Is de Canon EOS M50mk2 geschikt voor jou?

review van de Canon EOS M50 mark II

Onlangs kreeg ik via Photofacts van Canon Nederland de gelegenheid om een review van de Canon EOS M50 mark II te maken. Ik ben altijd al gecharmeerd geweest van deze kleine mirrorless camera, en de eerste versie van deze camera heb ik dan ook aan menig fotografie liefhebber geadviseerd. Nu is er dus de tweede versie waarover je meer leest in dit blogartikel. Daarin staat de volgende vraag centraal: is de Canon EOS M50mk2 geschikt voor jou?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Met de komst van het full frame mirrorless systeem van Canon, staat de EOS M serie een beetje ter discussie. Althans, bij een grote groep fotografie liefhebbers. Ze roepen dan dat het EOS-M systeem geen toekomst meer heeft. Ik begrijp die mening, maar tegelijkertijd ben ik het er niet mee eens. Het heeft alles te maken met de doelgroep voor deze camera. Daarom vraag ik je om jezelf de vraag te stellen: is de Canon EOS M50mk2 geschikt voor jou?

De Canon EOS M50mk2 in vogelvlucht

Ik ga niet in dit blogbericht niet diep in op de camera zelf. Daarvoor wil ik liever verwijzen naar de volledige review die op Photofacts is verschenen. Daar lees je meer over mijn bevindingen van deze camera. Ik kan al wel zeggen dat ik er enthousiast over ben. En niet zonder reden.

review van de Canon EOS M50 mark II
Klaar om te gaan vloggen. Behalve voor foto’s is de camera ook heel goed uitgerust voor dit soort gebruik.
De Canon EOS M50 mark II in vogelvlucht
Een paar details van de Canon EOS M50 mark II.

Lees de complete review op de website van Photofacts met als titel
Review van de Canon EOS M50 mark II

Hij is klein, licht, eenvoudig in bediening, en lever een goede beeldkwaliteit op. Daar komt het in grote lijnen op neer. Bovendien is het een vlogcamera bij uitstek. Voor deze review van de Canon EOS M50mk2heb ik dan ook eens een vlog gemaakt met deze camera. Het geeft een goed idee van wat je kunt verwachten.

Het is het waard om te vermelden dat ik voor deze video geen bewerking op de beelden heb uitgevoerd. Met andere woorden, dit is het beeldmateriaal dat zo uit de camera komt. Ook het geluid is van de ingebouwde microfoon.

Al bij al is het gebruik van de Canon EOS M50mk2 heel eenvoudig en laagdrempelig. Je hoeft geen ingewikkelde instellingen of aanpassingen te doen om de camera te gaan gebruiken. Het laat in feite ook een beetje zien voor welke doelgroep deze camera bestemd is.

de Canon EOS M50 mark II
Hij is klein en compact maar biedt een complete set mogelijkheden zonder dat het ingewikkeld wordt.

Is de Canon EOS M50mk2 geschikt voor jou?

Met deze vraag kom ik dan op de kern van dit bericht: voor wie is deze Canon EOS M5mk2 bedoelt? Die vraag is belangrijker dan je denkt, want in de fotografie wereld wordt deze camera en vooral de lensvatting simpelweg afgedaan als op sterven na dood. Wie roept dat dan?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig: de fotograaf die duizenden euro’s uitgeeft aan een camerabody en nog veel duizenden meer aan allerlei objectieven en andere accessoires. Laat deze camera nu net niet voor die fotograaf bestemd zijn. Maar, is de Canon EOS M50mk2 dan wel geschikt voor jou? Ik denk dat je het antwoord al wel zal weten.

Een reklame boodschap
Eenvoudige opties samengevat in een vierluik
Deze functies vertellen je eigenlijk al in welke richting je de doelgroep moet zoeken.

Wanneer je naar het menu kijkt, en de opties die deze camera biedt, dan merk je al snel dat de doelgroep niet de professionele of semiprofessionele fotograaf is. Deze camera is bestemd voor de fotografie liefhebber die een goede camera met veel mogelijkheden wil hebben, en die daar niet een enorm bedrag voor wil betalen, of kan betalen.

Ik zie de Canon EOS M50mk2 bestemd voor iemand die een, misschien twee objectieven zal willen hebben en het daarbij laat. Een enorme keuze aan verschillende soorten objectieven in deze lensvatting is dan ook niet nodig. Een standaard objectief, zoals ik gebruikt heb bij deze review van de Canon EOS M50mk2, zal in veel gevallen voldoende zijn. Misschien aangevuld met een 18-150mm objectief, of een 55-250mm objectief.

Een EOS M50 met een EF objectief
Een adapter laat je elk EF, EFs, TS-E of MP-E objectief monteren. Alleen geen RF objectieven. Vraag je alleen af of je een objectief van twee- of drieduizend euro op een camera van 600 euro zou gebruiken.

Een complete camera voor een redelijk bedrag

De camera met twee of drie objectieven past eenvoudig in een klein tasje, het weeg niet veel, en je kunt in principe jaren lang vooruit waarbij je alles kan fotograferen wat je maar wilt. Het mooiste van alles is, dat de aanschaf van zo’n complete set niet meer dan ongeveer duizend euro zal kosten.

Dit klinkt veel, en voor velen is het ook een enorm bedrag. Maar het is een heel redelijk bedrag als je bekijkt wat je ervoor hebt. Vind je het aanbod objectieven niet groot genoeg omdat je voorziet dat je steeds meer wil hebben? Dan denk ik dat deze camera niet voor jou bestemd is.

Ik zal de Canon EOS M50mk2 dan ook zeker blijven aanraden voor de hobbyist die gewoon een goede camera wil hebben, eventueel met een extra objectief, voor een bedrag dat ruim onder de duizend euro ligt, en en het daarbij wil laten. Of de vlogger die niet meer nodig heeft dan een compacte, lichte camera met een simpel standaard objectief voor een relatief klein bedrag.

Lees ook mijn review van de eerste versie van deze camera
Review van de Canon EOS M50
Het geeft een mooie aanvulling op deze review

Tot slot, is de Canon EOS M50mk2 geschikt voor jou? Als dat het geval is, dan kan ik je deze camera zeker wel aanraden.


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze Canon EOS M50mk2.

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wil
Wil
2 jaren geleden

Als aanvulling op het M50mk2 blog.
De camera is, weet ik uit ervaring, ook geschikt voor de DSLR gebruiker die deze “zware last” niet de hele dag wil meeslepen en/of optillen. Vooral met arthose in schouders en handen een verademing.
Tot nu toe heeft nog niemand verschil gemerkt.

Wim
Wim
2 jaren geleden

Ik zag jouw foto van de visarend boven het Beuveven op de Strabrechtseheide. Laat ik van de week daar ook nog zijn geweest. Mooi gebied heel wat gezien aan bijzondere planten en dieren. Ik heb de foto’s nog niet van de camera gehaald anders had ik er een paar toegevoegd.