We stonden aan de oever van de Waal met de skyline van Nijmegen voor ons. Het was onverwachts helder en de halve Maan schitterde boven de stad. Maar hoe kun je in het donker de Maan fotograferen, zonder dat de Maan volledig overbelicht is? Nou, dat kan dus niet. Gelukkig is er Photoshop.
Geschatte leestijd: 7 minuten
De Maan fotograferen kan het beste in de vroege schemering. Of zelfs wanneer de zon ondergaat. Dan is er nog licht in de hemel en komt de helderheid van het landschap voor een groot deel overeen met de helderheid van de Maan. In één foto kun je dan beiden goed belicht in beeld krijgen.
Lees ook mijn artikel dat specifiek over het fotograferen van de Maan gaat
Het fotograferen van de volle Maan
De Maan in het donker fotograferen
Wanneer de duisternis is ingevallen wordt het onmogelijk om de Maan samen met het landschap goed belicht te krijgen. Vergis je niet, dat gebeurd eerder dan je verwacht. De late schemering, als de eerste sterren aan de hemel verschijnen, is al te laat. Het is dan een goed belichte Maan en een te donker landschap, of een goed belicht landschap met een overbelichte Maan.
Gebruik maken van HDR
Er zijn simpel gezegd twee keuzes om in het donker de Maan te fotograferen. Je kiest ervoor om de Maan zo fel te houden dat het een soort mini zon wordt, of je maakt gebruik van HDR technieken. De eerste keuze is het meest eenvoudig. Je belicht op het landschap en accepteert de felle Maan.
De tweede manier vergt meer werk. Je moet ter plekke een belichtingstrapje fotograferen, waarbij je aan het ene eind van de reeks de Maan goed belicht moet hebben, en aan het andere eind van de reeks het landschap. Vervolgens moet je deze in je fotobewerkingsprogramma samenvoegen. Dat kan gewoon als een HDR foto.
Meer over het samenvoegen van een belichtingstrapje tot een HDR foto is te lezen in
Een HDR in Lightroom of Photoshop
Het probleem van beweging
Er is een probleem met de HDR opname van in het donker de Maan fotograferen. De Maan beweegt door de hemel, en dat gaat zo snel dat tussen de verschillende belichtingen in de Maan zichtbaar verschoven is. Niet voor de foto’s van de Maan zelf, maar wel van het landschap. Je hebt al snel in totaal twee tot drie minuten belichtingstijd, verdeeld over drie, vier of vijf foto’s.
Om beweging van de Maan en sterren te voorkomen, is de belichtingstijd belangrijk.
Lees hoe je de maximale sluitertijd kunt uitrekenen in mijn blogartikel
Sterren en geen sterrensporen: de regel van 600
De HDR bewerkingen vormen nu een uitgangspositie voor de verder bewerking in Photoshop. Daarvoor heb ik de twee verschillende HDR bewerkingen gecombineerd met de foto van juiste belichting van de Maan zelf. Door gebruik te maken van lagen en maskers is het dan mogelijk om de details op het Maan oppervlak zichtbaar te maken.
Het samenvoegen is niet het meest eenvoudige proces, en het vergt nauwkeurig werken. Maar als dit goed lukt, zal het eindresultaat van de Maan in het donker fotograferen een realistisch beeld vormen. Eén ding is en blijft belangrijk; je moet de felheid van het Maanlicht wel proberen te behouden. Een halve of volle Maan in beeld plaatsen zonder daar rekening mee te houden zal niet realistisch zijn.
Vermijdt in het donker de Maan fotograferen
Dit soort fotobewerkingen kunnen heel lastig zijn, en het samenvoegen van de foto’s lukt niet altijd. Ik heb het dan ook niet stap voor stap uitgelegd, omdat dit voor elke foto weer anders is. Het beste is, om te voorkomen dat je in het donker de Maan gaat fotograferen. Zoek een moment dat er nog licht in de lucht is, rond zonsondergang of als er nog voldoende licht in de lucht aanwezig is.
Alles het fotograferen van de Maan
Wil je meer lezen over het fotograferen van de Maan? Lees dan mijn e-book In het Maanlicht. Daarin vertel ik alles over de manier hoe je de Maan op de mooiste manier kunt fotograferen.
-
Het e-book In het maanlicht€12,50 incl. btw
De foto’s van de Maan boven Nijmegen zijn gemaakt voor de cursus Nachtfotografie die binnenkort op de website van Photofacts Academy zal verschijnen, samen met mijn boek 101 tips voor Noeste Nachtfotografie.
Photofacts Academy is het leerplatform waar ik video cursussen geef over fotografie. Een lidmaatschap geeft je toegang tot al mijn cursussen, maar ook van veel andere fotografen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Met een proeflidmaatschap krijg je een goed idee. Ik zie je graag bij mijn video cursussen.
Ga naar www.photofactsacademy.