Interval functie Canon EOS 5DmkIV

Een ingebouwde interval functie is erg prettig. Steeds meer camera’s krijgen deze functie, hoewel nog lang niet altijd. Bij het gebruik van normale korte sluitertijden is het vrij recht toe, recht aan. Maar wanneer de sluitertijden langer worden is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Anders gaat het fout. In dit bericht vertel ik over de interval functie van de Canon EOS 5D 5DmkIV.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Vanaf het eerste moment dat ik de Canon EOS 5D 5DmkIV in handen kreeg was ik enthousiast over de ingebouwde interval functie. Toch heb ik er in begin niet veel tijd aan gespendeerd. Ik was bezig met het reviewen van de Fujifilm GFX-50S camera. De interval functie leek me vrij recht toe, recht aan. Je stelt de camera in, kiest de interval en het gewenste aantal opnamen, en start met de serie foto’s.

Het menu voor de timelapse functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand... of toch niet?
Het menu voor de interval functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand… of toch niet?

Lange sluitertijden en de interval functie

Ik heb eerder al eens met de interval functie van een Fujifilm X-Pro2 en X100t gewerkt. Maar ook met de Nikon D500, die ik met enige verbazing bekeek. Moest je nu rekening houden met de ingestelde sluitertijd of juist niet?

Het leek me logisch dat de interval de tijd tussen de twee opnamen betrof, en niet de tijd vanaf het begin van de belichtingstijd. Voor snelle sluitertijden heeft dit nauwelijks invloed. Maar bij sluitertijden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval even lang of korter is dan de ingestelde sluitertijd, is dit iets om terdege rekening mee te houden.

De eerste startrail fotografie die ik via de interval functie met de Canon EOS 5D 5DmkIV maakte ging perfect. Ik had een interval van 1 seconde en een sluitertijd van 15 sec. De camera bleef gewoon fotograferen dankzij het instellen van een onbeperkt aantal opnamen.

Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto's te maken. Met een timelapse functie gaat het ook
Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto’s te maken. Met een interval functie gaat het ook

Ik dacht er verder niet veel meer aan, tot ik wederom in de duisternis van de Franse Auvergne foto’s stond te maken van de Melkweg. Daarvoor maak ik een serie van acht foto’s om via stacking de ruis eruit te filteren. Dus stelde ik de interval functie van mijn Canon EOS 5DmkIV in op een interval van 1 seconde en acht foto’s. De belichtingstijd was 30 seconden.

En wat gebeurde er tot mijn verbazing? Er werd slechts één enkele foto gemaakt en daar bleef het bij. Ook na het herhaaldelijk controleren van de instellingen werd er geen serie van acht gemaakt waardoor ik uiteindelijk toch maar met een draadontspanner aan de slag ging.

Hou rekening met de sluitertijd

Na veel uitproberen ontdekte ik dat je dus zeker wél rekening moet houden met de sluitertijd. Met andere woorden, de intervaltijd bij de Melkweg foto’s had op 31 seconden moeten staan; 30 seconden belichtingstijd plus 1 seconde interval. Waarom het tijdens die eerste startrail met de interval functie op de Canon EOS 5D mark IV keer wel goed ging met 1 seconde interval, was eventjes een raadsel.

Tot ik onlangs, bijna per toeval, tot de ontdekking kwam hoe het werkt. Het heeft namelijk alles te maken met het verschil tussen een onbeperkt aantal opnamen en een specifiek aantal ingestelde opnamen. Laat ik een paar voorbeelden geven.

Voorbeeld 1

De belichtingstijd is 15 seconden, de interval is 5 seconden, en het aantal opnamen is ingesteld op 3.

In dit geval zal er slechts 1 foto gemaakt worden. Immers, die 3 opnamen met 5 seconden interval valt binnen de 15 seconden belichtingstijd.

Een reklame boodschap

De juiste instelling voor 3 opnamen van 15 seconden belichtingstijd is, om de interval op 20 seconden te zetten: 15 seconden belichtingstijd + 5 seconden interval.

Voorbeeld 2

De belichtingstijd is 20 seconden, de interval is 1 seconden, en het aantal opnamen is ingesteld op 25.

In dit geval zullen er slechts 2 foto’s gemaakt worden. De eerste 20 opnamen met 1 seconde interval vallen binnen de eerste belichtingstijd van 20 seconden. De resterende 5 opnamen van de interval vallen binnen de tweede belichtingstijd.

De juiste instelling voor 25 opnamen van 20 seconden belichtingstijd is, om de interval op 21 seconden te zetten: 20 seconden belichtingstijd + 1 seconde interval.

Voorbeeld 3

De belichtingstijd is 10 seconden, de interval is 1 seconden, en het aantal opnamen is ingesteld onbeperkt.

De camera zal blijven fotograferen tot je besluit om de camera uit te zetten. Het maakt dankzij een onbeperkt aantal opnamen niet uit of de camera elke interval telt als opname. Dit is dus de juiste instelling voor bijvoorbeeld sterrensporen fotografie.

Wil jij ook sterrensporen fotograferen? Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1
In de loop van 2023 zal ook een uitgebreid e-book verschijnen met nog veel meer praktische informatie

De meest praktische instellingen

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Voor een onbeperkt aantal foto’s te maken, ongeacht de lengte van de sluitertijd, is dit de juiste instelling

Wil je een interval met een ongelimiteerd aantal foto’s?
Stel de intervaltijd in zonder rekening te houden met de sluitertijd
onder voorwaarde dat die langer is dan de interval

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Voor continu achter elkaar een vastgesteld aantal foto’s te maken moet de intervaltijd 1 seconde langer zijn dan de ingestelde sluitertijd. Voor 15 seconden belichtingstijd is de juiste intervaltijd 16 seconden

Wil je een interval met een vooraf gekozen aantal foto’s ?
Tel bij de gewenste intervaltijd de lengte van de sluitertijd op
onder voorwaarde dat de sluitertijd langer is dan de intervaltijd

Let op met continu foto’s maken

Let er dus op dat wanneer een bepaald aantal opnamen is ingesteld, de intervaltijd van de interval functie op de Canon EOS 5DmkIV niet hetzelfde mag zijn als de sluitertijd. In het voorbeeld van 15 seconde sluitertijd en 10 opnamen, zullen er slechts 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname. Het is dus belangrijk om de intervaltijd zeker 1 seconde langer te maken dan de sluitertijd.

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Deze instelling zal niet het gewenste resultaat opleveren als de sluitertijd ook 15 seconden is; er zullen 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname in. Zorg ervoor dat de intervaltijd minimaal 1 seconde langer is dan de sluitertijd

Conclusie

Hiermee is voor mij een hoop onduidelijkheid uit de wereld geholpen, en wie weet helpt dit veel verwarring bij andere gebruikers die de interval functie van de Canon EOS 5DmkIV gebruiken. Waarschijnlijk werkt het ook voor zo andere camera merken.

En vergeet niet, het is alleen van belang als er belichtingstijden gebruikt worden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval gelijk of korter is dan de ingestelde sluitertijd.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] A7R III geen menu functies heeft zoals een BULB timer, voor programmeerbare lange sluitertijden, of een time lapse functie. Voor de trouwfotograaf zal dit niet van belang zijn, en voor menig landschapsfotograaf misschien […]

trackback
5 jaren geleden

[…] en zorg dat de tijd tussen de foto’s zo kort mogelijk is, wat meestal 1 seconde is. Zorg er wel voor dat je functie op je camera tevoren goed leert kennen. Als je dat in het donker nog moet doen is het alleen maar een bron van […]

Chris Tettero
Chris Tettero
6 jaren geleden

In de EOS 80D werkt het ook zo. Ik liep er toevallig onlangs tegen aan en was er zonder dit artikel wellicht niet achter gekomen..