Er draaien heel wat satellieten rondjes om de Aarde. Dat zijn allerlei satellieten, voor weersvoorspellingen, wetenschappelijk onderzoek, militair gebruik, spionage, communicatie, en plaatsbepalingen. Een groep satellieten wordt Iridium satellieten genoemd, bekend om hun grote zonnepanelen. Als daar het zonlicht in reflecteert zien wij die satelliet als een Iridium flare.
Geschatte leestijd: 3 minuten
In het vorige bericht was er een iridium flare te zien. Wie heeft deze kunnen vinden? Voor wie het niet gezien heeft: precies tussen de bomen, links boven het midden. Kijk maar eens naar de onderstaande foto.
Zonlicht reflectie veroorzaakt de iridium flare
Regelmatig reflecteert het zonlicht in de zonnepanelen van een van die vele iridium satellieten, die rondjes om de Aarde draaien. Die reflectie is dus een Iridium flare en deze kunnen extreem helder worden. Ze worden ook vaak verward met een vallende ster. Meer informatie staat op de pagina van wikipedia waar tevens op te lezen is, dat het om een satelliet gaat uit het Iridium netwerk (vandaar de naam).
Wil je het verschil tussen een vliegtuig, satelliet en vallende ster herkennen?
Lees dan mijn blogartikel Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten en vallende sterren
Iridium satelliet nummer 4
Deze Iridium flare duurde in totaal 9 foto’s van 10 seconden en vond plaats rond 22:28 uur. Op de website van heavens-above.com is terug te vinden over welke satelliet het gaat. De tijd die daar vermeld staat houdt voor zover ik weet geen rekening met de zomertijd zodat het dan duidelijk wordt dat het hier om satelliet Iridium 4 gaat.
Het spoor dat in de bovenste foto te zien is, heeft onderbrekingen waardoor het een stippellijn is geworden. Dit komt door de snelheid van de satelliet en de tijd die tussen de opnamen door zit. In werkelijkheid is het een constant spoor zonder onderbrekingen.
Door de negen foto’s van elk tien seconden achter elkaar te plaatsen is een goed idee te krijgen hoe een iridium flare aan de hemel zichtbaar is. De animatie is ongeveer 50x de werkelijke snelheid. Ook de rotatie van de hemel is op deze manier versneld goed te zien. Deze beweging van de hemel veroorzaakt dus de sterrensporen bij lange sluitertijden.
In werkelijkheid duurde de iridium flare ongeveer 90 seconden.
Er is natuurlijk nog meer te zien in deze foto van de sterrenhemel. De melkweg is vaag zichtbaar, maar ook het sterrenbeeld Casseiopeia en zelfs het sterrenstelsel Andromeda. Voor een echt goed zicht is de Brouwhuise Heide niet donker genoeg. Daarvoor moeten we Nederland verlaten, zoals ik in mijn vorige bericht heb laten zien.
[…] Dit zijn ook satellieten, maar dan uit de Iridium serie. Ze zijn onopvallend, tot het zonlicht in de zonnepanelen reflecteert. Dan kunnen ze plotseling heel erg helder worden. Helderder dan welke ster of planeet aan de hemel dan ook. Iridium flares duren vaak tussen de 20 en 90 seconden en je ziet ze geleidelijk in helderheid toenemen, en vervolgens weer langzaam verdwijnen. Ze staan op meerdere foto’s achter elkaar. Ik heb hier eerder al een blogje aan gewijd (zie: Iridium flares) […]
[…] hier het antwoord. Share this: Posted in: astronomie, Camera instellingen, nachtfotografie, Over […]
[…] hier het antwoord. Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeWees de eerste […]