Menu Sluiten

Iridium flare

Wie heeft de iridium flare in de foto van het vorige bericht kunnen vinden?

Voor wie het niet gezien heeft: precies tussen de bomen, links boven het midden.

Advertisements
Iridium flare

Regelmatig reflecteert het zonlicht in de zonnepanelen van een van de vele communicatie satellieten die rondjes om de Aarde draaien. Die reflectie wordt Iridium flare genoemd en deze kunnen we met het blote oog zien. Meer informatie staat op de pagina van wikipedia waar tevens op te lezen is, dat het om een satelliet gaat uit het Iridium netwerk (vandaar de naam).

Deze Iridium flare duurde in totaal 9 foto’s van 10 seconden en vond plaats rond 22:28 uur. Op de website van heavens-above.com is terug te vinden over welke satelliet het gaat. De tijd die daar vermeld staat houdt voor zover ik weet geen rekening met de zomertijd zodat het dan duidelijk wordt dat het hier om satelliet Iridium 4 gaat.

De openingen in de flare zijn veroorzaakt door de tijd tussen de opnamen in.

Door de negen foto’s van elk tien seconden achter elkaar te plaatsen is een goed idee te krijgen hoe een iridium flare aan de hemel zichtbaar is.  De animatie is ongeveer 50x de werkelijke snelheid. Ook de rotatie van de hemel is op deze manier versneld goed te zien. Deze beweging van de hemel veroorzaakt dus de sterrensporen bij lange sluitertijden.
In werkelijkheid duurde de iridium flare ongeveer 90 seconden.

Er is natuurlijk nog meer te zien in deze foto van de sterrenhemel. De melkweg is vaag zichtbaar, maar ook het sterrenbeeld Casseiopeia en zelfs het sterrenstelsel Andromeda. Voor een echt goed zicht is de Brouwhuise Heide niet donker genoeg. Daarvoor moeten we Nederland verlaten, zoals ik in mijn vorige bericht heb laten zien.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] Dit zijn ook satellieten, maar dan uit de Iridium serie. Ze zijn onopvallend, tot het zonlicht in de zonnepanelen reflecteert. Dan kunnen ze plotseling heel erg helder worden. Helderder dan welke ster of planeet aan de hemel dan ook. Iridium flares duren vaak tussen de 20 en 90 seconden en je ziet ze geleidelijk in helderheid toenemen, en vervolgens weer langzaam verdwijnen. Ze staan op meerdere foto’s achter elkaar. Ik heb hier eerder al een blogje aan gewijd (zie: Iridium flares) […]

trackback
9 jaren geleden

[…] hier het antwoord. Share this: Posted in: astronomie, Camera instellingen, nachtfotografie, Over […]

trackback
9 jaren geleden

[…] hier het antwoord. Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeWees de eerste […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x