mijn andere berichten die eerder verschenen zijn. Dat alles samen geeft perfect weer hoe deze reis is geweest. De andere impressies van IJsland zijn:

Bridge between Continents

Impressie van IJsland, bridge between continents
De belangrijkste scheur tussen de de Noord-Amerikaanse en Eurazië continentale plaat. De plek waar de Bridge between Continents gebouwd is.

IJsland ligt boven op de Midden-Altlantische rug, de plek waar de Noord-Amerikaanse en de Eurazië continentale plaat zich volgens de platentektoniek theorie van elkaar verwijderen. De Bridge between Continents is een symbolische brug die over de één van belangrijkste scheuren tussen deze twee tektonische platen gebouwd is. Het is die plek waar het bewijs van deze theorie werkelijk zichtbaar is. De Noord-Amerikaanse en Eurazië continentale platen drijven ongeveer 2 centimeter per jaar uit elkaar, ofwel 2 meter per eeuw. Met andere woorden, de opening met zwart zand is volgend jaar 2 centimeter breder geworden.

Bridge between Continents
Hier drijven de continenten met 2 meter per eeuw uit elkaar. Het is de plek waar nieuw land uit de Altlantische oceaan ontstaat.
Impressie van IJsland, zonsopkomst bij de bridge between continents
Zonsopkomst boven het geologisch nieuwe gebied van de Eurazië plaat.

Het Lavaveld Eldhraun

lavaveld Eldhraun
De weg die dwars door het lavaveld Eldhraun loopt.

Het lavaveld Eldhraun is ontstaan in 1793, tijdens de uitbarsting van de Lakagigar, een zogenaamde spleetvulkaan van 24 kilometer lang die uit 120 kraters bestaat. De uitbarsting duurde maar liefst negen maanden en wordt gezien als één van de meest catastrofale uit de IJslandse geschiedenis.

Een oppervlakte van 565 vierkante kilometer raakte bedolven onder een dikke laag lava, waar Eldhraun nu de stille getuige is. Over een lengte van 60 kilometer werden boerderijen en twee kerken bedolven door de lava. Door het vrijgekomen zwavelzuur tijdens deze uitbarsting, stierven gewassen en dieren. Gedurende drie jaar na deze uitbarsting kwam een kwart van de bevolking op IJsland om door voedselgebrek. Er wordt zelfs beweerd dat dit indirect de oorzaak was van de Franse Revolutie, want ook het Europese vasteland had last van dit natuurgeweld. Nu is Eldhraun bedekt met weelderig mos.

Impressie van IJsland, lavaveld Eldhraun
Het lavaveld Eldhraun is overal bedekt met mos.

De vulkaan Kerið

vulkaankrater Kerið
Toeristen op de rand van de vulkaankrater Kerið tijdens zonsondergang.

Het werd gedacht dat Kerið een exposiekrater was, maar inmiddels wordt aangenomen het een ingestorte vulkaankegel is. De vulkaan is naar verwachting 3.000 jaar gelegen ontstaan en de ingestorte krater meet 170 bij 270 meter. De krater is 55 meter diep met een kratermeer op de bodem. Er wordt vertelt dat het niveau van het meer stijgt als de vijf kilometer verderop gelegen meer op de 536 meter hoge berg Búrfell daalt.

Een reklame boodschap
Kerið tijdens zonsondergang
De zonsondergang boven de vulkaan Kerið.
Impressie van IJsland, de vulkaan Kerið.
Een prachtige avondschemering en een heerlijk einde van een prachtige dag.

Het meer Kleifarvatn

Impressie van IJsland, Kleifarvatn
Het meer Kleifarvatn, waar volgens de legendes een monster in zwemt. Echter, niemand heeft het ooit gezien.

Bovenop de splijtzone van de Midden-Altlantische rug ligt het meer Kleifarvatn. Het meer is ongeveer 97 meter diep en er zit volgens de legendes een monster in het meer. Na een aardbeving in 2000 begon het meer, dat geen aan- of afvoer via riviertjes heeft, water te verliezen. Maar vanaf 2008 stijgt het waterniveau wederom.

De kloof Fjaðrárgljúfur

Impressie van IJsland, Fjaðrárgljúfur
De kloof Fjaðrárgljúfur zoals de vogel het ziet.

Na de laatste ijstijd, toen het ijs zich terugtrok, ontstond er een gletsjermeer in een diepe vallei. Dit water brak uiteindelijk met geweld door en zo werd er een diepe kloof in het landschap gesleten. Dit is uiteindelijk de twee kilometer lange, en 100 meter diepe Fjaðrárgljúfur geworden, wat beschouwd wordt als een van de mooiste groene kloven in IJsland. De rivier die er doorheen stroomt is de Fjaðrá.

Fjaðrárgljúfur
De uitgang van de Fjaðrárgljúfur kloof met de rivier Fjarôa
Impressie van IJsland, Fjaðrárgljúfur
Fjaðrárgljúfur wordt niet voor niets door sommigen de mooiste kloof van IJsland genoemd.

Een video van IJsland

Ik heb tijdens deze reis een aantal video opnames gemaakt met mijn drone. Daarnaast heb ik enkele slow motion opnames met de Canon EOS R5 gemaakt, en een time lapse van het noorderlicht. Van al dit beeldmateriaal heb ik een korte video gemaakt: Impressies van IJsland.

Lees meer over de reis naar IJsland

Andere blog berichten met impressies van IJsland zijn
Het geologisch actieve IJsland
Het ijs van IJsland
IJsland en de watervallen
Het noorderlicht op IJsland

De reis over IJsland was namens Fotografie-reizen.nl. Canon Nederland stelde bovendien drie prachtige RF objectieven ter beschikking waarmee ik alle impressies van IJsland gemaakt heb. Als camera heb ik mijn eigen Canon EOS R5 gebruikt en voor de drone foto’s een DJI Mavic Pro 2.

fotoset voor het fotograferen op het geologisch actieve ijsland
De apparatuur die ik op IJsland gebruikt heb

Ik wil Canon Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set objectieven.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eugene
2 jaren geleden

Pragtige fotos van ‘n wonderlike landskap – ek wil ook graag Ysland besoek!