Je eigen kleurprofiel bij het importeren

Misschien herken je het wel. Na het importeren van foto’s in Lightroom verspringen vaak de kleuren van je foto als je van de bibliotheek module naar de ontwikkel module gaat. Dat kan heel vervelend zijn. Natuurlijk is daar een oplossing voor. In een korte video leg ik hoe je eigen kleurprofiel bij het importeren in Lightroom behouden blijft.

Ik heb eerder al geschreven over het gebruik van kleur profielen, of camera profielen met je camera. Daarmee heb je controle over het uiterlijk van de foto die je op je LCD scherm ziet, en hoe het histogram eruit ziet.

Behalve een neutraal camera profiel zijn er ook standaard profielen in te stellen. Denk aan landschap, portret, enzovoort. Vooral Fujifilm heeft veel leuke voorinstellingen, zoals Astia, Classic Chrome, Eterna, Velvia, en Acros.

Een reklame boodschap

Wanneer je een kleurprofiel in je camera ingesteld hebt, dan wil je je eigen kleurprofiel bij het importeren in Lightroom het liefste ook terug zien. Je wilt niet dat er een Adobe sausje overheen gegoten wordt. Met een kleine aanpassing kun je ervoor zorgen dat het ingestelde camera profiel door Lightroom overgenomen wordt. Dat leg ik uit in de onderstaande video.

Lees ook zeker het artikel waarnaar ik in de video verwijs: een neutrale beeldstijl voor een goede beoordeling van je foto. Bedenk echter wel, dat een heel eigen neutrale beeldstijl niet door Lightroom overgenomen kan worden. De standaard beeld profielen van de camera fabrikant wel.

Je eigen kleurprofiel bij importeren in Lightroom behouden is mogelijk
De beschikbare film simulaties bij Fujifilm geven het resultaat van de oude analoge negatief films

Maak jij gebruik van kleurprofielen in je camera? Zo ja, welke heeft dan de voorkeur, en waarom? Ik lees er graag over in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette
2 jaren geleden

Hoi Nando, heb jij al een importprofiel gemaakt/gevonden voor canon cr3 bestanden aangezien Lightroom die niet zelf kent.

Cees
Cees
3 jaren geleden

Nando,
Op een rustige manier zonder onnodig uit te weiden en direct to the point breng je de onderwerpen zodanig dat het voor mij meestal direct duidelijk is waar het om draait. Zo gebruik ik sinds jouw advies in RAW tegenwoordig altijd de witbalansinstelling “daglicht” en ook nu heb ik na het zien van deze video een “eigen import profiel” aangemaakt wat me veel beter bevalt dan de standaard Lightroom-instellingen.
Bovendien werkt het tijdbesparend om een aantal bewerkingen direct te doen bij het importeren.